Blogartikel

Danske politikere reagerer på truslen fra Kina

Analyse af Thomas Larsen, politisk redaktør Radio4

I årtier har Danmark arbejdet på at få et tæt samspil med Kina. Nu vil flere danske toppolitikere skifte kurs. SF-formand Pia Olsen Dyhr advarer om, at regeringen ikke ukritisk må forlænge den dansk-kinesiske partnerskabsaftale.

Der er helt bogstaveligt kommet kurrer på tråden mellem Danmark og Kina.

Det er ikke mange dage siden, at Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste frarådede statslige ansatte at bruge det sociale medie TikTok, som mange har installeret på deres mobiltelefon.

Det kinesiske selskab bag appen er under mistanke for at levere oplysninger om brugerne videre til det kinesiske regime i Beijing. Og frygten er, at den kinesiske app indsamler så mange data fra den telefon, tablet eller PC, som den er installeret på, at brugere kan kortlægges i helt ekstrem grad. Desuden vil appen kunne anvendes til at drive spionage eller afpresse brugere, lyder advarslen.

Kort efter meldingen fra Center for Cybersikkerhed modtog politikere og ansatte på Christiansborg en mail, hvor de blev rådet til at slette appen. Statsministeriet har besluttet at forbyde medarbejdere at have appen installeret, ligesom andre ministerier har truffet samme afgørelse, og senest har Danmarks Radio frarådet sine medarbejdere at bruge og installere TikTok på deres arbejdstelefoner.

Hør mere om problemstillingen i denne uges ‘Mandat’ (analysen fortsætter herunder)

Uden for Danmarks grænser har blandt andet EU-Kommissionen og EU-Ministerrådet forbudt TikTok på de ansattes arbejdstelefoner.

Skiftet er et eksempel på den skærpede kurs, som mange lande, herunder Danmark, anlægger over for Kina. Efter en lang årrække med tættere relationer og stigende samhandel, hvor man fra dansk side så Kina som en attraktiv kommerciel partner, ser man i stigende grad på Riget i Midten som en rival og potentiel modstander. Kritikken af Kina er desuden intensiveret efter Ruslands blodige angreb på Ukraine, eftersom Kina aktivt plejer alliancen med Rusland og holder hånden over Putin.

I Folketinget kræver flere partier nu, at udfordringen fra Kina tages endnu mere alvorligt.

Pia Olsen Dyhr mener, at den omfattende partnerskabsaftale mellem Kina og Danmark ikke ukritisk skal forlænges.  Det er meningen, at aftalen snart skal forlænges. Men SF-formanden opfordrer udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, til at lytte mere til forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, som har rettet hård kritik mod Kina og advaret om Vestens stigende afhængighed af Kina, blandt andet ved at lægge vital produktion ud til det store land og give det adgang til ny teknologi.

Sjælden enighed

”Det er ikke så tit, at Anders Fogh Rasmussen og jeg er enige om særlig meget. Men her er vi faktisk ganske enige om behovet for at stå op imod Kina,” siger Pia Olsen Dyhr til Radio4. Hun peger på, at meget har ændret sig, siden de første partnerskaber blev indgået i 00’erne.

”Dengang så vi jo på Kina på en helt anden måde. Vi troede, at hvis vi handler med hinanden og udveksler viden, så kommer vi tættere sammen. Men det, vi har kunnet se, er, at Kina har benyttet det til at få teknologi, mens vi ikke på samme måde har fået noget tilbage,” siger hun.

I Liberal Alliance efterlyser udenrigsordfører, Henrik Dahl, også en kursændring og et mere kritisk blik på partnerskabsaftalen.

”For så vidt angår alle mulige produkter, hvor vi ville være meget sårbare, skal vi bringe os ud af afhængigheden af Kina, ligesom vi er kommet ud af gasafhængigheden af Rusland,” siger Henrik Dahl.

SF vil udvikle en egentlig Kina-politik, og det skyldes, at partiets ledelse er blevet stadigt mere bekymret over præsident, Xi Jinpings, ledelse. Pia Olsen Dyhr advarer om, hvordan Kina er i gang med at få kontrol over de sjældne jordarter, som er afgørende for store dele af den IT- og teleteknologi, som verden er afhængig af. Hun peger på, at Kina står bag forsknings- og industrispionage og udfører digitale angreb. Oven i dette kan man også lægge Kinas hårde behandling af befolkningerne i Hongkong og Tibet samt undertrykkelsen af religiøse mindretal og modstandere af regimet internt i Kina.

Endelig har Pia Olsen Dyhr kritiseret Kina for at have sat gang i en enorm oprustning og for at øge truslerne mod især Taiwan, men også mod Japan.

Presser regeringen

SF-formanden er langt fra den første politiker, der peger på udfordringerne og truslerne fra Kina. Det samme har for eksempel Søren Espersen fra Danmarksdemokraterne gjort i årevis, ligesom DF-formand, Morten Messerschmidt, har forholdt sig stærkt kritisk til landet. Men det er nyt, at partier som SF og Liberal Alliance – der tiltrækker stadigt flere vælgere – vil presse regeringen til en mere kritisk linje over for Kina.

Der er næppe tvivl om, at statsminister, Mette Frederiksen, et langt stykke ad vejen er enig i kritikken af Kina. Men i regeringen ved man også, at indsatsen er høj, hvis et land alene udfordrer Kina. Det kan koste dyrt, hvis kineserne pludselig gør det svært for danske virksomheder at operere i landet. Derfor er Mette Frederiksen & Co. også optaget af, at EU-landene afstemmer tilgangen til Kina, så styret i Beijing ikke kan spille de enkelte lande ud mod hinanden.

At regeringen har den tilgang, vil SF og Liberal Alliance have forståelse for. Men de vil sikre sig, at Danmark ikke optræder naivt og gør sig unødigt afhængig af Kina.

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet