Blogartikel

På Borgen frygter alle Løkke – så nu sætter de snubletråde op

Analyse af Thomas Larsen, politisk redaktør på Radio4

De øvrige partier har holdt sig tilbage overfor Lars Løkke Rasmussen. Men truslen om at Løkke kan blive kongemager – og måske selv indtage Statsministeriet – har fået dem til at gå til angreb.

De øvrige partiledere drømmer mildt sagt ikke om at se Lars Løkke Rasmussen som statsminister igen.

Tværtimod er de for alvor begyndt at angribe Løkke i takt med, at Moderaterne brager frem i målingerne. Forklaringen er simpel: De frygter, at Løkke er godt på vej til at få en nøglerolle som kongemager i de kommende regeringsforhandlinger, og de er bange for, at han måske i yderste konsekvens forhandler så dygtigt, at han ender som ny regeringschef.

Når frygten er så udbredt, skyldes det også, at man hverken i blå eller rød blok ved, hvor Løkke hører til, og det har ført til, at han i de seneste døgn er blevet beskudt fra begge sider.

Hør seneste afsnit af Radio4’s politiske program ‘Mandat’ med Thomas Larsen og Pernille Rudbæk her:

Fra Socialdemokratiet har topfolk beskyldt Løkke for at fedtspille, fordi han ikke fortæller vælgerne, om han vil støtte en rød eller blå statsminister.

Gade vil advare vælgere

Men også fra blå blok er fronterne blevet trukket op. Venstres stemmesluger, Søren Gade, gik som den første til stålet i debatprogrammet Det Blå Hjørne på Radio4.

Her argumenterede Gade for, at Løkke skylder befolkningen at sige, hvem han vil pege på som statsminister. Og indtil det svar kommer, har Søren Gade tænkt sig at advare borgerlige vælgere om, at ”en stemme på Moderaterne er en stemme på Mette Frederiksen”.

DF’s formand Morten Messerschmidt har fastslået, at han ikke vil støtte en regering med Løkke som statsminister. Danmarksdemokraternes leder, Inger Støjberg, har understreget, at hun heller ikke vil gøre Løkke til statsminister.

”Det ville jo svare til, at jeg begyndte at fri til en mand, der ikke vil have mig. Det ser jeg simpelthen ikke noget formål i,” lyder det fra Inger Støjberg med henvisning til, at Løkke ønsker at holde yderpartierne ude.

Hør Søren Gade (V) i debatprogrammet Det Blå Hjørne her:

Ifølge Inger Støjberg vil Løkke følge en politisk kurs, som hun grundlæggende er uenig i. Hun anklager ham for at ville øge centraliseringen, lempe udlændingepolitikken og give skattelettelser til de velhavende, ligesom hun betoner, at hun – i modsætning til Løkke – ønsker en ren blå regering.

”Det er der intet, der tyder på, at han vil. Nu har han haft to uger til at sige, om han vil have rød eller blå, og det har han ikke villet sige,” siger hun.

Også Pernille Vermund, leder af Nye Borgerlige, afviser Løkke som statsminister.

”Lars Løkke Rasmussen har stiftet et parti med det formål at danne en regering hen over midten. En regering, hvor både De Radikale og Socialdemokratiet indgår. Sådan et projekt kommer vi aldrig til at kunne støtte,” siger Pernille Vermund til Ritzau.

På spørgsmålet, om hvorvidt hun foretrækker Lars Løkke eller Mette Frederiksen som statsminister, lyder svaret: ”Det er, som når min søn spørger, om jeg helst vil spises af en haj eller hval.”

Den konservative leder og statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen, har heller ingen intention om at pege på Løkke. Pape vil ganske vist gerne byde Løkke velkommen som statsministerkandidat, hvis Løkke vel at mærke melder sig, men Pape vil ikke bakke ham op.

”Det er godt nok ikke planen for at sige det på den pæne måde,” lyder det fra Søren Pape Poulsen.

Kan sidde på afgørende mandater

Som nævnt skyldes den massive interesse for Løkke, at de aktuelle målinger lægger op til, at netop han kan komme til at sidde på de afgørende mandater på valgnatten, da hverken rød eller blå blok ser ud til at kunne få flertal alene.

Lars Løkke Rasmussen har på forhånd sagt, at han vil bruge sine mandater til at forsøge at få dannet en regering over midten, gerne med deltagelse af Venstre, Konservative og Socialdemokratiet. Han har også udtalt, at han er parat til at udløse en parlamentarisk krise for at tvinge en bred regering igennem.

Når der er kommet fokus på, at han måske undervejs i spillet om regeringsmagten vil gå efter selv at blive statsminister, skyldes det især udsigten til et scenarie, der handler om, at et blåt flertal kun vil kunne sikres med Moderaternes mandater.

I den situation spekuleres der i, at Løkke måske vil kunne presse Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen til at gøre ham selv til statsminister som betingelse for at kunne få en borgerlig regering.

Imod taler selvfølgelig, at en sådan regering ikke vil række over midten.

Tværtimod vil Løkke blive afhængig af mandater fra Nye Borgerlige, DF og Danmarksdemokraterne, hvilket han ifølge sin egen udlægning ikke ønsker. Samtidig vil en sådan regering kræve, at de tre partier rent faktisk vil acceptere Løkke som regeringschef. Hvilket de alle afviser her og nu.

Én ting er imidlertid sikker: Midt i en tæt valgkamp, hvor rekordmange partier kæmper mod hinanden, har det været en enorm fordel for Lars Løkke Rasmussen, at han har fået så stor omtale på grund af Moderaternes fremgang og sin mulige rolle som kongemager.

Det har været med til at skabe afsættet for et forbløffende comeback, der tydeligvis er på vej til at blive større, end hans modstandere bryder sig om.

Det er præcis derfor, at de slår tilbage nu. I håb om at få stoppet hans optur og få boltet døren til Statsministeriet så hårdt til, at han ikke kan komme ind.

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet