Blogartikel

Den klassiske pensionsopsparing er et fortidslevn

Klumme af Sofie Østergaard, vært på 'Overskud'

Mange af os drømmer om en pensionisttilværelse med masser af tid og penge nok til at udleve vores drømme. Og jeg er en af de mange!

Men jeg mener, at det er på tide, vi tager hele pensionsformen op til genovervejelse. Jeg vil ikke knokle på og se frem til min pensionisttilværelse, jeg vil arbejde og hygge mig undervejs og er jeg glad for mit job, vil jeg gerne fortsætte i en eller anden grad, til den dag jeg falder om af alderdom.

Måden min pensionsopsparing har fungeret på, har længe irriteret mig. Er den klassiske pensionsopsparing virkelig den smarteste måde at forrente sine hårdt optjente penge på og bane vejen til den perfekte alderdom?

Jeg nyder at have styring med mit liv og mine penge, derfor har jeg følt det som en økonomisk spændetrøje, når jeg igennem min tidligere fastansættelse hos DR blev tvunget til at indbetale til pension. Jeg vil langt hellere have de penge udbetalt og selv forvalte dem.

Jeg er meget interesseret i at sikre mig og mine nærmeste økonomisk, og jeg ønsker, at jeg selv kan bestemme, hvornår og hvordan jeg skal nyde mit otium.

Men det rigtige for mig er ikke at indbetale 15-20 procent af min indtjening, som er det der anbefales. Jeg investerer og er selvstændig og derfor er pension for mig noget, jeg tager stilling til sidst på året. Er der et overskud, hvor det giver bedst mening at indbetale, eller ej. Jeg betaler kun lige akkurat nok hver måned, for at opretholde de vigtige forsikringer, som kun er mulige at få igennem pensionen. Det burde være muligt at få dem på anden vis.

Jeg talte med en pensionsrådgiver i forbindelse med mit radioprogram og forelagde hende min klare overbevisning om, at når jeg når en vis alder, så har jeg ikke lige så mange udgifter som i dag. Små børn er dyre, men til den tid kan børnene klare sig selv, min bolig behøver ikke være så stor etc.

Rådgiveren fortalte, at virkeligheden ofte ser noget anderledes ud. Bedsteforældre vil utrolig gerne bruge penge på deres børn og børnebørn, seniorer vil gerne kunne samle hele familien under deres tag og kunne invitere på ferie.

Derudover skal det tænkes ind, at man pludselig har fri mange flere timer om dagen, og at disse timer er de dyre. Tænk, hvor meget tid vi får til at bruge penge!

DET vigtige er ikke, hvordan vi sparer sammen til vores alderdom – men at vi gør det! For penge skal der til og undersøgelser viser, at rigtig mange af os sparer forkert op til alderdommen.

Jeg selv og alle dem på min alder og derunder kommer jo ikke på folkepension, før vi er langt oppe i årene. Hvor langt giver ingen mening at tænke på, da vi nok bare vil få lidt opgivende stresstendenser. Medmindre vi selvfølgelig kan kalde os Arne.

Personligt bryder jeg mig ikke om tanken om, at nogle andre skal bestemme, hvornår og hvor længe jeg skal arbejde. Derfor forsøger jeg at gøre en forskel selv. Det er faktisk den primære årsag til, at jeg går så meget op i min økonomi: for at have friheden til selv at bestemme.

Der er jo flere forskellige former for pension. Foruden de mest kendte ratepension og livrente, så skal du kende til aldersopsparing. Jeg synes, jeg møder mange, som aldrig har hørt om den, hvilket er ærgerligt, for i mine øjne er den et virkelig godt supplement.

Jeg kan faktisk ikke se, hvorfor alle ikke skulle lave en aldersopsparing. Du kan indsætte 5.400 kroner om året, og de sidste fem år før du går på folkepension, kan du indbetale 52.400 pr. år. Fordelen ved denne type pension er, at afkastet kun bliver beskattet med 15,3 procent årligt. Du skal ikke betale skat eller afgift af udbetalingerne, da du ikke har fradrag for indbetalingerne. Og udbetalingerne bliver ikke modregnet i folkepensionen.

Jeg skrev til min bank for at oprette en aldersopsparing og skulle vælge, hvilken af deres investeringskasser jeg ville indgå i. I den forbindelse læste jeg lige lidt op på de årlige omkostninger på deres investeringer, og herefter gik jeg direkte til Nordnet og oprettede en aldersopsparing som månedsopsparing. Det var simpelthen for dyrt for mig i banken, og jeg ville ende i en eller anden kasse, uden reel indflydelse på, hvad mine penge blev investeret i. Min kæreste har sin i banken, for han vil gerne have, at nogen styrer det for ham. Det er altså muligt at vælge, hvad end der passer til præcis dig og dit temperament.

Men en aldersopsparing, det anbefaler jeg altså, at du lige tjekker ud!

Og så til efterløn. Hvis du er en af dem, som har tilmeldt dig efterløn, så skal du formentlig inden længe tage stilling til om du vil træde ud af ordningen eller ej. Jeg fornemmer en form for frivillig tvang fra regeringen. Men det er altså indtil videre fortsat muligt at forblive i ordningen. Om det er en god idé eller ej, har jeg svært ved at sige. Jeg har aldrig selv været medlem af en A-kasse, og derfor har jeg aldrig selv fået tilbuddet om efterløn. I ugens ’Overskud’ har jeg besøg af Sascha ,og hun er i tvivl om netop sin efterløn. Heldigvis kommer Helle Snedker fra Formuepleje forbi, for at hjælpe Sasha med at tage den rigtige beslutning. Så står du i samme dilemma, så vil jeg anbefale dig at lytte til ugens Overskud på Radio4.

God tur i pensionsjunglen. Det kan være svært at overskue og føles umuligt at komme i gang. Men så snart du er ude på den anden side, så venter der en dejlig fornemmelse af overskud og overblik, og du kan tage dig et velfortjent, køligt glas hvidvin og fejre din pensionssucces!

Læs også

09.02.23

Radikal politiker: “Blasfemiparagraffen skal genindføres og Grundloven skrives om”

Blasfemiparagraffen skal genindføres, og så skal Grundloven skrives om. Sådan lyder et forslag fra viceborgmesteren i Høje Taastrup Kommune. “Jeg synes, vi er kommet derhen, hvor vi er nødt til at diskutere, om det skal være tilladt at lave hadforbrydelser mod nogle bestemte grupper. Derfor synes jeg, det giver mening at genindføre blasfemiparagraffen.” Sådan lyder…

Læs mere
08.02.23

Odense vil være skældudfri by

“Ingen børn skal opleve at blive skældt ud af voksne, hverken ude eller hjemme.” Sådan lyder det i en ny vision fra blandt andre Odense Kommunes børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen fra Radikale Venstre, der vil gøre Odense til en skældudfri by. Der ligger dog endnu ikke færdiglavet politiske forslag i skuffen. “Det hele er…

Læs mere
07.02.23

Professor: “Der var 6000 til store bededagsdemonstration”

Der var ikke 50.000 mennesker på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med regeringens planer om at afskaffe store bededag til demonstrationen søndag. Det vurderer Anders Bjorholm Dahl, der er professor i billedanalyse ved DTU og har arbejdet med at udvikle computermodeller, som eksempelvis kan estimere folketal. “Vi kom frem til 6000 personer. Og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet