Blogartikel

Forbered dig på skilsmisse

Klumme af Sofie Østergaard, vært på Radio4-programmet 'Overskud'

En af mine helt store overbevisninger i livet – som jeg glædeligt taler højt om – er, at samtalen om økonomi er romantisk.

Romantisk, fordi det økonomiske fundament går hånd-i-hånd med det levede liv.  Hvad er det for et liv, vi ønsker at leve sammen som par – og hvad gør vi, hvis vi går hver til sit? Det kræver en god snak at komme frem til – gerne over et glas vin – hvor drømme vendes og prioriteringer tages. Det er da romantisk! Samtalen er desuden tusinde gange nemmere at tage, mens alt er fryd og gammen, i stedet for når parforholdet er på vej i hver sin retning.

Og det sker jo. Desværre for rigtig mange mennesker.

I 2021 gjaldt det 12.454 par, der måtte lade sig skille. Et helt vildt tal, der gælder 41 procent af gifte par, som dog er faldet fra 52 procent i 2013-2016.

Måske fordi vi er blevet bedre til at tale om økonomi?

Det skal jeg ikke kunne sige. Men jeg kan sige, at samtalen om økonomi hjemme hos min mand, Sebastian, og mig betyder, at vi hele tiden er enige om, hvad vi gerne vil have ud af livet – sammen. Og det er da romantisk!?

Hør mere om skilsmisse, bodeling og alt det andet, vi skal tage højde for – mens kærligheden blomstrer her (analysen fortsætter herunder)

Lige for tiden er det at bygge et orangeri, hvor vi kan hygge os og nyde et glas vin med vennerne. En drøm vi kan opnå, fordi vi har fokus på at optimere vores økonomi for eksempel ved at spare penge i hverdagen og løbende lægge lån om.

Jeg håber ikke, vi ender i skilsmissestatistikkerne. Men vi ved, at det er en risiko, hvorfor vi under vores samtaler om økonomi også tager snakken om skilsmisse op.

Først og fremmest har vi aftalt, at vi ikke må overveje skilsmisse, før vores yngste barn er to år, fordi vi ved, hvor hårdt livet er med små børn. Vores yngste fylder i øvrigt to år til oktober, så det kan gå hen og blive en ekstra spændende dag. Jeg er heldigvis ikke bekymret, men tanken om, at der kun skal én til at beslutte skilsmisse, det er da ubehageligt. Derfor har vi talt om, og udarbejdet en køreplan, hvor det fremgår, hvad der skal ske i tilfælde af skilsmisse. Vi ved, hvem der skal have hvad.

Køreplanen kan med fordel skrives i en ægtepagt. Om du er gift eller samlevende, kan en ægtepagt være vigtig at få oprettet. Som ugift er man ikke dækket af regler om særeje, det bliver man derimod automatisk, når man bliver gift. Men laver man ikke en ægtepagt, hvor man tager stilling til, hvordan ejerandelene skal fordeles, vil formuen automatisk blive fordelt lige. Uanset, hvilken konto pengene står på. Man hæfter dog aldrig for sin partners gæld, den påvirker derimod den samlede fælles formue.

Kommunikér og spar penge

Snakken om økonomi forud for en potentiel skilsmisse vil desuden gøre de beslutninger, som ikke kan tages på forhånd nemmere. Og her er der altså også penge og energi at spare, hvis man kan tage dem sammen, i stedet for at kommunikationen skal gå gennem en advokat.

Hvad man i øvrigt bør tage stilling til, hvis man ender blandt de 42 procent, har jeg snakket med skilsmisseadvokat og partner i Advokatgruppen og formand for Danske Familieadvokater, Helle Brandt om i mit radioprogram ’Overskud’.

Hun oplyser, at ejer man bolig sammen, er det først og fremmest vigtigt at gøre op, om den ene har råd til at blive boende ved at frigive den anden for gælden. Realiseres dette tager man udgangspunkt i gennemsnitsprisen på boligen. Er det ikke muligt, kan det blive nødvendigt at sælge, og her vil det være en fordel, hvis man kan holde hinanden ud – lidt endnu – mens salget står på. Yderste konsekvens vil typisk være en frivillig auktion, som ikke kræver enighed at gennemføre…

Summa summarum: Skilsmisse er ofte en ubehagelig affære. Det samme er tanken om, at det kan blive en realitet, mens alt er lykkeligt. Men at tro vi ikke kan blive en del af statistikken er i mine øjne naivt, så derfor kære venner: Lad os tage snakken om den økonomi og måske endda gøre skilsmisse gnidningsfrit.

Sofie Østergaard er 40 år og vært på Radio4-programmet ‘Overskud’, hvor hun siden august 2020 hver uge sammen med en række forskellige eksperter og gæster har givet gode råd om investering og tips til privatøkonomien.

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet