Blogartikel

Kvinder, tag hånd om jeres økonomi!

Klumme af Sofie Østergaard, vært på Radio4-programmet 'Overskud'

Det er hyklerisk at tro, at du kan få mest tid med børnene og økonomisk ligestilling på samme tid. 

Mænd tjener 18 procent mere end kvinder, deres pensionsopsparinger er 24 procent større, og så er deres samlede investeringsformue 61 procent højere, end de kvindelige investorer hos Nordnet. Det betyder, at mændene ejer 46 milliarder kroner mere end kvinderne på platformen.

46 milliarder!
Det er saftsuseme mange penge. Heldigvis ser vi en langsom, men positiv udvikling mod mere økonomisk ligestilling. Personligt er jeg dog mere til den hurtige udvikling, derfor lyder mit råd:

Kvinder, KOM I GANG med at tage hånd om jeres økonomi. Hellere i går end i morgen!

Jeg ved godt, at sådan et brøl kan virke enormt provokerende. Fordi det blot er endnu en ting til listen af vasketøj og madpakker. Jeg VED det godt!

Men det holder jeg altså fast i at sige. Ene og alene fordi det er vejen til et bedre liv. Et bedre liv, fordi en god økonomi skaber tryghed og sikkerhed. Er der styr på økonomien, så er tanken om at tage en pause fra arbejdet måske ikke så farlig eller… hvis nu livet ikke flasker sig som forventet for eksempel med en skilsmisse eller sygdom, så er der rum til at handle, fordi der er tjek på pengene.

I mit radioprogram ‘Overskud’ på Radio4, har jeg spurgt gæsterne Nathalia Rogaczewsk, direktør i Kvindeøkonomien, og Lene Nording-Grooss, kommunikationschef hos Nordnet, om, hvad der er årsagen til, at kvindernes vej til investeringer er noget mere bumlet end mænds. Den helt store synder er ifølge dem, at vi kvinder i gennemsnit tjener væsentligt mindre end mænd.

Hør hele programmet her (klummen fortsætter herunder)

Det begynder allerede i fritidsjobbet og fortsætter til studiejobbet, hvor en undersøgelse fra Dansk Magisterforening fra 2022 viser en lønforskel på 13 kr. i timen. Den ulige lønforskel fortsætter efter endt uddannelse og stikker helt af, når kvinder bliver gravide, hvor de taber 30 procent af deres indkomst. Fordi det typisk er kvinderne, der tager længst barsel og efterfølgende går ned i tid.

Forskellen på formuerne kan også forklares med, at kvinderne er mindre risikovillige, hvilket betyder, at de er mere tilbageholdende, og dermed begynder at investere senere end mændene.

Kvinder investerer bedre end mænd

Manglende risikovillighed kan jeg nu ikke selv genkende. Men at være mindre risikovillig er ikke helt dumt. Det viser sig nemlig, at de kvinder der investerer, hvilket er stigende i antal, klarer sig i gennemsnit lidt bedre end mændene. Fordi de er bedre til ikke at overvurdere egne evne ved at tro, at de kan slå markedet… Kvinderne er altså mere langsigtede i deres strategi, og hos Nordnet genkender Lene Nording-Grooss det ved, at kvinder køber flere indeksfonde end mænd. Når en kvinde køber fem, køber mænd to.

Der er dermed MASSER af incitament til at komme igang! Og mens mændene kan lære at tænke mere langsigtet af kvinderne, kan kvinderne omvendt lære, at det ikke kræver en bachelor i økonomi at komme igang. Tværtimod.

Lyder kontroversielt, meeen…

SÅ mit forslag og hold nu fast, for det kan lyde kontroversielt – det er, at det godt kan betale sig at hente børnene en time senere i ny og næ for at sidde med investeringerne! Eller at lade vasketøjet stå en gang imellem og sende børnene afsted med pletter på trøjen. Det er jo også en mulighed at lade din partner tage samme mængde barsel som dig og stole på hans kompetencer!

Jeg oplever, at mange kvinder synes, det er uretfærdigt, at det er deres mænd, der tjener mest og har de største formuer. Samtidig fornemmer jeg, at de selvsamme kvinder ikke har interesse i at fordele opgaverne anderledes i hjemmet, altså fordele opgaven ligeligt imellem sig – især tiden med børnene. Det, synes jeg, er en smule hyklerisk!

Hvis vi vil have økonomisk ligestilling, må vi også forvente ligestilling mellem forældrene.

Tro ikke, at jeg synes uligeløn og ulige formuer skal bebrejdes kvinden. Det mener jeg bestemt ikke. Men jeg mener, at der skal gøres noget ved den økonomiske ulighed NU. Og hvis vi ikke selv gør noget, er jeg bange for, at jeg når at gå i overgangsalderen et par gange, før magthaverne ændrer på strukturerne i samfundet. Det har jeg altså ikke tid til at vente på. Har du?

Sofie Østergaard er 40 år og vært på Radio4-programmet ‘Overskud’, hvor hun hver uge sammen med en række forskellige gæster giver gode råd om investering og tips til privatøkonomien. Derudover er Sofie Østergaard også selvstændig, forfatter og tv-vært på en række DR-programmer som ’Spis og Spar’ samt ’Versus’.

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet