Blogartikel

Pape og Ellemann på kollisionskurs i historisk sag mod Hjort

Klumme af Thomas Larsen, politisk redaktør på Radio4

Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen er dybt uenige om, hvorvidt fhv. forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen skal fratages sin immunitet, så han kan komme i retten.

Skal tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen miste sin parlamentariske immunitet, så han i en retssal kan blive konfronteret med anklagerne om, at han har begået landsskadelig virksomhed?

Dét spørgsmål splitter i disse døgn partierne på Christiansborg.

Og det truer tillige med at sende blå blok ud i et giftigt opgør.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og den konservative leder, Søren Pape Poulsen, er på kollisionskurs, og både Pernille Vermund fra Nye Borgerlige, Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti og Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance er alle stærkt kritiske over for Papes position.

Lige nu står sagen sådan, at hvis regeringen kan samle et flertal for at opløse Hjorts immunitet, ja så kan Venstre-veteranen blive sendt på anklagebænken. Hos Rigsadvokaten vurderer man, at der er grundlag for at rejse tiltale efter straffelovens paragraf 109 om uberettiget at have videregivet højt klassificerede oplysninger. Justitsminister, Mattias Tesfaye, har gjort det klart, at regeringen ønsker at ophæve V-politikerens immunitet, så sagen kan komme for retten.

Protest mod proces

Han har derfor på skift indkaldt partilederne til møder, hvor de kan få en fortrolig orientering om sagen. Dernæst skal lederne, uden at måtte røbe sagens indhold, fortælle deres folketingsgrupper, om der bør stemmes ja eller nej til at ophæve Hjorts immunitet.

Den usædvanlige fremgangsmåde har regeringen valgt, fordi sagen mod Hjort handler om fortrolige oplysninger, og hvis alle folketingsmedlemmer skulle orienteres, ville fortroligheden hurtigt være væk, lyder argumentet fra Mattias Tesfaye.

Flere partier har protesteret mod denne proces. For som Jakob Ellemann-Jensen blandt andre har udtrykt det, vil Folketinget stemme i blinde, hvis medlemmerne ikke får at vide, hvad Hjort reelt anklages for.

Da Jakob Ellemann-Jensen tirsdag mødtes med Mattias Tesfaye, fastslog V-formanden af samme grund, at hvis han ikke kunne få lov til at orientere sin folketingsgruppe om sagen, ønskede han ikke at få en fortrolig briefing.

”Det handler om en af vores kolleger, som er tiltalt for landsforræderi af justitsministeren. Og så synes jeg helt ærligt, det er rimeligt, at man ved, hvad man stemmer om,” sagde Jakob Ellemann-Jensen efter mødet.

Frygter justitsmord

I Venstre frygter man, at Hjort er på vej til at blive offer for magtmisbrug fra regeringens side. Flere Venstrefolk mener, at sagen mod Hjort skal ses i lyset af, at han gentagne gange har rettet lammende hård kritik af regeringen – især tidligere forsvarsminister, Trine Bramsen, – for dens håndtering af FE-sagen.

Sagen begyndte, da Tilsynet med Efterretningstjenesterne i august 2020 rettede en ekstrem hård kritik mod Forsvarets Efterretningstjeneste. Det fik forsvarsminister, Trine Bramsen, til at hjemsende FE-ledelsen, heriblandt den nu suspenderede spionchef Lars Findsen, der ligesom Hjort er sigtet for landsskadelig virksomhed.

Efter mødet med Mattias Tesfaye lod Jakob Ellemann-Jensen forstå, at den særlige immunitet for folketingsmedlemmer netop er skrevet ind i grundloven, fordi den i yderste instans skal sikre et medlem mod politisk forfølgelse fra en regerings side.

”Jeg siger ikke, at det er det, der finder sted her, men jeg ved det heller ikke, for jeg kan ikke få det at vide,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

I blå lejr forholder også Pernille Vermund, Alex Vanopslagh og Morten Messerschmidt sig kritisk til regeringen. Vermund og Vanopslag har ikke ønsket at blive orienteret om sagen mod Hjort, fordi de vil have sagen frem i lyset. Og især Pernille Vermund har tydeligt luftet sin mistanke om, at regeringen kan være i gang med at begå justitsmord mod Claus Hjort Frederiksen.

Den konservative leder Søren Pape Poulsen har et andet syn på sagen.

Som tidligere justitsminister har han siddet med dybt fortrolige oplysninger fra efterretningstjenesterne og har skullet håndtere informationer med betydning for rigets sikkerhed. Han mener ikke, at et medlem af Folketinget skal fredes på grund af sin immunitet, hvis medlemmet har røbet hemmelige og følsomme oplysninger.

Problemet for Claus Hjort er, at han undervejs i sin hårde kritik af regeringen er kommet til at bekræfte eksistensen af et uhyre vigtigt og hemmeligt efterretnings- og overvågningssamarbejde med USA. Han mener selv, at oplysningerne allerede var ude i medierne. Men kritikerne påpeger, at den tidligere forsvarsminister aldrig skulle have bekræftet dem.

Had/kærlighed – uden kærlighed

Set fra Søren Pape Poulsens perspektiv er det afgørende, at fortrolige oplysninger fra efterretningstjenester ikke bare kan lækkes af politikere. Han mener, at sagen mod Hjort i sin kerne handler om, hvorvidt anklagemyndigheden skal kunne rejse en sag, som den mener, der er et klart grundlag for – eller om Folketinget skal kunne blokere for en sådan retssag.

Uenigheden i blå blok voksede sig mandag så stor, at Søren Pape Poulsen sendte en sms-besked til de øvrige borgerlige ledere. Her opfordrede han til, at alle viste respekt for hinandens synspunkter. Han forstod ikke behovet ”for at angribe hinanden og bruge meget stærke ord.”

Ganske sigende for, hvor giftig stemningen er i blå blok, blev beskeden lækket til pressen.

Dramaet bliver ikke mindre af, at de Konservative i sidste ende kan blive tungen på vægtskålen. Hvis det bliver en realitet, og hvis de Konservative dermed ender med at stemme for at opløse Hjorts immunitet og bane vej for en retssag mod Claus Hjort Frederiksen, vil vreden og bitterheden i Venstre eksplodere.

I den situation vil et gammelt ord på Christiansborg få en ny aktualitet. Det hedder:  Venstre og Konservative har et had-kærlighedsforhold. Uden kærlighed.

 

Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4 og står sammen med journalist, Pernille Rudbæk, hver onsdag klar med skarpe analyser, aktuelle gæster og debatskabende journalistik i Radio4’s politiske program ‘Mandat’.

Hør mere om sagen i seneste afsnit af ’Mandat’ her:

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet