Blogartikel

Kun en tåbe frygter ikke Mette Frederiksen i en valgkamp

Klumme af Thomas Larsen, politisk redaktør på Radio4

For Mette Frederiksen og Socialdemokratiet handler det om hurtigst muligt at komme væk fra møgsagerne. I stedet skal der fokus på partiets politik og mærkesager. Og på sprækkerne i blå blok. Med to sylespidse angreb kort efter Søren Pape Poulsen meldte sig som statsministerkandidat, viser Mette F., hvorfor blå blok ikke skal undervurdere hende og Socialdemokratiet.

Da Mette Frederiksen mandag eftermiddag skulle kommentere Søren Pape Poulsens nye status som borgerlig statsministerkandidat ved siden af Jakob Ellemann-Jensen, var dommen kort og kontant.

”Først og fremmest skaber det en masse forvirring. Både om, hvem der er oppositionsleder, og hvem man kan forvente, man vil stille med som egentlig statsministerkandidat,” sagde statsministeren til DR, inden hun fortsatte: ”Det er da noget forvirrende, at man i en opposition ikke engang kan gøre op med sig selv, hvad det er for en kandidat, man skal have til statsministerposten.”

Dernæst jog hun sylen ind dér, hvor hun føler sig overbevist om, at Søren Pape Poulsen kan komme i problemer, og hvor der for tiden kommer yderst forskellige meldinger fra blå blok.

”Det næste folketingsvalg bliver en reel folkeafstemning om Arne-pensionen, fordi Søren Pape Poulsen går til valg på at afskaffe den,” sagde statsministeren.

De to udfald fra Mette Frederiksen viser, hvorfor det vil være ualmindeligt dumt af de to blå statsministerkandidater og de øvrige borgerlige partiledere at undervurdere regeringschefen.

Intet er afgjort

Selv om Mette Frederiksen har sat sit solide forspring over styr, og selv om målingerne viser dødt løb eller blå føring, er valget på ingen måde afgjort. Og som erfarne politikere fra alle lejre på Borgen ved: Kun en tåbe frygter ikke Socialdemokratiets valgkamp-maskine, som kan være kraftfuld, når den er sparket i gang.

Inden partilederne i blå blok løfter armene for højt, gør de klogt i at huske, at Mette Frederiksen på ingen måde har lagt sig ned. Et godt gæt er, at hun i valgkampen vil gøre præcis det samme som statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der ved valget i 1998 blev ved med at kæmpe for at fastholde regeringsmagten – selv efter at valgstederne var lukket. Dengang lykkedes det for Nyrup at vende et sikkert nederlag til en sejr, som udløste enorm skuffelse i Venstre og sendte daværende V-formand Uffe Ellemann-Jensen på pension før tid.

Ser man på Socialdemokratiets valgkamp-maskine i dag, indeholder den også andre komponenter, som ikke skal undervurderes: Partiet råder over et større hold af toppolitikere, herunder mange med ministererfaring. Partiet har millioner af kroner på kontoen. Professionelle kampagnemagere vil gøre alt for at placere partiet centralt i både de traditionelle og sociale medier. Og endelig vil et stort bagland være klar til at kaste sig ind i valgkampen for liste A.

For Mette Frederiksen handler det om at få den motor i gear. Og det sker nu.

Huslejeloft og udlændingestramninger

Vigtige udspil er blevet forberedt til partiets sommergruppemøde, herunder det nye forslag om at lægge et midlertidigt loft på huslejestigninger. I dag kan udlejere lade huslejen stige, så den følger den generelle inflation. Regeringen ønsker, at der for en tid lægges et loft over, hvor meget private udlejere må lade huslejerne stige.

Snart ventes Mette Frederiksen også at pudse partiets udlændingepolitik af, og det gør hun for at understrege, at hun også fremover vil stå for en stram udlændingepolitik. Ved sidste valg var dette budskab med til at svække DF og trække vælgere til S.

Mette Frederiksen vil kort sagt gøre alt for at genskabe den kontrakt, hun indgik med vælgerne i 2019, hvor blandt andet stramninger af udlændingepolitikken og løfter om bedre balance mellem land og by fyldte meget.

Disse temaer bliver i den kommende tid også uhyre vigtige for Mette Frederiksen, hvis hun skal dæmme op for Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne, der ser ud til at storme ind i Folketinget på de dagsordener.

Modtrækket mod Støjberg skal ifølge S-toppen ikke handle om at forsøge at udskamme eller angribe Støjberg, men tværtimod efterspørge, hvad den nye leder af Danmarksdemokraterne egentlig har tænkt sig at gøre ved de problemer, hun taler om.

I de kommende dage og uger vil der komme mange andre udspil og planer fra S.

Ryggen mod muren

Om kort tid vil regeringen præsentere sit finanslovsforslag med planer for, hvordan Socialdemokratiet vil styrke udvalgte velfærdsområder. Det er også meningen, at der skal fremlægges en langsigtet økonomisk masterplan – en 2030-plan – ligesom der arbejdes på opfølgere til ”Danmark-kan-mere”-planerne.

I den forbindelse skal man ikke undervurdere, hvad det betyder at kunne trække på embedsmænd og avancerede regnemaskiner i embedsværket, mens det omvendt er langt sværere for partier i opposition at udforme store og gennemarbejdede udspil.

Alt dette kan dog ikke skjule, at statsministeren står med ryggen mod muren og er under voldsomt tidspres. De Radikale vil som bekendt trække stikket til regeringen, hvis hun ikke har udskrevet valg senest den 4. oktober.

I den kommende tid bliver det derfor afgørende for Mette Frederiksen at få lagt mest mulig afstand til striben af møgsager – med minksagen som den værste – og i stedet få fokus på politik.

Statsministeren har travlt, hvis det skal lykkes. Meget travlt.

Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4 og står sammen med journalist, Pernille Rudbæk, klar med skarpe analyser, aktuelle gæster og debatskabende journalistik i det politiske program ‘Mandat’, der sender live onsdage kl. 11.05 på Radio4. Lyt til det seneste afsnit her:

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet