Flere brutale drab blotlægger en stigende forråelse i bandemiljøerne, som skaber utryghed blandt borgere i udsatte boligområder og rundt om i landets større byer. Nu har folkesocialisterne også fået nok.
“Gaderne er vores allesammens. Ikke de personer, der laver de her afskyelige handlinger.”
Sådan lød budskabet fra en politiinspektør efter den serie af drab, som bandemedlemmer og organiserede kriminelle menes at stå bag i København.
I politiet arbejder man lige nu i døgndrift for at få situationen under kontrol og få smidt de skyldige bag tremmer. Alligevel kan der være grund til at spørge: Er gaderne virkelig vores allesammens?
Politiet pointerer ganske vist, at almindelige borgere kan og bør færdes frit på gaderne, og det understreges, at bandefolkene først og sidst angriber hinanden. Problemet er bare, at medlemmerne af banderne skyder mod hinanden – uden at tage hensyn til, om andre kommer i skudlinjen.
I kølvandet på de aktuelle drab er stemningen desuden på kogepunktet i miljøet, hvilket Torben Svarrer fra Københavns Politi har beskrevet med disse ord: ”Det er koldblodige drab, man kører stærkt i gaderne, er nervøse og kører flere biler sammen i kortegekørsel. Og der er en accept af, at man skal ud og slå nogen ihjel.”
Situationen forværres af, at folk fra det svenske bandemiljø synes at være involveret i konflikterne, og det skaber frygt for, om de svenske bandekrige vil begynde at sprede sig til København og Danmark.
Dansk politi arbejder i disse dage tæt sammen med svensk politi, og politiet har i det hele taget reageret hurtigt med at indføre visitationszoner, foretage anholdelser og gennemføre aktioner mod miljøet.
Alligevel vil det tegne et forsimplet billede, hvis man alene retter fokus mod de mest morderiske kriminelle, når det handler om at vinde gaderne tilbage. For det er ikke kun de øverste i bandernes hierarki, der gør gader og bydele usikre.
Bag de toneangivende bandemedlemmer findes grupper og personer, som ikke alene skaber utryghed på Nørrebro, i Nordvest og på Vestegnen i København. Også i større byer og i belastede boligområder på Fyn og Jylland har utilpassede unge mænd med indvandrerbaggrund længe skabt utryghed og udfordret politiet.
Undervejs er der brugt store beløb på socialt arbejde og byfornyelse i et forsøg på at trække de unge mænd væk fra kriminalitet. Derudover har politikerne anlagt en hårdere kurs i retspolitikken, og det sidste vil ske igen efter de seneste drab.
For få dage siden reagerede retsordfører, Peter Skaarup, fra Dansk Folkeparti med dette tweet, der blev udsendt som en reaktion på de blodige opgør. ”Igen i nat har der været skyderier i Storkøbenhavn, hvor hele to mænd er ramt af skud. Imens sidder regeringen på hænderne! Ingen hårdere straffe for at skyde løs i gaderne og ingen hjemsendelser af udenlandske kriminelle. Håbløst!” skrev den frustrerede politiker.
I mange år var det netop Dansk Folkeparti og de øvrige borgerlige partier, som krævede stramninger. Men i de senere år er Socialdemokratiet slået ind på samme kurs, og justitsminister, Nick Hækkerup, er klar til at slå endnu hårdere ned på bandekriminaliteten. Denne linje slår SF nu også ind på.
Det begyndte SF’erne rent faktisk allerede på, da Villy Søvndal stod i spidsen for partiet og løftede SF mod himlen i målingerne – lige indtil deltagelsen i Helle Thorning-Schmidts SRSF-regering førte til hans afgang og efterlod SF i ruiner.
Men Villy Søvndal lagde et spor ud, og under Pia Olsen Dyhrs ledelse har SF i udlændinge- og integrationspolitikken skærpet kampen mod den sociale kontrol og kvindeundertrykkelse, som foregår i visse indvandrermiljøer. Det nye er, at SF nu også rykker i retspolitikken.
Folkesocialisterne er kort sagt ved at finde jernnæven frem.
Partiet har netop fremlagt nye initiativer mod banderne, og i den forbindelse udtalte partiets retsordfører, Karina Lorentzen: ”Særligt i de store byer udgør tilstedeværelsen af bander en uacceptabel del af en alt for utryg hverdag, som mange danskere påvirkes negativt af.”
SF kræver blandt andet, at politiet skal være tættere på borgere, butikker, caféer og restaurationer i de uroplagede bydele for at kunne indsamle viden om blandt andet beskyttelsespenge og trusler. Partiet ønsker, at særlige agenter skal bruges mod banderne, at der indføres bedre overvågning, og at der kommer en mere fokuseret patruljering i de områder, hvor bander skaber uro.
SF vil også ramme bandemedlemmerne hårdere på pengepungen for at stoppe hvidvask, momssvindel og socialt bedrageri. Endelig vil partiet sikre et bedre samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste om at holde banderne i skak.
I en kommentar tog justitsminister, Nick Hækkerup, positivt imod forslagene, og et godt gæt er, at skruen snart vil blive strammet yderligere. Som en sidegevinst håber politikerne, at udsigten til at blive straffet hårdt vil afholde de svenske bandemedlemmer fra i større stil at føre deres konflikter fra Sverige til Danmark.
De fleste politikere ved godt, at de hårde tiltag ikke kan stå alene. Men her og nu ønsker de mere end noget andet at få parkeret de mest voldsparate bag tremmer og gerne i lang tid, for så kommer de dog væk fra gaderne.
I modsat fald bliver gaderne netop deres domæne – og ikke længere vores allesammens, som politiinspektøren formulerede det.