Blogartikel

Nye Borgerlige står i svær situation ved Vermunds exit

Analyse af Thomas Larsen, politisk redaktør på Radio4

Pernille Vermund stopper som leder for Nye Borgerlige, så snart en ny er fundet. Dermed står det lille parti over for store udfordringer. For konkurrencen med DF og Danmarksdemokraterne bliver hård.

Der tegner sig en svær fremtid for Nye Borgerlige efter Pernille Vermunds pludselige melding om, at hun vil stoppe som leder og forlade dansk politik ved næste valg.

Ser vi tilbage på partiets levetid, har Vermund været den afgørende trækkraft.

Andre har været med til at støbe kuglerne og udvikle partiets politik, ligesom de har gjort en stor del af det rugbrødsarbejde, som gjorde det muligt for Nye Borgerlige at komme i Folketinget i 2019 og fastholde pladsen ved valget i efteråret. Men Vermund har været ansigtet på og drivkraften bag Nye Borgerlige.

Lige fra den spæde start har hun optrådt med en energi, pågåenhed og frygtløshed, som appellerede til hendes vælgere og udfordrede hendes modstandere. Selv drevne debattører fik sig en overraskelse, da de første gang krydsede klinger med hende i dueller og tv-debatter.

Af samme grund bliver det ingen nem opgave at finde en ny leder, som kan stå i spidsen for partiet.

Svære valg for den nye leder

Den politiker, som umiddelbart er mest kendt og vil have mest slagkraft i medierne, er Lars Boje Mathiesen, som indkasserede et stort antal personlige stemmer ved valget, og som har en kæmpe skare af følgere på de sociale medier.

I forbindelse med valget af ny formand skal partiets tillidsfolk og medlemmer dog forholde sig til mere og andet end lederens personlige gennemslagskraft. De kommer til at skulle tænke nøje over, hvordan Nye Borgerlige skal udvikle sig, og hvordan partiet politisk og parlamentarisk skal placere sig i det nye politiske landskab efter det skelsættende folketingsvalg den 1. november.

Det var egentlig meningen, at Pernille Vermund selv skulle have stået i spidsen for udarbejdelsen af en ny strategi for partiet, og at hun undervejs også skulle have været på rundtur i baglandet. Nu kommer hun i stedet til at rejse ud på en afskedsturné, mens den kommende leder skal overtage arbejdet med at udvikle strategi og afklare de mange svære spørgsmål, som trænger sig på:

– Skal Nye Borgerlige slå ind på en mere hårdtslående og anarkistisk kurs og insistere på at stå benhårdt på sine egne mærkesager uden at gøre ret meget for at søge kompromiserne? Eller skal partiet fokusere endnu mere på at søge indflydelse og indgå kompromiser?

– Skal Nye Borgerlige føre stålsat oppositionspolitik mod Mette Frederiksen & Co.? Eller skal partiet lave aftaler med SVM-regeringen, når det er muligt?

– Og hvordan skal partiet klare konkurrencen med DF og Danmarksdemokraterne? I DF vejrer man i disse uger morgenluft efter frifindelsen af Morten Messerschmidt, der brænder efter at genrejse partiet, og hos Danmarksdemokraterne er Inger Støjberg fast besluttet på at gøre sit parti stort, robust og langtidsholdbart.

Kort sagt vil kampen om stemmerne mellem DF, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige kun blive hårdere, og det vil især presse Nye Borgerlige, der fik sit gennembrud i en tid, hvor DF var på vej ned, og i en tid, hvor Danmarksdemokraterne endnu ikke var rullet ind på scenen. I det øjeblik Inger Støjberg begyndte at sætte sit politiske projekt i bevægelse sidste år, gik det med det samme ud over tilslutningen til Nye Borgerlige.

Harmonien skal genskabes

Oven i dette kæmper Nye Borgerlige med interne udfordringer.

En del lokale politikere og tillidsfolk har kritiseret topstyringen i partiet og er gået i protest. Mette Thiesen forlod på kaotisk vis folketingsgruppen efter valget, da det kom frem, at hendes kæreste havde intimideret og truet flere af partiets ansatte. Og efter valget sagde man også farvel til partiets tidligere pressechef og strateg, Lars Kaaber, som i en årrække var en vigtig rådgiver for Pernille Vermund og folketingsgruppen.

Udover at lægge ny strategi skal en ny leder være i stand til at genskabe harmonien i partiet.

At Pernille Vermund forlader Nye Borgerlige, er reelt ikke så overraskende. Hun har konsekvent sagt, at hun ikke ønskede at blive en ”levebrøds-politiker”, og hun har lige så tit fortalt, at hun glæder sig til at genoptage sit arbejde som arkitekt.

Dette budskab slog hun også på i det blog-indlæg, som hun offentliggjorde tirsdag eftermiddag i forbindelse med meldingen om sin afgang som partileder:

”Da vi kom i Folketinget, gjorde jeg det klart, at jeg ikke ville gro fast på Christiansborg. Jeg føler en pligt til at kæmpe for mit land, men jeg har aldrig lagt skjul på, at mit mål ikke har været at skabe en personlig karriere for mig selv som folketingspolitiker,” skrev hun.

Nu lever hun op til sit løfte, og hun kan argumentere for, at den nye leder får god tid til at blive kørt ind og blive kendt hos vælgerne inden næste valg. Omvendt kan det ikke skjules, at hendes afgang her og nu sker abrupt: Lige nu er alting smidt op i luften hos Nye Borgerlige, og i realiteten er det meget svært at sige, hvor tingene lander.

Samlet set kan Pernille Vermund i høj grad tage æren for, at Nye Borgerlige blev stiftet og fik sit gennembrud – hvilket er en politisk bedrift, for det er krævende at starte et nyt parti og få det skubbet over spærregrænsen. Men det store og afgørende spørgsmål er, om partiet er stærkt nok til at kunne overleve uden hende?

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet