Blogartikel

LA holder landsmøde badet i succes – men svære valg venter

Analyse af Thomas Larsen, politisk redaktør Radio4

Alex Vanopslagh vil blive tiljublet på weekendens landsmøde i LA. Men forude venter svære udfordringer. For det er fortsat svært at få øje på et blåt regeringsalternativ.

”Lad dem lege i livstræets krone. Lad dem føle, at livet er stort. Lad dem skue de blå horisonter. Og himmelhvælvingens port.”

Ja, mon ikke ordene fra sangen ”Livstræet” fra Højskolesangbogen vil runge ekstra højt og kraftfuldt sent lørdag eftermiddag, når landsmødet i Liberal Alliance slutter.

Sagen er, at det er et parti i fremgang, der samles, og i front står Alex Vanopslagh, der fejrede triumfer ved valget: Her bragede LA frem fra 2,3 procent og kun fire mandater fra valget i 2019 til 7,9 procents tilslutning og 14 mandater på valgdagen den 1. november 2022.

Dette kraftspring har boostet selvtilliden i partiet, der i 2019 ikke blot var ved at ryge ud af Folketinget, men som også måtte vinke farvel til partiets medstifter, leder og udenrigsminister, Anders Samuelsen, som ikke opnåede genvalg.

For at gøre miseren komplet blev gruppen på fire snart barberet ned til tre, da Simon Emil Ammitzbøll-Bille forlod partiet. Og fra den dag lå LA’s videre skæbne i hænderne på Alex Vanopslagh, Ole Birk Olesen og Henrik Dahl.

I fællesskab har de tre præsteret en ekstraordinær genoplivning og genoptræning af partiet.

Hør meget mere om LA’s succes og udfordringer i det politiske magasin ‘Mandat’ (analysen fortsætter herunder)

Udadtil står Vanopslagh tilbage som helten, der førte LA til tops igen. Han var da også partiets suveræne frontfigur i efterårets valgkamp. Men det hører med til historien, at han undervejs var sygemeldt og lagt ned af alvorlig stress, og at han blev hovedperson i en pinlig boligsag, som endte med, at han måtte betale penge tilbage og sige undskyld i fuld offentlighed for ikke at have fulgt Folketingets spilleregler.

Under disse kriser har Ole Birk Olesen og Henrik Dahl været et solidt bolværk, ligesom de på de indre linjer har været med til at udforme partiets politik og skabe den succesfulde valgkampagne, som sikrede fremgangen ved valget.

Siden er fremgangen fortsat. I flere målinger har LA vokset sig større end Venstre, og hvis den uafklarede situation omkring Jakob Ellemann-Jensens sygeorlov trækker ud, vil Liberal Alliance formentlig kunne vokse yderligere på Venstres bekostning.

Taster man i dag ind på Liberal Alliances hjemmeside, vil man øjeblikkeligt se et billede af Alex Vanopslag og en overskrift, der lyder: ”Et liberalt parti, du kan stole på!”

Sloganet spiller selvfølgelig på, at Jakob Ellemann-Jensen og den øvrige V-ledelse gik til valg på at ville vælte Mette Frederiksen som statsminister, men efter valget endte med at gå i regering med S og acceptere Frederiksen som regeringschef.

Mens Venstrefolkene lige siden har skullet forsvare dette abrupte kursskifte, har Alex Vanopslag og de øvrige LA-politikere kunnet markedsføre sig som de sande borgerligt-liberale, der ikke solgte ud for at få del i magten.

Denne position vil LA kunne drage nytte af et stykke tid endnu. Men Vanopslag kan ikke køre på frihjul, for der venter vanskelige arbejdsopgaver.

For det første er han i fuld gang med den lavpraktiske, men vigtige ledelsesopgave, som består i at håndtere springet fra en folketingsgruppe på kun tre mand til 14. De mange nyvalgte medlemmer skal føres sikkert ind i det politiske arbejde på Borgen, de skal have fodfæste på de områder, som de skal være ordførere på, og de skal være med til at udvikle partiets politik.

Brobygger og samlingspunkt

For det andet skal der træffes valg om, hvor, hvordan og hvor meget LA skal samarbejde med SVM-regeringen. Det har været nemt at være imod regeringen i opgøret om store bededag, der på rekordtid sendte regeringen til tælling i målingerne. Men der vil komme udspil og reformer, som LA vil have interesse i at deltage i. Det vil LA-ledelsen også gøre. Men de skal  hele tiden evne at holde en delikat balancegang mellem at være et markant oppositionsparti og et parti, der er klar til at forhandle og levere resultater.

Med partiets størrelse har LA fået en ny og uvant rolle at spille som brobygger og samlingspunkt i blå lejr. Det er ikke en let rolle. Spørg blot Jakob Ellemann-Jensen, der brændte sig på denne mission i sidste valgperiode. Men på netop dette punkt hjælper det i den grad Alex Vanopslagh, at han er vellidt i de øvrige blå partier. Han er nem at omgås og skaber ikke unødige konflikter. Det betyder i øvrigt også, at det er lykkedes for ham at få afsluttet flere gamle konflikter. For eksempel er der på kort tid skabt gode relationer mellem LA og DF – hvilket tidligere virkede som en umulighed, hvis man husker tilbage på det direkte fjendtlige forhold mellem Anders Samuelsen og den daværende DF-formand, Kristian Thulesen Dahl.

Der vil kort sagt være mange ting at fejre på LA’s landsmøde. Men i stille øjeblikke vil nogle LA-folk nok alligevel spørge hinanden om, hvordan det dog skal lykkes at skabe et blåt alternativ? For hvis ikke Venstre og Moderaterne en dag kommer hjem, vil selv det største vokseværk i LA ikke kunne udløse et regeringsskifte.

Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4 og står sammen med journalist, Pernille Rudbæk, klar med skarpe analyser, aktuelle gæster og debatskabende journalistik i det politiske program ‘Mandat’, der sender live torsdage kl. 11.05 på Radio4.

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet