Blogartikel

Boligkøb med hjertet eller hjernen?

Klumme af Sofie Østergaard, vært på Radio4-programmet ’Overskud’

Hvad er vigtigst, når du køber bolig: Beliggenhed, funktionalitet eller vejer noget helt tredje tungest, når du skal vælge? Læs, hvad der er vigtigst for radiovært Sofie Østergaard, når hun investerer i bolig. Og find ud af, hvorfor hun kan takke sin far for, at boliginvestering blev muligt for hende.

Mit bedste køb til dato er købet af min første lejlighed. Jeg var 21 år, og jeg havde ærligt talt ikke megen forstand på området. Jeg havde min far med på sidelinjen, og han havde al den erfaring, jeg manglede. Heldigvis. For det var faktisk hans idé at købe!

Det råd har jeg takket ham for mange gange for siden. Først og fremmest fordi, lejligheden i Aarhus på bare få måneder steg helt latterligt meget. Stigningen gav blod på tanden til mere – og mit (lille) investeringseventyr var dermed skudt i gang! Så udover, at min fars råd gav mig et godt økonomisk fundament, så gav købet en masse erfaring, som jeg har taget med mig.

Held har bestemt noget at skulle have sagt i min historie. Men kigger man på statistikker og lytter til eksperter, er det aldrig en dårlig idé at købe bolig i en storby, fordi de over en ti-årig periode typisk vil stige… Det var præcis, hvad min far vidste. Og han lærte mig, at det vigtige er IKKE at være tvunget til at sælge i nedgangstider, som for eksempel under finanskrisen i 2008, da min lejlighed faldt voldsomt i værdi.

Og endnu vigtigere, så lærte han mig, at jeg ikke måtte være afhængig af salget af min lejlighed. For et tvunget salg kan betyde tab.

Mit første køb var dermed et køb med hovedet – og blev min første investering!

Spørger vi John Wulff, rådgiver hos Købersmægler, er køb af bolig altid en investering. Han synes, at alt for mange banker snakker om boligkøb udelukkende som en drøm og en nødvendighed, der skal opfyldes, fortalte han til mig, da han var på besøg i mit radioprogram ‘Overskud’ på Radio4.

Anerkender man ikke et boligkøb som en investering, kan man risikere udelukkende at købe bolig med maven, og dermed glemme at undersøge, om de kommende naboer for eksempel er en vindmøllepark. Derfor synes han, at BELIGGENHED er en af de vigtigste faktorer, når der skal kigges på et boligkøb.

Nysgerrig efter flere gode fifs forud for et boligkøb? Hør mere i ‘Overskud’ (klummen fortsætter herunder)

Chefanalytiker og boligøkonom hos Nykredit, Mira Lie Nielsen, er ikke enig. Hun mener, det er HVERDAGEN, der er det vigtigste for købet af en ny bolig. Er boligen placeret i realistisk afstand til arbejde, institution og supermarked? Og er der plads til potentielle fremtidige børn?

Fungerer hverdagen ikke, kan øvrige faktorer være ligegyldige, for det er svært at have et langsigtet mål om at bo i sin bolig i 20 år, hvis man kører træt i den allerede efter et halvt år.

Jeg er selv meget enig med dem begge. Men jeg må sige, at, efter jeg har fået børn, har mine boligkøb i højere grad været et køb med hjertet, hvor hverdagen er altafgørende. Det er mundet ud i et dejligt hus – placeret i København – hvorfor jeg ved, at huset altid kan sælges igen. Og det giver tryghed!

Uanset hvor meget hjerte, der er i mit køb, vil et boligkøb for mig altid være en investering! Og dermed også et køb med hjernen. Det skal give mening som investering.

Det skal det i den grad også, når jeg køber boliger til udlejning, som jeg fortsat gør i ny og næ. Ved køb af udlejningsboliger bruger jeg i mindre grad maven og køber mere ud fra placering og funktionalitet.

Om det er placering, hverdag, omgivelser, værdistigning eller noget helt femte, der vejer tungest hos dig, når du skal købe, kan kun du svare på. Men uanset om du køber med hjertet eller hjernen, så er det altid vigtigt at tage stilling til følgende:

Køber du en bolig og ender ud i en situation, hvor du må sælge igen med et tab, ja så bliver det bare sværere at købe den næste, fordi du udover realkreditlånet og de 15 procent i banklån også skal afdrage din gæld.

Hvorimod du med en gevinst på salget måske kan droppe banklånet og dermed stå rimeligt godt i ”bankspillet” som Johan Wulff kalder det.

Mit råd er derfor: Planlæg, hvordan du/I kommer ud af boligen, hvis der skulle ske ændringer, og sæt dig/jer aldrig for dyrt! Husk også lige, at du kan købe bolig med en ven eller et vennepar, frem for dig selv eller en kæreste.

Sofie Østergaard er 40 år og vært på Radio4-programmet ‘Overskud’, hvor hun hver uge sammen med en række forskellige gæster giver gode råd om investering og tips til privatøkonomien.

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet