Blogartikel

Gyser-afslutning venter på Christiansborg

Der er lagt op til en gyser på Borgen, inden julefreden sænker sig, siger Thomas Larsen, politisk redaktør på Radio4 og medvært på ‘Mandat’.

Selv om støvet knap har lagt sig ovenpå kommunalvalget, er der udsigt til nye dramaer, inden politikerne kan drage på juleferie og fejre nytår.

Sådan lyder meldingen fra Thomas Larsen, som sammen med Pernille Rudbæk dissekerer dansk politik i programmet ’Mandat’, der sendes hver onsdag fra 11-12 på Radio4 og på podcast.

Thomas Larsen slår ned på fem sager, som han især kommer til at holde øje med frem mod årsskiftet. Og samtidig ser han frem mod 2022, hvor næste folketingsvalg for alvor vil tone frem i horisonten og påvirke både regeringen, støttepartierne og den borgerlige opposition.

1: Rigsretssagen mod Inger Støjberg

Inger Støjberg er som bekendt blevet trukket i Rigsretten for tilbage i 2016 som integrationsminister at have givet en instruks til Udlændingestyrelsen om at adskille alle asylansøgerpar, hvoraf den ene var under 18 år. Det mente Folketingets Ombudsmand, Instrukskommissionen og to uvildige advokater var ulovligt. Om få uger ventes dommen at falde, og her vil det blive afgjort, om den vil betyde en afslutning på hendes karriere eller give hende mulighed for at fortsætte, mener Thomas Larsen:

”Hvis sagen går hende voldsomt imod, kan hun ikke fortsætte. Hun håber selv på en frifindelse, men selv hvis hun kommer ud med en mindre straf, vil hun kunne stemple ind i dansk politik igen. Og det vil ske med fuld kraft. Mange af hendes tilhængere vil i den situation se hende som offer for en rigsretssag, som efter deres mening aldrig skulle have været sat i gang, og i Dansk Folkeparti vil de være klar til at rulle den røde løber ud for hende.”

2: Knald eller fald for DF

Inger Støjbergs navn går igen i den næste sag, som Thomas Larsen nævner. For efter at Kristian Thulesen Dahl har gjort det klart, at han ikke længere vil stå i spidsen for DF, skal partiet på et ekstraordinært møde den 23. januar finde en ny leder. I den forbindelse kan Inger Støjberg komme i spil:

”Normalt ville det være uhørt, at en politiker kan skifte parti og i samme moment træde direkte ind i ledelsen af det nye parti. Men fordi DF befinder sig i en så dyb krise, og fordi Inger Støjberg er så populær i DF, kan det komme til at ske, hvis Inger Støjberg vel at mærke selv vil,” siger Thomas Larsen.

Hvis Støjberg bliver fældet af rigsretten – eller hvis hun ikke ønsker at kaste sig ud i en redningsaktion for DF, vil der med stor sandsynlighed blive kampvalg om, hvem der skal være ny formand efter Kristian Thulesen Dahl. Her er der især grund til at holde øje med Morten Messerschmidts, Peter Kofod og Martin Henriksen, mener Thomas Larsen.

3: Minksagen

Da Mette Frederiksen holdt sin åbningstale i begyndelsen af oktober måned, følte hun sig overbevist om, at minksagen kun ville blive en mindre udfordring for hende selv og regeringen i den nye politiske sæson. I dag står det klart, at såvel afhøringerne om minksagen i gransknings-kommissionen som sagen om de slettede sms-beskeder har slået store skår af regeringschefens popularitet og troværdighed i mange vælgeres øjne.

Baggrunden for sagen er, at myndighederne i efteråret 2020 nærede frygt for, at mink kunne sætte gang i smitte og nye mutationer, som i værste fald ville underminere vaccineprogrammerne. Med en hurtig beslutning bestemte regeringen at aflive alle mink i Danmark – uden i første omgang at have lovhjemmel til det.

”Det har vist sig, at minksagen og navnlig omtalen af de slettede sms-beskeder har været en langt farligere sag, end regeringstoppen havde troet for få måneder siden. Der er flere årsager til Socialdemokratiets dyk i målingerne og afklapsningen ved kommunalvalget. Men i min optik er det især minksagen og de slettede sms-beskeder, der har fået mange vælgere til at vende ryggen til Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Sagen er alvorlig, fordi den i så høj grad er kommet til at handle om Mette Frederiksens troværdighed og moral,” siger Thomas Larsen. Hør mere om minksagen, som blev til SMS-sagen.

4: VK-rivalisering og Søren Pape som ny borgerlig leder?

Resultatet af kommunalvalget blev en triumf for den konservative leder Søren Pape Poulsen, og det vil han bruge til at styrke sin position yderligere.

”De Konservative er på fremmarch – det kan vi se i målingerne, og det blev kommunalvalget i høj grad også et vidnesbyrd om. Hvis Søren Pape Poulsen kan holde kadencen, vil han melde sig på banen som borgerlig statsministerkandidat, og det vil flere af de blå partier byde velkomment. Det bliver spændende at se, hvordan Venstre vil reagere, for det vil gøre ondt på mange Venstrefolk, hvis de bliver udmanøvreret af de Konservative,” siger Thomas Larsen.

Han noterer, at konkurrencen kan blive skarp, for der er langt om længe kommet mere styr på tingene i Venstre, og selv om partiet gik tilbage ved kommunalvalget, er faldet i målingerne bremset, og på det seneste er V gået frem i målingerne.

”Vi vil se en hård konkurrence mellem V og K. Men samtidig tegner det til, at både Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen har indset, at hvis det skal lykkes at skabe samling i den hidtil så samspilsramte borgerlige opposition, skal VK-aksen være fundamentet.”

Thomas Larsen tilføjer, at det bliver en enorm udfordring at skabe et bedre samspil i blå blok, som udover V og K består af DF, Nye Borgerlige, Liberal Alliance samt Moderaterne og Kristendemokraterne, der vil kæmpe indædt for at springe over spærregrænsen ved næste valg.

5: Får vi valg i 2022?

Her og nu venter heftig politisk slutspurt, hvor flere aftaler – herunder en finanslovsaftale – skal forhandles på plads, inden politikerne kan drage på juleferie, og inden statsminister Mette Frederiksen skal holde sin nytårstale den 1. januar 2022. Og netop 2022 år kan blive et skelsættende år, rent politisk, siger Thomas Larsen. For da vil regering og opposition for alvor zoome ind på det folketingsvalg, som nærmer sig:

”Hvis nedgangen for Mette Frederiksen og S-regeringen bider sig fast, vil statsministeren selvfølgelig absolut ikke være fristet af et snarligt folketingsvalg. Men så kan der vente en svær tid på en anden måde, for svækkelsen af regeringen vil betyde, at de øvrige partier vil tage sig højere betalt for at indgå aftaler. Under alle omstændigheder tegner der sig billedet af et år, hvor Mette Frederiksen får svært ved at tilbageerobre den stærke position, som hun har nydt godt af i størstedelen af tid som statsminister,” siger Thomas Larsen.

Vil du følge med i, hvad der kommer til at ske, og vil du se, om Thomas Larsen får ret i sine vurderinger, kan du lytte til ’Mandat’ hver onsdag. Her vil han sammen med Pernille Rudbæk tage disse sager – og mange andre! – under behandling sammen med skarpe eksperter og toppolitikere fra Christiansborg.

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet