Blogartikel

Atomkraft – en mulig investering?

Klumme af Sofie Østergaard, vært på Radio4-programmet ’Overskud’

Når snakken falder på atomkraft, som vi heldigvis er begyndt på – på ny – så oplever jeg ofte, at det bliver en diskussion mellem hjertet og hjernen. Det kan gøre det svært at finde ud af, hvad der er frygt, og hvad der er fakta.

Det synes jeg er ærgerligt. For hvad nu, hvis vi overser noget, fordi vi er bange? For eksempel at atomkraftværkerne muligvis er den bedste løsning til en grønnere klode, som nogle eksperter mener?

Ja!! Jeg er også bange for atomkraft. Jeg er bange for, at vi med atomkraftværker i Danmark kan risikere ulykker med uoverskuelige konsekvenser. Ligesom vi har set det i Tjernobyl i Ukraine i 1986 og i Fukushima i Japan i 2011.

Men da jeg havde besøg af Bent Lauridzen, sektionsleder på DTU Fysik i mit radioprogram ’Overskud’, fik jeg gjort noget af min frygt til skamme. Med god grund. For hvad jeg ikke vidste var, at katastrofen på atomværket i Fukushima ikke var årsagen til dødsfaldene. Det var jordskælvet og tsunamien, som kom forud for ødelæggelserne på atomværket, der var den store synder til det skrækkeligt høje antal døde.

I Tjernobylulykken skyldtes ulykken en designfejl, som betød, at den nyeste reaktor havarerede. Det var skrækkeligt. Men en ulykke som denne vil vi aldrig komme til at se i det vestlige Europa på grund af det højere sikkerhedsniveau, ifølge Bent Lauridzen.

Hør mere i ‘Overskud’-afsnittet her (klummen fortsætter herunder)

Men det ændrer ikke på, at ulykken forårsagede et radioaktivt udslip, som kunne måles på hele den nordlige halvkugle og fortsat enkelte steder i dag. Med den viden, synes jeg, at det er svært at pakke følelserne til side.

Men her kan Bent Lauridzen forsikre om, at siden 80’erne ligger man inde med langt mere viden, der betyder, at vi kan generere atomkraftværker med langt højere sikkerhed, som kan reducere risikoen for ulykker. Og forhindre at en ulykke udvikler sig til en katastrofe!

Kigger vi derudover på en undersøgelse fra Oxford Universitys databank viser atomkraftværker sig at være en af verdens sikreste energikilder sammen med vind- og solenergi målt på antal dødsfald per time. Og ifølge fremtidsforskning, forventer man ingen ulykker.

Det giver ro i maven. Men hvis vind- og solenergi er lige så sikkert som atomkraftværker, og om noget føles bedre at have i nærheden – hvorfor holder vi os så ikke til den teknologi?

Her svarer Bent Lauridzen, at det kan vi også godt – langt hen ad vejen. Men kigger vi på mennesker og miljø, så har vind- og solenergi en større negativ påvirkning på miljøet og de mennesker, som for eksempel har en vindmølle som nabo.

Drejer vi hovedet mod øst, ser vi et land som Sverige, der allerede for 20-30 år siden blev CO2-neutrale i sin el-forsyning, fordi man i 1969 igangsatte opførelsen af et atomkraftværk.

Hvad med affaldet?

Okay, så vi kan faktisk godt stole på sikkerheden ved atomkraftværkerne. Og vi kan også være sikre på, at de udleder mindre CO2 end andre el-forsyninger. såsom fossile brændstoffer der forurener mere.

Men hvad så med affaldet, der uundgåeligt vil efterlade radioaktivt materiale, når uranet spaltes?

Ifølge Bent Lauridzen kan det gøres ved at grave det dybt ned i undergrunden uden det kommer i kontakt med grundvandet. Den lille mængde radioaktive materiale opbevares typisk på atomværket, men i Sverige og Finland er man ved at bygge verdens første slutdeponier for det brugte brændsel, som forsegles 5-600 meter nede i grundfjeldet.

Og ja, vi kan godt stole på, at det ikke slipper ud. Det er gravet så langt ned, at en fjende ikke får noget ud af at sigte efter det. Om vi kan være sikre på, at materialet er forseglet de næste 100.000 millioner år, er man ved at undersøge nu på DTU.

Så vi kan være sikre på, at atomkraftværkerne er den mest bæredygtige vej til udledning af energi? JA, er det helt korte svar fra Bent Lauridzen, som forklarer, at vi er helt klar til at implementere atomkraftværkerne, som vil være funktionsdygtige inden for fem til 10 år.

Faktum er, at jeg selv er begyndt at tro på, at vi kigger den vej i fremtiden. Og jeg har indkøbt lidt til min portefølje.

Sofie Østergaard er 40 år og vært på Radio4-programmet ‘Overskud’, hvor hun siden august 2020 hver uge sammen med en række forskellige eksperter og gæster har givet gode råd om investering og tips til privatøkonomien. Derudover er Sofie Østergaard også selvstændig, forfatter og tv-vært på en række DR-programmer som ’Spis og Spar’, ’Versus’, ’Hammerslag’ og stationens helt nye tv-program ”Boost dit budget”.

 

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet