Blogartikel

Pape gør klar til afgørende offensiv

Klumme af Thomas Larsen, politisk redaktør på Radio4

På Christiansborg sætter sommerferien snart ind. Når den slutter, skal Søren Pape Poulsen træffe et af de største og vigtigste valg i sit liv og fortælle, om han er blå statsministerkandidat. Udgangspunktet er solidt.

Da Søren Pape Poulsen for få dage siden deltog i Folkemødet på Bornholm, kredsede pressens spørgsmål igen om, hvorvidt den konservative leder snart melder ud, om han stiller op som blå statsministerkandidat.

Selv lagde han ikke skjul på, at han glæder sig til næste valgkamp.

Pape tror i dag på, at der er en reel mulighed for at vriste magten fra Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Det troede hverken han eller hans partifæller på, da statsministeren befandt sig på toppen af sin popularitet under første fase af corona-krisen. Men nu rammer regeringschefen ikke længere samme højder i målingerne.

Over for publikum i Allinge erkendte Pape dog, at han godt ved, at han skylder et klart svar, inden valgkampen går i gang. Og han lovede, at det kommer snart:

Ferie først, så…

”Det varer ikke længe. Det kommer, inden vi går til folketingsvalg. Nu skal folk lige have lov til at holde ferie og tænde op i grillen, så skal jeg nok komme med en melding ikke så lang tid efter,” sagde Søren Pape Poulsen.

På Bornholm fastslog han i øvrigt også, at han anser Mette Frederiksens opfordring til at danne en bred regering over midten for at være et politisk stunt, der måske nok lyder godt, men som på ingen måde er realistisk. ”Jeg har ikke hørt et eneste synspunkt fra hende, hvor hun ville imødekomme os,” sagde han.

I en debat hos TV2 News sagde han, at Frederiksen reelt går efter at danne regering med SF og Radikale. ”Det tror jeg gerne, at jeg vil vædde en makrelmad på,” sagde han med henvisning til den Danmarksberømte makrelmad, som Mette Frederiksen optrådte med på sin Facebook-side.

Så vidt meldingerne fra Pape.

Forude venter en tiltrængt ferie efter et hektisk folketingsår og en EU-afstemning, som efter hans mening fik det rigtige slutresultat.

Efter ferien skal han træffe en af sit livs vigtigste beslutninger, og han skal med kort varsel være klar til at kaste sig ud i en valgkamp, som allerede nu tegner til at blive usædvanlig hård.

Hårde måneder

Når Pape gør regnebrættet op her ved slutningen af den politiske sæson, kan han konstatere, at de seneste måneder har været svære:

Ruslands angrebskrig mod Ukraine og kampen for at få skrottet forsvarsforbeholdet har åbenlyst givet V-formand Jakob Ellemann-Jensen et tiltrængt løft. Som tidligere officer kunne Ellemann med særlig autoritet tale med om krigens forløb, og som glødende europæer kunne han kaste al sin energi ind i folkeafstemningen.

Tilsammen styrkede det hans lederskab i Venstre og førte til en mindre, men vigtig stigning i målingerne.

I samme periode fik Ellemann masser af taletid i medierne. Politiske iagttagere konstaterede, at mens han trådte i karakter som partiformand, blev Pape gradvist trængt mere i baggrunden og tvunget til en mere forsigtig linje under folkeafstemningen for ikke at støde sine mere EU-skeptiske vælgere fra sig.

Oven i det kom Pape under kortvarig, men intens beskydning fra de blå partier. Det skete, da han signalerede, at han ville stemme for at fjerne Claus Hjort Frederiksens parlamentariske immunitet i den spektakulære sag, der handler om, hvorvidt den tidligere forsvarsminister har røbet statshemmeligheder. Under hård beskydning blev Pape tvunget til en 180-graders vending. Og han så forpjusket ud bagefter.

Tager chancen?

Ikke desto mindre har Pape & Co. meget at glæde sig over.

V og K er fortsat tæt på hinanden i størrelse som en konsekvens af Venstres dyk siden sidste valg og en bemærkelsesværdig fremgang for liste C. Pape blev for nylig kåret som den partileder, der i vælgernes øjne har den suverænt største troværdighed. Og for få dage siden kunne han sige velkommen til den nu forhenværende KD-formand, Isabella Arendt, der valgte at springe til hans parti. Dermed fulgte hun i hælene på politikere som Markus Knuth og Britt Bager, der også har valgt at slutte sig til de Konservative.

I disse døgn kan endnu en ting udvikle sig til Papes fordel. De færreste i blå blok tror nemlig på, at Inger Støjberg i rollen som ny partileder vil pege på Jakob Ellemann-Jensen som sin statsministerkandidat fra blå blok. Og det vil igen kunne styrke Pape i tvekampen med Ellemann og Venstre.

Pape vil som sagt første meddele sin beslutning efter ferien, hvor der også er udsigt til en ny bog om den konservative leder.

Bogens titel lyder nok så interessant: ”Pape – jeg tager chancen”.

Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4 og står sammen med journalist, Pernille Rudbæk, klar med skarpe analyser, aktuelle gæster og debatskabende journalistik i det politiske program ‘Mandat’, der sender live onsdage kl. 11.05 på Radio4.

Læs også

09.12.22

Nu rykker Løkke tæt på hovedscenen

Med Lars Løkke Rasmussen i front er Moderaterne rykket ind i centrum af regeringsforhandlingerne. Mange har forsøgt at holde ham væk fra indflydelse. Men han synes på vej mod endnu et comeback. Rygterne om min død er stærkt overdrevne, sagde Mark Twain, da amerikanske aviser ved en fejl havde trykt en nekrolog om den berømte…

Læs mere
09.12.22

Kunder går forgæves i tilbudsjagt

Bare fordi du finder et godt tilbud i supermarkedet, så er det ikke sikkert, at varen også er at finde på hylden. Ifølge Avisen Danmark oplever flere og flere danskere, at selv på dagen, hvor tilbuddet på æg, ost eller fars begynder, er den pågældende vare udsolgt. Også hos Forbrugerrådet Tænk har de lagt mærke…

Læs mere
08.12.22

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin. Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet