Blogartikel

Facebook censurerer flødebolle-debatten

Anne-Marie Dohm, ansvarshavende chefredaktør, Radio4

Facebook har fjernet et opslag fra Radio4 med en video af en af de skuespillere, som spillede flødebolle i den omdiskuterede Pyrus-julekalender fra TV2.

I opslaget fortalte skuespilleren, at han syntes, at kritikken af julekalenderen var gået over gevind. Det nu forsvundne opslag indeholdt også et billede af den udklædte skuespiller med sortmalet ansigt. Da omkring en million danskere havde set opslaget på Radio4’s Facebookside, fjernede tech-giganten opslaget.

Med henvisning til sine egne ’fællesskabsregler’ tilsidesatte Facebook det forhold, at Radio4 er et publicistisk medie, tilmeldt Pressenævnet og underlagt dansk lovgivningen. Facebook nikker simpelthen den demokratiske samtale en skalle med et regelsæt, som trumfer alt, hvad publicistiske medier er underlagt af regler og standarder.

Uanset om man er for eller imod TV 2’s valg om ikke at bringe julekalenderen, og uanset om man synes, at flødebollerne er en stereotyp fremstilling eller ej, er debatten væsentlig. Når tech-selskaberne afskærer medier fra at facilitere debatten, der hvor de fleste af os debatterer, begrænser de vores muligheder for at komme til orde. Også selv om publicistiske medier har deres egne kanaler at udkomme på.

Det er ikke kun provokerende men også problematisk, at et globalt tech-selskab uden videre kan stille sig imellem borgerne og medierne i en væsentlig offentlig debat. Som enkelte medier har vi svært ved at gøre andet end at rende Facebook på dørene. Men det er helt afgørende, at tech-giganterne bliver mødt med krav om mere gennemsigtighed og ansvarlighed i deres omgang med medier, som faktisk laver indhold, der faciliterer en væsentlig offentlig debat.

Videoen som Facebook har fjernet er stadig at finde på Twitter. Du kan se den her:

Videoen er et uddrag fra et interview i programmet Aftenradio. Hør interviewet i sin helhed her:

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet