Blogartikel

Boligkøb med hjertet eller hjernen?

Klumme af Sofie Østergaard, vært på Radio4-programmet ’Overskud’

Hvad er vigtigst, når du køber bolig: Beliggenhed, funktionalitet eller vejer noget helt tredje tungest, når du skal vælge? Læs, hvad der er vigtigst for radiovært Sofie Østergaard, når hun investerer i bolig. Og find ud af, hvorfor hun kan takke sin far for, at boliginvestering blev muligt for hende.

Mit bedste køb til dato er købet af min første lejlighed. Jeg var 21 år, og jeg havde ærligt talt ikke megen forstand på området. Jeg havde min far med på sidelinjen, og han havde al den erfaring, jeg manglede. Heldigvis. For det var faktisk hans idé at købe!

Det råd har jeg takket ham for mange gange for siden. Først og fremmest fordi, lejligheden i Aarhus på bare få måneder steg helt latterligt meget. Stigningen gav blod på tanden til mere – og mit (lille) investeringseventyr var dermed skudt i gang! Så udover, at min fars råd gav mig et godt økonomisk fundament, så gav købet en masse erfaring, som jeg har taget med mig.

Held har bestemt noget at skulle have sagt i min historie. Men kigger man på statistikker og lytter til eksperter, er det aldrig en dårlig idé at købe bolig i en storby, fordi de over en ti-årig periode typisk vil stige… Det var præcis, hvad min far vidste. Og han lærte mig, at det vigtige er IKKE at være tvunget til at sælge i nedgangstider, som for eksempel under finanskrisen i 2008, da min lejlighed faldt voldsomt i værdi.

Og endnu vigtigere, så lærte han mig, at jeg ikke måtte være afhængig af salget af min lejlighed. For et tvunget salg kan betyde tab.

Mit første køb var dermed et køb med hovedet – og blev min første investering!

Spørger vi John Wulff, rådgiver hos Købersmægler, er køb af bolig altid en investering. Han synes, at alt for mange banker snakker om boligkøb udelukkende som en drøm og en nødvendighed, der skal opfyldes, fortalte han til mig, da han var på besøg i mit radioprogram ‘Overskud’ på Radio4.

Anerkender man ikke et boligkøb som en investering, kan man risikere udelukkende at købe bolig med maven, og dermed glemme at undersøge, om de kommende naboer for eksempel er en vindmøllepark. Derfor synes han, at BELIGGENHED er en af de vigtigste faktorer, når der skal kigges på et boligkøb.

Nysgerrig efter flere gode fifs forud for et boligkøb? Hør mere i ‘Overskud’ (klummen fortsætter herunder)

Chefanalytiker og boligøkonom hos Nykredit, Mira Lie Nielsen, er ikke enig. Hun mener, det er HVERDAGEN, der er det vigtigste for købet af en ny bolig. Er boligen placeret i realistisk afstand til arbejde, institution og supermarked? Og er der plads til potentielle fremtidige børn?

Fungerer hverdagen ikke, kan øvrige faktorer være ligegyldige, for det er svært at have et langsigtet mål om at bo i sin bolig i 20 år, hvis man kører træt i den allerede efter et halvt år.

Jeg er selv meget enig med dem begge. Men jeg må sige, at, efter jeg har fået børn, har mine boligkøb i højere grad været et køb med hjertet, hvor hverdagen er altafgørende. Det er mundet ud i et dejligt hus – placeret i København – hvorfor jeg ved, at huset altid kan sælges igen. Og det giver tryghed!

Uanset hvor meget hjerte, der er i mit køb, vil et boligkøb for mig altid være en investering! Og dermed også et køb med hjernen. Det skal give mening som investering.

Det skal det i den grad også, når jeg køber boliger til udlejning, som jeg fortsat gør i ny og næ. Ved køb af udlejningsboliger bruger jeg i mindre grad maven og køber mere ud fra placering og funktionalitet.

Om det er placering, hverdag, omgivelser, værdistigning eller noget helt femte, der vejer tungest hos dig, når du skal købe, kan kun du svare på. Men uanset om du køber med hjertet eller hjernen, så er det altid vigtigt at tage stilling til følgende:

Køber du en bolig og ender ud i en situation, hvor du må sælge igen med et tab, ja så bliver det bare sværere at købe den næste, fordi du udover realkreditlånet og de 15 procent i banklån også skal afdrage din gæld.

Hvorimod du med en gevinst på salget måske kan droppe banklånet og dermed stå rimeligt godt i ”bankspillet” som Johan Wulff kalder det.

Mit råd er derfor: Planlæg, hvordan du/I kommer ud af boligen, hvis der skulle ske ændringer, og sæt dig/jer aldrig for dyrt! Husk også lige, at du kan købe bolig med en ven eller et vennepar, frem for dig selv eller en kæreste.

Sofie Østergaard er 40 år og vært på Radio4-programmet ‘Overskud’, hvor hun hver uge sammen med en række forskellige gæster giver gode råd om investering og tips til privatøkonomien.

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet