Blogartikel

Hvor længe kan Moderaterne beskytte Stephensen?

Analyse af Thomas Larsen, politisk redaktør Radio4

Skeletterne rasler ud af skabet hos Moderaternes Jon Stephensen. Han er ved at blive en belastning for partiet, og spørgsmålet er, hvor længe han kan fortsætte som sit partis kulturordfører.

Det kan koste dyrt, når politikeres dobbeltmoral punkteres.

Spørg blot Morten Østergaard, der som radikal partileder førte an i kampen mod seksuelle krænkelser, indtil han selv blev afsløret som krænker og kort efter var en færdig mand i dansk politik.

Eller spørg de oprindelige stiftere af Alternativet, der slog sig op på at ville skabe en ny positiv politisk kultur, men snart røg ind i så giftige interne magtkampe, at det truede med at ødelægge hele partiet.

Måske Jon Stephensen fra Moderaterne også snart kan svare på, hvor meget det kan koste, når man udadtil gerne har villet optræde som kulturens bedste ven, mens man indadtil har behandlet en stribe kunstnere uhyre dårligt.

Hør mere om sagen i Radio4 Morgen her (analysen fortsætter herunder)

Jon Stephensen er medlem af Moderaternes folketingsgruppe på Christiansborg, hvor han i øvrigt også er kulturordfører og en af partiets få kendte profiler. Det sidste skyldes, at han i mange år har været omtalt som en dygtig og idérig teaterdirektør, der har stået bag talrige succesforestillinger, ligesom han har været dygtig til at profilere sig selv og tale kulturlivets sag.

Men i den sidste tid har flere medier kunnet fortælle nye og kritiske historier om en mand, der i rollen som teaterdirektør har optrådt intimiderende og grænseoverskridende over for ansatte og samarbejdspartnere, og som mange af samme grund har frygtet.

Senest har mere end 30 kilder over for TV2 tegnet et meget lidt flatterende billede af Jon Stephensen. Rækken af tidligere kolleger og samarbejdspartnere anklager ham for manipulation, magtmisbrug og truende adfærd. Flere kilder fortæller, at han ikke ville acceptere unge kvinders nej til at optræde nøgne, mens andre kommer med eksempler på, hvordan de er blevet overfuset og truet.

Fyring og skuespillerkritik

Samtidig bekræfter Dansk Skuespillerforbund, at det har modtaget flere henvendelser om Stephensen.

”Skuespillerforbundet har haft flere henvendelser fra medlemmer med oplevelser, der kan sammenlignes med det, vores medlemmer fortæller til TV 2,” siger formanden for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe, til TV 2.

Den nye kritik kommer parallelt med, at der er kommet fokus på Stephensens tid som teaterdirektør på Aveny-T: Et teater, som han blev fyret fra. Den mest alvorlige anklage går på, at Jon Stephensen skulle have forfalsket underskriften fra et af bestyrelsesmedlemmerne på teatret.

Bestyrelsesformanden, Henning Dyremose, har fortalt, at fyringen af Jon Stephensen skyldtes, at teaterdirektøren havde forfalsket underskriften. Og i dagbladet Børsen fortalte en whistleblower for få dage siden, at han overværede, hvordan Jon Stephensen forfalskede underskriften, og samtidig blev der optaget en lydfil, hvoraf det angiveligt fremgår, at Stephensen laver den falske underskrift.

Stephensen afviser pure anklagerne om, at han skulle have forfalsket underskriften, og han har bebudet en injuriesag mod Henning Dyremose. Over for TV2 fastslår han ligeledes, at han ikke kan genkende de nye kritikpunkter, som er rejst mod ham.

”Jeg kan ikke genkende det billede, der tegnes af mig og slet ikke det sprog, jeg beskyldes for at bruge,” skrev han tirsdag på Facebook.

Men som blandt andet Kristeligt Dagblad og Politiken har påvist, har Jon Stephensen ved flere lejligheder afvist alle anklager, indtil beviserne i nogle tilfælde er blevet så overvældende, at han har været tvunget til at erkende og beklage sine fejl.

Om samme mønster vil blive gentaget i forbindelse med den nye bølger af kritik, kan kun tiden vise, men hvis beskyldningerne holder vand, står Jon Stephensen og Moderaterne med et problem.

Hvor længe holder støtten?

Indtil nu har partiet forsøgt at afparere alle anklager ved at sige, at der er tale om episoder, som handler om Jon Stephensens tidligere arbejdsliv – altså inden han gik ind politik – ligesom man understreger, at man vil afvente udfaldet af retssagen om den forfalskede underskrift.

”Der er intet at udsætte på Jon Stephensens politiske arbejde. Den her sag handler ikke om Moderaterne,” lød det forleden fra Moderaternes gruppeformand, Henrik Frandsen.

Men dag for dag bliver det stadigt vanskeligere at opretholde denne skillelinje.

Allerede nu rammer de kritiske mediehistorier ikke alene Jon Stephensen, men også Moderaterne. Det kan snart sætte sig i målingerne, hvor Moderaterne indtil nu har oplevet en mindre tilbagegang end både S og V i regeringen.

Derudover er det et åbent spørgsmål, hvor længe Stephensen vil kunne fortsætte som kulturordfører, når så mange kilder i teaterverdenen kritiserer ham for at have misbrugt sin magt som teaterdirektør. Det vil selvsagt blive svært for Stephensen at skulle være Moderaternes spydspids i kulturpolitikken – sammen med kulturminister, Jakob Engel-Schmidt – når det står klart, at en lang række kunstnere finder hans arbejdsmetoder grænseoverskridende og intimiderende.

I takt med, at flere vælgere hører om denne kritik, vil de formentlig heller ikke opfatte Jon Stephensen som en særlig passende ambassadør for Moderaterne i kulturpolitikken.

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet