Blogartikel

Kvinder, tag hånd om jeres økonomi!

Klumme af Sofie Østergaard, vært på Radio4-programmet 'Overskud'

Det er hyklerisk at tro, at du kan få mest tid med børnene og økonomisk ligestilling på samme tid. 

Mænd tjener 18 procent mere end kvinder, deres pensionsopsparinger er 24 procent større, og så er deres samlede investeringsformue 61 procent højere, end de kvindelige investorer hos Nordnet. Det betyder, at mændene ejer 46 milliarder kroner mere end kvinderne på platformen.

46 milliarder!
Det er saftsuseme mange penge. Heldigvis ser vi en langsom, men positiv udvikling mod mere økonomisk ligestilling. Personligt er jeg dog mere til den hurtige udvikling, derfor lyder mit råd:

Kvinder, KOM I GANG med at tage hånd om jeres økonomi. Hellere i går end i morgen!

Jeg ved godt, at sådan et brøl kan virke enormt provokerende. Fordi det blot er endnu en ting til listen af vasketøj og madpakker. Jeg VED det godt!

Men det holder jeg altså fast i at sige. Ene og alene fordi det er vejen til et bedre liv. Et bedre liv, fordi en god økonomi skaber tryghed og sikkerhed. Er der styr på økonomien, så er tanken om at tage en pause fra arbejdet måske ikke så farlig eller… hvis nu livet ikke flasker sig som forventet for eksempel med en skilsmisse eller sygdom, så er der rum til at handle, fordi der er tjek på pengene.

I mit radioprogram ‘Overskud’ på Radio4, har jeg spurgt gæsterne Nathalia Rogaczewsk, direktør i Kvindeøkonomien, og Lene Nording-Grooss, kommunikationschef hos Nordnet, om, hvad der er årsagen til, at kvindernes vej til investeringer er noget mere bumlet end mænds. Den helt store synder er ifølge dem, at vi kvinder i gennemsnit tjener væsentligt mindre end mænd.

Hør hele programmet her (klummen fortsætter herunder)

Det begynder allerede i fritidsjobbet og fortsætter til studiejobbet, hvor en undersøgelse fra Dansk Magisterforening fra 2022 viser en lønforskel på 13 kr. i timen. Den ulige lønforskel fortsætter efter endt uddannelse og stikker helt af, når kvinder bliver gravide, hvor de taber 30 procent af deres indkomst. Fordi det typisk er kvinderne, der tager længst barsel og efterfølgende går ned i tid.

Forskellen på formuerne kan også forklares med, at kvinderne er mindre risikovillige, hvilket betyder, at de er mere tilbageholdende, og dermed begynder at investere senere end mændene.

Kvinder investerer bedre end mænd

Manglende risikovillighed kan jeg nu ikke selv genkende. Men at være mindre risikovillig er ikke helt dumt. Det viser sig nemlig, at de kvinder der investerer, hvilket er stigende i antal, klarer sig i gennemsnit lidt bedre end mændene. Fordi de er bedre til ikke at overvurdere egne evne ved at tro, at de kan slå markedet… Kvinderne er altså mere langsigtede i deres strategi, og hos Nordnet genkender Lene Nording-Grooss det ved, at kvinder køber flere indeksfonde end mænd. Når en kvinde køber fem, køber mænd to.

Der er dermed MASSER af incitament til at komme igang! Og mens mændene kan lære at tænke mere langsigtet af kvinderne, kan kvinderne omvendt lære, at det ikke kræver en bachelor i økonomi at komme igang. Tværtimod.

Lyder kontroversielt, meeen…

SÅ mit forslag og hold nu fast, for det kan lyde kontroversielt – det er, at det godt kan betale sig at hente børnene en time senere i ny og næ for at sidde med investeringerne! Eller at lade vasketøjet stå en gang imellem og sende børnene afsted med pletter på trøjen. Det er jo også en mulighed at lade din partner tage samme mængde barsel som dig og stole på hans kompetencer!

Jeg oplever, at mange kvinder synes, det er uretfærdigt, at det er deres mænd, der tjener mest og har de største formuer. Samtidig fornemmer jeg, at de selvsamme kvinder ikke har interesse i at fordele opgaverne anderledes i hjemmet, altså fordele opgaven ligeligt imellem sig – især tiden med børnene. Det, synes jeg, er en smule hyklerisk!

Hvis vi vil have økonomisk ligestilling, må vi også forvente ligestilling mellem forældrene.

Tro ikke, at jeg synes uligeløn og ulige formuer skal bebrejdes kvinden. Det mener jeg bestemt ikke. Men jeg mener, at der skal gøres noget ved den økonomiske ulighed NU. Og hvis vi ikke selv gør noget, er jeg bange for, at jeg når at gå i overgangsalderen et par gange, før magthaverne ændrer på strukturerne i samfundet. Det har jeg altså ikke tid til at vente på. Har du?

Sofie Østergaard er 40 år og vært på Radio4-programmet ‘Overskud’, hvor hun hver uge sammen med en række forskellige gæster giver gode råd om investering og tips til privatøkonomien. Derudover er Sofie Østergaard også selvstændig, forfatter og tv-vært på en række DR-programmer som ’Spis og Spar’ samt ’Versus’.

Læs også

25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet