Blogartikel

Facebook censurerer flødebolle-debatten

Anne-Marie Dohm, ansvarshavende chefredaktør, Radio4

Facebook har fjernet et opslag fra Radio4 med en video af en af de skuespillere, som spillede flødebolle i den omdiskuterede Pyrus-julekalender fra TV2.

I opslaget fortalte skuespilleren, at han syntes, at kritikken af julekalenderen var gået over gevind. Det nu forsvundne opslag indeholdt også et billede af den udklædte skuespiller med sortmalet ansigt. Da omkring en million danskere havde set opslaget på Radio4’s Facebookside, fjernede tech-giganten opslaget.

Med henvisning til sine egne ’fællesskabsregler’ tilsidesatte Facebook det forhold, at Radio4 er et publicistisk medie, tilmeldt Pressenævnet og underlagt dansk lovgivningen. Facebook nikker simpelthen den demokratiske samtale en skalle med et regelsæt, som trumfer alt, hvad publicistiske medier er underlagt af regler og standarder.

Uanset om man er for eller imod TV 2’s valg om ikke at bringe julekalenderen, og uanset om man synes, at flødebollerne er en stereotyp fremstilling eller ej, er debatten væsentlig. Når tech-selskaberne afskærer medier fra at facilitere debatten, der hvor de fleste af os debatterer, begrænser de vores muligheder for at komme til orde. Også selv om publicistiske medier har deres egne kanaler at udkomme på.

Det er ikke kun provokerende men også problematisk, at et globalt tech-selskab uden videre kan stille sig imellem borgerne og medierne i en væsentlig offentlig debat. Som enkelte medier har vi svært ved at gøre andet end at rende Facebook på dørene. Men det er helt afgørende, at tech-giganterne bliver mødt med krav om mere gennemsigtighed og ansvarlighed i deres omgang med medier, som faktisk laver indhold, der faciliterer en væsentlig offentlig debat.

Videoen som Facebook har fjernet er stadig at finde på Twitter. Du kan se den her:

Videoen er et uddrag fra et interview i programmet Aftenradio. Hør interviewet i sin helhed her:

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet