Erhvervskommentator, Jens Christian Hansen, fra ’Selskabet’ på Radio4 giver sine bud på, hvilke danske topchefer du skal holde øje med netop nu.
Det sprudlende danske erhvervsliv har vokset sig stort og stærkt – også i international målestok. En række af de store danske selskaber er verdensførende inden for deres respektive brancher, og bidraget fra business og job i den private sektor er grundlaget for en fortsat udbygning af det danske velfærdssamfund.
’Selskabet’ på Radio4 er fascineret af børsen og bosserne, af management og mismanagement. Af succeser og fiaskoer. Derfor stiller værterne Jens Christian Hansen og Stine Lynghard hver uge skarpt på dansk erhvervsliv. De går bag om nyhederne og dykker ned i spændingsfeltet mellem erhverv og politik, der lægger de rammer, topcheferne skal drive deres virksomheder i. I ’Selskabet’ stiller de spørgsmål som: Hvor står danske virksomheder efter coronakrisen? Eller skal virksomhederne gå i front for at standse klimaforandringerne?
– Når alt kommer til alt, er topchefer bare mennesker, og for at forstå deres forretninger, er vi nødt til at forstå den måde, de tænker på, siger den erfarne erhvervskommentator Jens Christian Hansen.
I denne artikel dykker Jens Christian Hansen ned i de mest interessante topchefer, som du skal holde øje med lige nu.
Mads Nipper, Ørsted
Mads Nippers Ørsted er vores fremmeste virksomhed på klimaområdet. Staten er medejer af virksomheden og vil gerne fremstå som verdens bedste, når det handler om klima. Her er Mads Nipper et væsentligt aktiv.
Han har de klassiske toplederkvaliteter, og han har vist, at han har en interesse i at tage et bredt samfundsansvar. Mads Nippers mission bliver at indgyde tillid internt i vores lille land, men også i udlandet. Ørsted konkurrerer med de helt store mastodonter i energisektoren, og det har været en hård start for Mads Nipper, som overtog taktstokken i starten af 2021. Aktien har tabt 150 milliarder i værdi, siden han ankom, men alligevel har Mads Nipper formået at sætte sig i stolen på en måde, så mange har tillid til, at Ørsted kan komme op i en endnu større liga.
Søren Skou, Maersk:
Maersk er en myteomspunden virksomhed, og vi elsker personhistorierne om AP Møller og Maersk Mc-Kinney Møller. Det bliver Søren Skous opgave at bringe den myte videre. Søren Skou er kendt som en indadvendt excel-mand, der bedst kan lide at sidde på sit kontor og kigge i regneark. Men han har formået bringe sig en situation, hvor der er stor tillid til, at det er ham, der skal bringe Maersk ind i en ny æra.
Maersk er verdens største containerrederi, men også Danmarks største udleder af drivhusgasser. Virksomhedens 700 skibe udleder mere CO2 end hele Danmark, og de er under enormt pres fra deres kunder for at sænke udledningen. Søren Skou har haft det rigtig svært i Maersks transformation fra konglomerat til containerrederi, men nu er han kommet ud på den anden side og står på toppen af sin karriere som den Maersk-chef, som omverdenen og familien, som sidder i baggrunden, har tillid til.
Anders Holch Povlsen, Bestseller
Anders Holch Povlsen er et meget privat menneske, der sjældent optræder i medierne. Han er en hemmelighedsfuld person, som tidligt overtog forretningen fra sin far. Men han har bevist, at han kan se muligheder, hvor andre ikke kan, og vi kan forvente meget mere fra ham i de kommende år.
Ikke bare er Anders Holch Povlsen Danmarks rigeste mand. Han er eksponent for omstillingen fra fysiske til online butikker, som er i fuld gang. Han satser enormt mange penge på at omdanne detailsektoren. Fra de fysiske butikker i hans egne kæder af tøjbutikker til alle de investeringer han har foretaget i et hav af online butikker. Nemlig.com, Normal og Matas er bare et udpluk af hans mange investeringer. Han har fangarmene ude konstant og er ikke nervøs for at lave de fejl, som uden tvivl vil komme.
Lars Fruergaard, Novo Nordisk
Lars Fruergaard fik depechen efter Lars Rebien, som er blevet udnævnt af Harvard som verdens bedste CEO to år i træk. Det er store sko at fylde, og foreløbig er Lars Fruergaard mest kendt som den anonyme Novo-mand, som blot kører forretningen videre som altid.
Novo Nordisk er Danmarks mest værdifulde selskab med en værdi på over 1500 milliarder. Selv inden for pharma-industrien er Novo Nordisk blandt de otte største i verden, og eftersom Novo Nordisk specialiserer sig i medicin mod livstilssygdomme, skal vi nok ikke forvente mindre omsætninger i årene fremover. Men konkurrenterne bider dem i haserne, og det bliver spændende at se, hvordan Lars Fruergaard tackler det pres. Indtil nu har han levet i et beskyttet værksted, som han har formået at bibeholde, men spørgsmålet er, om han tør forny Novo Nordisk med nye produkter, der kan udvide virksomhedens rolle på markedet.
Stine Mølgaard, Radiobotics
Stine Mølgaard er eksponent for en ny type af fandenivoldske iværksættere inden for kunstig intelligens på sundhedsområdet. Hun er en kommende stjerne, for hun er ekstremt dygtig og en af de få kvinder på området.
Hendes virksomhed, Radiobotics, er en prisvindende dansk startup med fokus på at automatisere analyse af røntgenbilleder. Der er ingen tvivl om, at det er i iværksættermiljøet, man skal finde de nye store virksomheder. Hele den verden har vist, at der er plads til nye virksomheder, som kan spille en rolle internationalt. Det er herfra den næste industrielle revolution skal komme, og det er iværksættere som Stine Mølgaard, der har modet til at føre det ud i livet i stor skala. Hun bliver spændende at følge i de kommende år.
Carsten Egeriis, Danske Bank
Danske Bank er ikke til at komme udenom. Hver tredje dansker er kunde i banken, og derfor har den stor betydning for det danske samfund. Men Danske Bank er slet ikke kommet sig over den store hvidvasksag, som de har været involveret i, og de har brug for et ansigt, som danskerne har tillid til.
Carsten Egeriis er manden, der skal bringe Danske Bank ud af hvidvask-mørket. Men det bliver svært. Carsten Egeriis er mest kendt som en grå bankmand, så han er nødt til at komme op på ølkassen og fortælle omverdenen, at Danske Bank er på rette vej. Derfor vil vi høre meget til ham de kommende år, men hvor meget, han selv vil komme på banen, er et stort spørgsmål. Og hvis ikke, hvem skal så tegne Danske Bank udadtil?
Hvis du vil at lytte til flere af episoder af ’Selskabet’, kan du tune ind på Radio4 hver onsdag kl. 10 eller lytte med, når det passer dig på podcast.
Find din FM frekvens her.