Blogartikel

Her er de tre bedste grunde til at spise østers

Østers er den mest populære forret blandt gæsterne i ’Det sidste måltid’. Her får du tre gode tips til, hvordan du selv kommer i gang med at spise den mytiske musling.

En blød, salt snotklat med talrige dybe snitsår – ja sågar menneskeliv – på samvittigheden. Det er hvad mange forbinder med østers. Alligevel er det hårde skaldyr en enormt populær forret, og det kan især mærkes i programmet ’Det sidste måltid’ på Radio4.

Over halvdelen af alle gæster i programmet vælger østers til forret, når de sætter sig til bords i ’Det sidste måltid’ sammen med vært og madanmelder Lærke Kløvedal. Lige fra skuespiller Ellen Hillingsø og komiker Rasmus Bjerg til tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. Den trend vidner om, at østersen er langt mere end en hård skal på bunden af havet.

”Østers er den perfekte forret, fordi den styrker koncentrationen omkring den middag, du skal i gang med,” siger Lærke Kløvedal og opfordrer alle til at kaste sig ud i østersspisning i trygge rammer.

”Du skal skaffe dine østers hos en fiskehandler eller en fiskerestaurant, du har tillid til. Hvis du vil have den fulde oplevelse, skal du spise den helt rå eller med en lille smule citron. Men er du begynder kan jeg anbefale en dressing af rødvinsvinaigrette, skalotteløg, salt og peber,” siger hun.

Her giver Lærke Kløvedal sine tre bedste grunde til, hvorfor du skal spise østers.

  1. Østers skaber en nærværende middag

Østers kræver din opmærksomhed. Det er derfor, det typisk er noget, der gemmes til særlige lejligheder som nytårsaften eller runde fødselsdage. Duften, konsistensen og bevægelsen når du skåler med din østers, kigger dine gæster i øjnene og læner hovedet bagover og spiser den (husk at tygge) gør, at alle i selskabet blotter sig. Dermed skærpes koncentrationen. Hvis du serverer østers til forret, kan du altså være sikker på at skabe et godt udgangspunkt for en god, nærværende middag.

  1. Østers sikrer gode minder

Østers er svære at få op, og du skal kæmpe lidt for at nå frem til selve bløddyret. Den er bøvlet at holde, og det kræver god teknik, kraft og fingernemhed at komme ind til herlighederne. Derfor bliver det endnu mere tilfredsstillende, når det så endelig lykkes at åbne skallen – uden at skære sig selvfølgelig.
Der er med andre ord en god dramaturgi i at spise østers, og det gør, at du ofte ender med at give en østers mere opmærksomhed end resten af menuen. Der er jo en grund til, at østers skal spises med champagne, for begge dele har en storhed over sig, som er prikken over i’et, når du vil skabe gode, langvarige minder med dem, du holder af.

  1. Østers er rasende sundt og smager godt

Østers er superfood. Fyldt med næring i form af både protein, fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Østers indeholder især et ekstraordinært højt indhold af B12-vitaminer, zink og kobber, som spiller en stor rolle i at styrke både immunforsvar og stofskifte.

Man kan helt fysisk mærke følelsen af renselse og friskhed, når man giver sig tid til at tygge på østersens indre. Smagen skal være frisk, havfyldt og ren. Næsten samme fornemmelse, som når du tager ned til Vesterhavet på årets første blæsende efterårsdag. Det skal være en naturoplevelse, og den må absolut ikke have nogen mislugt. Du kan dog ikke undgå at blive udfordret på dine sanser, når du spiser østers, så det er nødvendigt at indgå en pagt med din lugtesans om, at østersen er frisk og sikker at spise. Først dér kan du rigtigt nyde en god østers. Specielt den franske østers Gillardeau kan anbefales. Den har en elegant, nøddeagtig smag, som langt de fleste begyndere vil synes om.

Hvis du er interesseret i at lytte til flere af Lærke Kløvedals østerselskende gæster, kan du eksempelvis høre afsnittet med satiriker Signe Molde eller politiker Morten Messerschmidt.

Lyt til ’Det sidste måltid’ hver søndag kl. 10.05 på Radio4 eller som podcast.

 

Læs også

25.01.22

En næbhval er strandet i Kolding Fjord

Ved Kolding Fjord gjorde man en noget atypisk opdagelse forleden. En næbhval blev nemlig observeret tæt ved land. Det er endnu usikkert, præcis hvilken art der er tale om, lyder det fra Charlotte Bie Tøstesen, der er museumsinspektør ved Fiskeri- og Søfartsmuseet. Selvom det er et noget ualmindeligt syn, så sker det alligevel fra tid…

Læs mere
25.01.22

Hjertelæge: For meget motion kan være dårligt for hjertet

For meget motion kan være skidt for kroppen. Sådan lyder det fra hjertelæge Peter Schnohr, der har forsket i, hvordan motion påvirker kroppen gennem den undersøgelse, der hedder ‘Østerbroundersøgelsen’. Som udgangspunkt er det bedre at motionere end ikke at motionere. Men ifølge Peter Schnohr kan det give problemer at motionere for meget: “Alt for lidt…

Læs mere
24.01.22

Dansk handel med Europas sidste diktatur vokser. Oppositionsleder råder til boykot

”Sanktionerne mod Hviderusland virker ikke,” forklarer den hviderussiske oppositionsleder Sviatlana Tsikhaunouskaya i ’Kontinentet’ på Radio4. I ’Kontinentet’ taler Mads Anneberg med Tsikhaunouskaya, fordi den danske import fra det autokratiske land er steget enormt, selvom Danmark og EU har forsøgt at støtte demokratikampen i landet med omfattende sanktioner. Sviatlana Tsikhaunouskayas opfordring er entydig: Danmark bør stoppe…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet