Blogartikel

Pape og Ellemann på kollisionskurs i historisk sag mod Hjort

Klumme af Thomas Larsen, politisk redaktør på Radio4

Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen er dybt uenige om, hvorvidt fhv. forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen skal fratages sin immunitet, så han kan komme i retten.

Skal tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen miste sin parlamentariske immunitet, så han i en retssal kan blive konfronteret med anklagerne om, at han har begået landsskadelig virksomhed?

Dét spørgsmål splitter i disse døgn partierne på Christiansborg.

Og det truer tillige med at sende blå blok ud i et giftigt opgør.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og den konservative leder, Søren Pape Poulsen, er på kollisionskurs, og både Pernille Vermund fra Nye Borgerlige, Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti og Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance er alle stærkt kritiske over for Papes position.

Lige nu står sagen sådan, at hvis regeringen kan samle et flertal for at opløse Hjorts immunitet, ja så kan Venstre-veteranen blive sendt på anklagebænken. Hos Rigsadvokaten vurderer man, at der er grundlag for at rejse tiltale efter straffelovens paragraf 109 om uberettiget at have videregivet højt klassificerede oplysninger. Justitsminister, Mattias Tesfaye, har gjort det klart, at regeringen ønsker at ophæve V-politikerens immunitet, så sagen kan komme for retten.

Protest mod proces

Han har derfor på skift indkaldt partilederne til møder, hvor de kan få en fortrolig orientering om sagen. Dernæst skal lederne, uden at måtte røbe sagens indhold, fortælle deres folketingsgrupper, om der bør stemmes ja eller nej til at ophæve Hjorts immunitet.

Den usædvanlige fremgangsmåde har regeringen valgt, fordi sagen mod Hjort handler om fortrolige oplysninger, og hvis alle folketingsmedlemmer skulle orienteres, ville fortroligheden hurtigt være væk, lyder argumentet fra Mattias Tesfaye.

Flere partier har protesteret mod denne proces. For som Jakob Ellemann-Jensen blandt andre har udtrykt det, vil Folketinget stemme i blinde, hvis medlemmerne ikke får at vide, hvad Hjort reelt anklages for.

Da Jakob Ellemann-Jensen tirsdag mødtes med Mattias Tesfaye, fastslog V-formanden af samme grund, at hvis han ikke kunne få lov til at orientere sin folketingsgruppe om sagen, ønskede han ikke at få en fortrolig briefing.

”Det handler om en af vores kolleger, som er tiltalt for landsforræderi af justitsministeren. Og så synes jeg helt ærligt, det er rimeligt, at man ved, hvad man stemmer om,” sagde Jakob Ellemann-Jensen efter mødet.

Frygter justitsmord

I Venstre frygter man, at Hjort er på vej til at blive offer for magtmisbrug fra regeringens side. Flere Venstrefolk mener, at sagen mod Hjort skal ses i lyset af, at han gentagne gange har rettet lammende hård kritik af regeringen – især tidligere forsvarsminister, Trine Bramsen, – for dens håndtering af FE-sagen.

Sagen begyndte, da Tilsynet med Efterretningstjenesterne i august 2020 rettede en ekstrem hård kritik mod Forsvarets Efterretningstjeneste. Det fik forsvarsminister, Trine Bramsen, til at hjemsende FE-ledelsen, heriblandt den nu suspenderede spionchef Lars Findsen, der ligesom Hjort er sigtet for landsskadelig virksomhed.

Efter mødet med Mattias Tesfaye lod Jakob Ellemann-Jensen forstå, at den særlige immunitet for folketingsmedlemmer netop er skrevet ind i grundloven, fordi den i yderste instans skal sikre et medlem mod politisk forfølgelse fra en regerings side.

”Jeg siger ikke, at det er det, der finder sted her, men jeg ved det heller ikke, for jeg kan ikke få det at vide,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

I blå lejr forholder også Pernille Vermund, Alex Vanopslagh og Morten Messerschmidt sig kritisk til regeringen. Vermund og Vanopslag har ikke ønsket at blive orienteret om sagen mod Hjort, fordi de vil have sagen frem i lyset. Og især Pernille Vermund har tydeligt luftet sin mistanke om, at regeringen kan være i gang med at begå justitsmord mod Claus Hjort Frederiksen.

Den konservative leder Søren Pape Poulsen har et andet syn på sagen.

Som tidligere justitsminister har han siddet med dybt fortrolige oplysninger fra efterretningstjenesterne og har skullet håndtere informationer med betydning for rigets sikkerhed. Han mener ikke, at et medlem af Folketinget skal fredes på grund af sin immunitet, hvis medlemmet har røbet hemmelige og følsomme oplysninger.

Problemet for Claus Hjort er, at han undervejs i sin hårde kritik af regeringen er kommet til at bekræfte eksistensen af et uhyre vigtigt og hemmeligt efterretnings- og overvågningssamarbejde med USA. Han mener selv, at oplysningerne allerede var ude i medierne. Men kritikerne påpeger, at den tidligere forsvarsminister aldrig skulle have bekræftet dem.

Had/kærlighed – uden kærlighed

Set fra Søren Pape Poulsens perspektiv er det afgørende, at fortrolige oplysninger fra efterretningstjenester ikke bare kan lækkes af politikere. Han mener, at sagen mod Hjort i sin kerne handler om, hvorvidt anklagemyndigheden skal kunne rejse en sag, som den mener, der er et klart grundlag for – eller om Folketinget skal kunne blokere for en sådan retssag.

Uenigheden i blå blok voksede sig mandag så stor, at Søren Pape Poulsen sendte en sms-besked til de øvrige borgerlige ledere. Her opfordrede han til, at alle viste respekt for hinandens synspunkter. Han forstod ikke behovet ”for at angribe hinanden og bruge meget stærke ord.”

Ganske sigende for, hvor giftig stemningen er i blå blok, blev beskeden lækket til pressen.

Dramaet bliver ikke mindre af, at de Konservative i sidste ende kan blive tungen på vægtskålen. Hvis det bliver en realitet, og hvis de Konservative dermed ender med at stemme for at opløse Hjorts immunitet og bane vej for en retssag mod Claus Hjort Frederiksen, vil vreden og bitterheden i Venstre eksplodere.

I den situation vil et gammelt ord på Christiansborg få en ny aktualitet. Det hedder:  Venstre og Konservative har et had-kærlighedsforhold. Uden kærlighed.

 

Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4 og står sammen med journalist, Pernille Rudbæk, hver onsdag klar med skarpe analyser, aktuelle gæster og debatskabende journalistik i Radio4’s politiske program ‘Mandat’.

Hør mere om sagen i seneste afsnit af ’Mandat’ her:

Læs også

08.12.22

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin. Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse,…

Læs mere
08.12.22

Sårbar Mette F:  Har mistet nær allieret

Med SF ude af regeringsforhandlingerne har Mette Frederiksen mistet en nær allieret i skikkelse af Pia Olsen Dyhr, som ikke ville i regering for enhver pris. Det gør Frederiksen mere udsat for kritik fra venstrefløjen – og fra sine egne. Det var blevet for blåt. Så simpel lød forklaringen fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, da…

Læs mere
07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet