Drømmer du om at have lidt mere overskud i hverdagen? Så lyder minimalisme-eksperternes råd: Find dit NOK – det giver luft i hovedet, hjemmet og økonomien.
For mig er minimalisme at købe lige nøjagtigt det, vi har brug for og ikke mere end det. Det er at genbruge og forny de ting, vi anskaffer os, som når jeg for eksempel klipper børnenes slidte bukser om til spritnye shorts, og så er det at rydde ud i de ting, vi ikke har brug for mere. Dem sælger jeg typisk eller forærer væk.
At have overblik over mine ting giver mig overskud. Faktisk er det at rydde op og rydde ud i mine ting noget af det mest afslappende, jeg kender til. For nylig blev jeg af en journalist spurgt, hvad jeg går og drømmer om for tiden. Jeg svarede bundærligt, at min største drøm er at have en HEL dag alene, hvor jeg kan få lov til at sortere i de mange ting, som efterhånden har ophobet sig i takt med, at vi er flyttet i nyt hus og har overtaget diverse haveredskaber, arbejdsmaskiner og værktøj.
Jeg tror ikke, historien blev bragt – det var nok lidt for tørt. Men siden den dag har vi fået bygget et redskabsskur, og dagen for sortering er nu sat i kalenderen. Det føles så godt.
Hør mere: (klummen fortsætter herunder)
Men hvordan kommer man lige i gang med at leve et mere minimalistisk liv?
Det spurgte jeg foredragsholder og forfatter til bogen ’Den lille guide til minimalisme’, Jane Ibsen, og grafiker og forfatter til bogen ’99 minimalistiske husråd’, Maria Rohde, om i mit radioprogram ’Overskud’. Ifølge dem skal du finde dit NOK-punkt. Altså det punkt, hvor du ikke har brug for mere, og som kan være en motivation for dig til at gøre noget anderledes og ikke anskaffe nyt.
Jane Ibsens NOK opstod, da hun fik børn. Børnelivet betød nemlig flere ting og et behov for en mere smooth hverdag. Det eskalerede en dag, hvor hun skulle lukke en propfyldt skuffe i køkkenet, og da hun opdagede, at der lå FIRE kartoffelskrællere, fik hun nok. Det var på tide at rydde op og rydde ud. Fra den dag har Jane Ibsen levet et minimalistisk liv, og for hende er det ikke et spørgsmål om at eje færre ting, men om at eje de ting, hun skal bruge, og at de ligger på faste pladser inden for rækkevidde.
Maria Rohdes NOK opstod i takt med hendes mange års kamp med depression og angst. Hun lærte, at hun ved at sortere og minimere antallet af sine ting omkring sig kunne bidrage til at skabe ro og orden i sine tanker.
“Efter fyringen stod jeg tilbage med en meget lille indtægt fra mit andet job som danseinstruktør, og jeg levede vitterligt på en sten.”
Når man først beslutter sig for, hvad der er vigtigt at eje og bruge penge på, og hvad der ikke er, ja, så bliver det også meget nemmere ikke at lade sig friste af skiftende tøjkollektioner, nye biler og de nyeste boligtrends. Det kan mærkes på kontoen. Og kontoen er her, vi skal finde min NOK-oplevelse. Den opstod nemlig, da jeg blev fyret fra mit første job, efter jeg lige var flyttet hjemmefra fra Århus til København.
Efter fyringen stod jeg tilbage med en meget lille indtægt fra mit andet job som danseinstruktør, og jeg levede vitterligt på en sten. Først til stor frustration, men med de rette beslutninger kunne det sagtens fungere – i hvert fald for en periode. Og den oplevelse har virkelig været med til at vende op og ned på, hvad jeg VIRKELIG har brug for.
I dag er min økonomiske situation selvfølgelig en væsentlig anden. Men jeg lever fortsat ud fra bevidstheden om at bruge så få penge på det, der SKAL købes, så jeg har flere penge til at købe det, der giver mig ekstra værdi. En ting jeg for eksempel aldrig går på kompromis med er mine ansigtsplejeprodukter. Jeg har fundet nogle, som virker godt for mig. De er pissedyre, men de er også det hele værd.
For andre ved jeg, at deres luksus er at eje de helt rette spisebordsstole eller at kunne købe togo-kaffe og en surdejsbolle hver uge. Med en minimalistisk livsstil kan de køb også sagtens finde sted. Men ved at lade sig minimere på de mindre vigtige ting, er der netop plads til at prioritere den eller de ting, der giver størst glæde.
Der er utrolig meget power i at vide, at jeg KAN leve på en sten, hvis det bliver nødvendigt…
Sofie Østergaard er 40 år og vært på Radio4-programmet ‘Overskud’, hvor hun siden august 2020 hver uge sammen med en række forskellige eksperter og gæster har givet gode råd om investering og tips til privatøkonomien. Derudover er Sofie Østergaard også selvstændig, forfatter og tv-vært på en række DR-programmer som ’Spis og Spar’, ’Versus’, ’Hammerslag’ og stationens helt nye tv-program ”Boost dit budget”.