Miljøstyrelsen erkender: Flere fejl med tilsyn af forurenende virksomheder

Blandt andet Amagerforbrændingen har Miljøstyrelsen først offentliggjort tilsynsrapporter fra, efter at Radio4 har henvendt sig til styrelsen. Foto: Bjarne Jakobsen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Skrevet af

2. maj 2024

Cecilie Secher

cesec@radio4.dk

Miljøstyrelsen erkender fejl i tilsynet med flere risikovirksomheder. I nogen tilfælde er tilsynet ikke udført, og i andre er rapporterne ikke lavet eller offentliggjort. Ekspert kalder det ulovligt. 

Miljøstyrelsen har ikke offentliggjort de lovpligtige tilsynsrapporter efter besøg hos flere af Danmark mest forurenende virksomheder.  

Det viser en gennemgang foretaget af Radio4. 

Virksomhederne, der bl.a. tæller Novo Nordisk, Ørsted og Total, er underlagt skrappere tilsyn, fordi de falder under et EU-direktiv for særligt forurenende virksomheder. 

 - Miljøstyrelsen overholder ikke reglerne i bekendtgørelsen, og så er det jo pr. definition ulovligt, siger Thomas Budde Christensen, ekspert i miljøtilsyn og lektor ved Roskilde Universitet. 

Han mener, at forholdene tegner et billede af, at “der bliver sjusket med de her ting”. 

 - De myndigheder, der står for tilsynsarbejdet, finder det åbenbart ikke tilstrækkeligt vigtigt at have styr på papirerne og offentligheden omkring de her sager, siger han til Radio4. 

For knap hver sjette virksomheder er der fundet fejl i forbindelse med Miljøstyrelsens tilsyn. Det viser en gennemgang af 500 tilsynsbesøg hos 250 virksomheder foretaget af Radio4. 

I de fleste tilfælde mangler Miljøstyrelsen at offentliggøre tilsynsrapporter fra de seneste to fysiske besøg; ifølge reglerne skal de lægges ud op på den nationale tilsynsportal, DMA, der drives af styrelsen selv. 

Mindst tre tilsynsrapporter har ikke været udarbejdet, mens virksomheder i to tilfælde slet ikke har haft Miljøstyrelsen på besøg. 

Miljøstyrelsen erkender, at der er sket flere fejl. 

- Der er behov for at rette og forebygge nogle ting, skriver styrelsen i en mail til Radio4, hvor de samtidig forklarer, at man nu undersøger sagen til bunds for at rette op på manglerne. 

Efter Radio4's henvendelse er der eksempelvis udarbejdet og offentliggjort rapporter fra tilsyn foretaget hos Amagerforbrænding og jernstøberiet Tasso A/S i hhv. april og september sidste år. 

 - Det sætter pålideligheden af tilsynsrapporten under meget stort pres. Kan tilsynsmedarbejderen med rimelighed huske præcist, hvad der foregik derude? Det kan man sætte spørgsmålstegn ved, siger Thomas Budde Christensen fra Roskilde Universitet. 

Reglerne for tilsynsbesøg fastlægges efter Miljøbeskyttelsesloven i en bekendtgørelse fra miljøministeren. 

 - Miljøstyrelsen kan ikke komme og sige, det kan vi ikke lige overholde, så det laver vi bare om. Det er sådan set en alvorlig ting, når man ikke overholder en bekendtgørelse, siger han. 

 Fælles for de 40 virksomheder, som Radio4 har fundet mangler ved, er at de alle er kategoriseret som IE-virksomheder efter et EU-direktiv. 

 - De her virksomheder har typisk enten risikobetonede aktiviteter eller forurenende aktiviteter som kan begrunde, at man skal stille nogen skrappere vilkår og have et særligt øje på at sikre, at driften er i overensstemmelse med vilkårene, siger Ellen Magrethe Basse, professor emerita i miljøret ved Århus Universitet. 

Derfor fastsætter EU-direktivet skrappere regler for disse typer af virksomheder 

- Der ligger nogen særlige forpligtelser til jævnlige og gennemsigtige tilsyn, siger Basse. 

Radio4 har efterspurgt en kommentar fra miljøminister Magnus Heunicke (S) til sagen. Men ministeren henviser til Miljøstyrelsen. Styrelsen har ikke ønsket at stille op til et interview om sagen for nu. 

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID

08:05
09:00