I ugens løb udtalte kronprins Frederik, at han er sin mors wingman. I den næste tid vil han være regent, indtil dronning Margrethe igen kan tage over. Men dagen, hvor han for alvor skal træde til, rykker nærmere.
Da kronprins Frederik og kronprinsesse Mary i begyndelsen af ugen blev interviewet af TV2 under deres besøg i Indien, lagde kronprinsen ikke skjul på, at han for tiden må påtage sig større opgaver end normalt.
”Jeg er jo simpelthen min mors wingman, og jeg står til rådighed, når hun ikke har mulighed for at være der, og lige nu er hun forhindret,” sagde kronprinsen.
I ugens løb har han sammen med kronprinsesse Mary arbejdet hårdt for at bane vej for et gennembrud for dansk erhvervsliv i det enorme og ekstremt folkerige Indien med 1,4 milliarder mennesker. Et land, som kan blive et nyt eksporteventyr for danske firmaer inden for den grønne omstilling, men også et land, hvor det er svært at få fodfæste.
Udover det vigtige i at stå i spidsen for den medrejsende erhvervsdelegation har kronprinsparret været klar over, at Danmark i lighed med mange andre vestlige lande i stigende grad ser Indien som en allieret og en vigtig modvægt over for det stadigt mere selvhævdende Kina.
På rejsen lagde kronprins Frederik og kronprinsesse Mary sig i selen for at løfte opgaven som brobyggere og ambassadører for Danmark. Det er en rolle, som dronning Margrethe har påtaget sig utallige gange i sine mere end 50 år som regent, og som hun har løst til noget nær perfektion.
Symbolikken er tydelig
Men som kronprins Frederik udtrykte det, var hans mor denne gang forhindret i at deltage. For hjemme i Danmark var dronningen stadig indlagt på Rigshospitalet efter sin rygoperation.
I dag er hun udskrevet, og nu venter et længere genoptræningsforløb – formentlig i flere måneder – hvor kronprins Frederik skal varetage opgaven som regent, indtil dronningen vender tilbage.
At hun regner med at komme tilbage, siger en hel del om hendes konstitution og vilje. I forbindelse med hendes indlæggelse var det ikke tilfældigt, at ordet ”omfattende” blev brugt, da kongehuset beskrev den rygoperation, hun skulle gennemgå. Det blev ikke sagt direkte, men det siger omvendt sig selv, at det ikke er risikofrit for et menneske på snart 83 år at skulle gennemgå et stort og langt indgreb. Men regenten kom godt igennem indgrebet og var hurtigt på benene efter operationen.
Alligevel er det svært ikke at få øje på symbolikken, da kronprins Frederik omtalte sig selv som sin mors wingman – det vil sige som den person, der holder øje med og beskytter den første i rækken. For selv om det ganske rigtigt er sådan, at han er wingman, er det lige så klart, at et skifte naturligt rykker tættere på.
Symbolikken vil blive yderligere understreget til efteråret, når kronprins Frederik og kronprinsesse Marys ældste søn, prins Christian, fylder 18 år den 15. oktober. I den situation vil linjerne i dynastiet blive trukket endnu tydeligere op, og arvefølgen efter dronning Margrethe vil blive understreget.
Når prins Christian runder de 18 år, vil han for alvor begynde på den skoling, som hans far, kronprins Frederik, har gennemlevet i en lang årrække for at være klar til dagen, hvor han skal træde til som konge.
Ingen har et skarpere blik for denne transformation end dronning Margrethe, og hun har gentagne gange fastslået, at hun har fuld tillid til, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er klar til at løfte opgaven.
Sidste år, midt i sit 50-års regentjubilæum, besluttede hun som bekendt at fratage prins Joachims fire børn deres titler som prinser og prinsesser. Med beslutningen ønskede hun dels at understrege, hvem der reelt skal bære fremtidens kongehus – nemlig kronprinsparret og prins Christian – og dels at frisætte prins Joachims børn. Hun gjorde det kort sagt for at skabe ordnede forhold, og hun ønskede selv at træffe beslutningen for at undgå, at kronprinsen senere kunne blive nødt til at tage beslutningen overfor sin bror.
Skårene skal klinkes
Som alle ved, udløste afgørelsen en voldsom splid i kongefamilien, fordi den sårede prins Joachim og hans børn dybt. På den måde kom dronningens beslutning med en høj pris. Men hun ønskede, at rammen om det kommende regentpar ligger helt fast, og i dag er alt dermed gjort klar til, at kronprinsen billedligt talt kan rykke frem fra positionen som wingman til at blive førstepilot og leder, når dagen kommer.
Tilbage står, at dronningen mangler at få klinket skårene over for prins Joachim og hans familie, hvilket er vigtigt for kongehusets stabilitet fremover. Sidste år illustrerede prins Joachims frustrationer med al tydelighed, hvor destruktivt det kan blive, når der opstår strid i en kongefamilie. Derfor bliver det også væsentligt for dronningen at forsøge at sikre, at prins Joachim kommer overens med de nye vilkår og kommer til at spille en reel rolle fremover.
Prins Joachim er kendt for sin indsigt i forsvars- og sikkerhedspolitik, og han er blevet rost for sin indsats som forsvarsattaché ved den danske ambassade i Paris i de seneste år. Men han har selv fortalt, at han stopper til sommer, og siden har der været vedvarende gisninger om, at næste stop for ham og hans familie bliver Washington D.C.
I heldigste fald kan prins Joachim igen komme til at bruge sin ekspertise til gavn for Danmark, hvilket i næste ombæring også kan føre til mere ordnede forhold i den kongelige familie. Sker det, vil dronning Margrethe for alvor have støbt fundamentet under fremtidens kongehus.
Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4 og står sammen med journalist, Pernille Rudbæk, klar med skarpe analyser, aktuelle gæster og debatskabende journalistik i det politiske program ‘Mandat’, der sender live torsdage kl. 11.05 på Radio4.