Intet er så galt, at det ikke er godt for noget. I hvert fald oplever Sofie Østergaard, der er vært på Radio4-programmet ‘Overskud’, at den høje inflation generelt har gjort os mere klimabevidste og har haft en direkte positiv afsmitning på tallerkenerne hjemme hos hende. Læs mere her:
Er der noget, der kan gøre mig ærgerlig, så er det mængden af mad, tøj, gadgets og dimser til hjemmet, der bliver købt for at blive smidt ud og købt på ny.
Som verden er lige nu, er det svært at sige inflation, stigende el- og varmepriser uden at tænke på krig, mennesketab, øget ulighed og fattigdom. MEN udover al dårligdommen, som der virkelig er en del af lige nu, så synes jeg faktisk, at der er nogle ret positive udviklinger at rette opmærksomheden mod.
En af dem er vores forstærkede fokus på klimaet. Et fokus, som jeg fornemmer, rammer lidt bredere i samfundet end før krisen, fordi flere af os nu af økonomiske årsager tvinges til at handle anderledes.
“Her måtte jeg forklare, at vi ikke mangler penge, men at vi hellere vil bruge flere penge på ferier og fredagslik, end på morgenmad som ender i skraldespanden”
Klimabevidst vil jeg medgive selv at have været i hele mit voksne liv, og der er mange økonomiske fordele ved at være klimabevidst. Med inflationen er min adfærd blevet endnu mere bæredygtig. For efter en del års skabsvegetarisme, kan jeg nu erklære mig for at være vegetar! Eller… i hvert fald næsten. For med tre børn og en mand der godt kan lide kød, har det for mig krævet lidt ekstra overskud at sætte mig ind i gode, nærende retter uden kød. Men efter de stigende kødpriser er det altså blevet en naturlig beslutning og prioritet at skære meget ned for vores kødindtag, og vi spiser primært kød med vinger eller finner.
På tallerkenerne ses også en anden positiv tendens. 46 procent af danskerne ønsker at mindske madspild. Og fordelen ved det er noget, som vores mellemste Geo på fem år efterhånden forstår. Forleden, da vi talte om, at han igen havde taget for meget mad på sin tallerken, spurgte han nemlig:
“Mor, hvor mange penge har vi? Har vi ikke råd til andet, når jeg ikke spiser op?”
Her måtte jeg forklare, at vi ikke mangler penge, men at vi hellere vil bruge flere penge på ferier og fredagslik, end på morgenmad som ender i skraldespanden. Og dét har fået ham til at tænke i størrelsen på de portioner, han hælder op. De stigende priser bidrager dermed også til ret fantastiske samtaler, som jeg kan mærke, vores børn handler efter.
Krisen har også givet klimafordele på andre måder: solcelleanlæg og varmepumper installeres som aldrig før; vi har sparet 10-15 procent på elforbruget, og genbrugsbutikkerne har rekordomsætning. Men én ting er, hvad den enkelte forbruger tvinges til at ændre på, en anden ting er, hvad vores regering tvinges til. Og fordi der nu er større opbakning fra samfundet, ser vi ifølge Henrik Drusebjerg, chef for nordisk investeringsstrategi hos Quintet, at politikerne også prioriterer energiomlægninger.
Den positive gevinst ved inflation
Er du en af dem, der overvejer at springe ud som investor? Så er der også fordele at hente i krisen. For er der én ting, der er sikker, så er det at markedet vender! I hvert fald hvis vi spørger chefstrateg hos PFA, Tine Choi Danielsen, som sammen med
Henrik Drusebjerg var på besøg hos mig i studiet til en samtale om det positive ved inflationen.
De faldende priser har fået mange eksisterende investorer til at rive sig selv i håret – mig selv inklusive. Men som ny investor har du altså mulighed for at købe op – formentligt billigt – og dermed skabe dig et godt fundament for en solid og bæredygtig strategi.
Sidst men ikke mindst, så er der også en kæmpe fordel at hente blandt boligejerne med fastforrentede lån. Høj inflation udhuler gælden. Det er både en fordel for vores regering og for private med lån, da det giver mulighed for kursgevinst. Det erfarede min mand og jeg for nyligt, da vi lagde vores lån om og fik flere hundredtusinde kroner skåret af vores restgæld. Sidst, men ikke mindst kan de faldende boligpriser være en mulighed for, at førstegangskøbere kan komme på boligmarkedet.
Nysgerrig? Lyt til ’Overskud’ på Radio4 her: