Blogartikel

Borgerlig infight før tv-duel: Pape skal tackle angreb fra både Ellemann og Mette Frederiksen

Klumme af Thomas Larsen, politisk redaktør på Radio4

Søndag aften tørner Mette Frederiksen, Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen sammen på DR. Debatten bliver ikke mindre interessant af, at Ellemann på forhånd har sat et hårdt angreb ind mod Pape.

Der kan opstå en meget speciel situation under søndagens DR-debat mellem Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen.

Det bliver ikke alene rød mod blå. Det bliver heller ikke kun to borgerlige partiledere mod en socialdemokratisk statsminister. Hos de Konservative forbereder man sig i hvert fald på, at Søren Pape Poulsen vil skulle tackle angreb fra både Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen.

At den situation overhovedet er opstået, skyldes det frontalangreb, som Jakob Ellemann-Jensen rettede mod Søren Pape Poulsen i torsdagens udgave af Politiken. Her nøjedes Venstres formand ikke med at sende en venlig kollegial kritik. I stedet skød han løs på den konservative 2030-plan, som ifølge Ellemann hviler på urealistiske forudsætninger. Han mener ikke, at man kan effektivisere den offentlige sektor så meget, som de Konservative lægger op til. Og hvis man rent faktisk gør planen til virkelighed, vil det ifølge Ellemann forringe velfærden.

At angrebet var planlagt, stod klart, da V-formanden samme dag gentog kritikken i både radio og tv.

Skader det borgerlige sammenhold

Ser vi på Pape Poulsens plan, omfatter den lettelser af skatter og afgifter for knap 40 milliarder. Den indebærer også en årlig 0,4 procents effektivisering i den offentlige sektor, hvilket skal frigive 17,8 milliarder.

Ellemann er tilhænger af skattelettelser, men over for TV2 fastslog han, at Søren Pape Poulsen ikke angiver en seriøs finansiering. Ellemann noterede sylespidst, at hvis det er så nemt at trimme i stat, kommuner og regioner, som de Konservative foreslår, så forstod han ærligt talt ikke, hvorfor Pape ikke er mere omhyggelig med at vise, hvor og hvordan han vil effektivisere.

Angrebet skabte ikke begejstring hos de Konservative, hvor man mener, at en desperat V-formand er gået for langt i sit angreb på en politisk alliereret. Hos K udløste angrebet desuden frustration i forhold til søndagens tv-debat. For nu kan Mette Frederiksen spille på uenigheden mellem V og K.

De fleste iagttagere og kommentatorer har da også efterfølgende fastslået, at angrebet fra Ellemann skader det borgerlige sammenhold, ligesom de har noteret, at Mette Frederiksen har fået en gave. Hun har på næsten daglig basis været i defensiven, men efter Ellemanns udfald kan hun nyde udsigten til et opgør mellem V og K på direkte tv, og hun kan i den grad bruge, at Ellemann kritiserer Pape for at ville svække velfærden.

Set udefra virker det som en desperat handling, at Ellemann går så hårdt til Pape, og der er nok heller ikke tvivl om, at angrebet – et pænt stykke af vejen – er drevet af desperation. Som et telegram fra Ritzau fastslog i kølvandet på balladen, er Venstre presset: I den seneste måling fra Voxmeter står K til 16,4 procent af stemmerne, mens V kun får 11,8 procent, og hvis den måling holder på valgdagen, vil V blive mere end halveret i forhold til valget i 2019.

Derudover må Ellemann konstatere, at de to tidligere V-profiler, Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg, har dannet partier, som til sammen er større end V i målingerne. Og endelig tyder alt på, at Ellemann vil få svært ved at samle tilstrækkelig støtte til sit statsminister-kandidatur, hvis der er blåt flertal på valgnatten. Her ventes Pape at få størst opbakning fra de øvrige borgerlige partier.

Alt dette gør, at Ellemann ikke længere har råd til at se passivt til, mens hans position svækkes, og derfor har han valgt at slå til mod Søren Pape Poulsen.

Hårfin balanceakt

Der er dog også andre forklaringer. Ellemann er bekymret over, at den konservative masterplan vil udløse en socialdemokratisk skræmmekampagne, der vil handle om, at hvis de borgerlige får magten, så vil velfærden blive undergravet og den offentlige sektor skåret ned.

Set med Ellemanns øjne vil det få vælgerne til at søge tilbage til S, og dermed vil chancen for et blåt regeringsskift sande til. Derfor forsøger han at indtage pladsen som den moderate borgerlige leder, der nok vil reformer, men som også vil passe på velfærden.

Taktisk er det ikke forkert, at en arbejdsdeling mellem V og K kan være en fordel. På den måde kan de to partier appellere til flere vælgere, end hvis de mener det samme. Men – det kræver en hårfin balanceakt. Ellemann og Pape kan nok markere deres uenighed, men hvis de to skal vinde valget, må vælgerne ikke blive vidne til så stor uro, at de kommer i tvivl om, hvorvidt blå blok vil kunne arbejde sammen efter valget.

Netop på dét punkt står blå blok med den udfordring, at den sidste borgerlige regeringsperiode med Lars Løkke Rasmussen som statsminister var præget af så voldsom splittelse, at mange vælgere mistede tilliden til, at de blå kunne arbejde sammen.

Siden han lancerede sit angreb mod Pape, har Ellemann på lukkede møder forsikret sine tilhørere om, at han godt ved, at V og K skal finde den rette balance. Og man skal lægge mærke til, at Pape har reageret afdæmpet på Ellemanns angreb.

”Jeg er sikker på, at når vi forhåbentlig skal danne en borgerlig regering efter et valg, så kan vi nok også blive enige om, at mon ikke også der er noget i den offentlige sektor, der kan gøres lidt smartere,” lød det fra Søren Pape Poulsen. Han mindede også om, at de penge, han gerne vil finde ved effektiviseringer i den offentlige sektor, skal føres tilbage som investeringer i ældrepleje og sundhed.

Hans forsøg på at nedtone konflikten kan dog ikke skjule, at han på søndag ikke blot skal afparere angreb fra Mette Frederiksen. Men også fra Jakob Ellemann-Jensen.

Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4 og står sammen med journalist, Pernille Rudbæk, klar med skarpe analyser, aktuelle gæster og debatskabende journalistik i det politiske program ‘Mandat’, der sender live onsdage kl. 11.05 på Radio4.

Hør seneste afsnit her:

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet