Blogartikel

Partiernes maskinrum gløder af travlhed

Klumme af Thomas Larsen, politisk redaktør Radio4

Udskrivelsen af næste folketingsvalg kan være en realitet i løbet af få uger. Det sætter partierne under et enormt tidspres. Derfor lancerer de nu udspil på samlebånd for at nå at komme ud til vælgerne.

Der er rødglødende travlt i de politiske partier.

Alle på Christiansborg er klar over, at udskrivelsen af folketingsvalg kan være en realitet i løbet af få uger. Det sætter partierne under pres for til at blive klar til valgkampen og få deres vigtigste udspil sendt ud over rampen til vælgerne.

Når tidspresset er intenst som sjældent før, skyldes det, at valget skal afholdes i kølvandet på en af de mest usædvanlige regeringsperioder i årtier. Først satte corona-krisen samfundet i undtagelsestilstand, inden der blev udviklet vacciner og fundet en strategi over for smittespredningen.

Krig og corona

Den 24. februar startede russerne en blodig angrebskrig mod Ukraine, og det ændrede igen med et slag den politiske dagsorden. Et flertal bestående af regeringen, SF, Radikale, Venstre og Konservative vedtog det nationale kompromis om Danmarks sikkerheds- og forsvarspolitik, som banede vej for folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet og markante løft af forsvarets budgetter.

Kort før ferien blev folketingssamlingen på dramatisk vis rundet af med offentliggørelsen af Mink-kommissionen, som udløste hård kritik af regeringen og sendte Socialdemokratiet ned i målingerne.

Og jo, naturligvis har dansk politik handlet om andet end corona, mink og Ukraine, siden Mette Frederiksen i 2019 satte sig til rette i chefstolen i Statsministeriet. Mest markant er der truffet historiske beslutninger om at øge tempoet i den grønne omstilling, der skal dæmpe klimaforandringerne og gøre os uafhængige af leverancer af gas fra for eksempel Putins Rusland.

Vigtige sommergruppemøder

Men pointen er, at dansk politik i lange perioder har været nulstillet.

Af samme grund har alle partier nu ekstremt travlt med at få fortalt, hvad de vil gå til valg på, og hvor de vil skabe forbedringer af samfundet.

I den forbindelse spiller de aktuelle sommergruppemøder en vigtig rolle. I denne uge er det Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF, som holder sommergruppemøder, og i næste uge følger Venstre, Konservative og Socialdemokratiet.

Sommergruppemøderne bruges traditionelt til at præsentere vægtige oplæg før en ny politisk sæson på Christiansborg. Men i disse uger er møderne forvandlet til affyringsramper for de mærkesager, som partierne vil gå til valg på.

Ser vi på, hvad danskerne er optaget af, giver en måling fra Megafon fra slutningen af juli interessante svar.

Klima og miljø kørt på sidespor

Ifølge målingen er det vigtigste tema for vælgerne hospitaler og sundhed. Dernæst følger miljø og klima, økonomi, psykiatri, flygtninge og indvandrere, udenrigs- og forsvarspolitik, ældreområdet og skattepolitik.

Zoomer man ind, er det bemærkelsesværdigt, at flere danskere i dag er optaget af sundhedsområdet end af miljø og klima. Derudover afspejler det store fokus på økonomi formentlig mange menneskers bekymring over den økonomiske krise, som er på vej. Endelig har Ruslands brutale overfald på Ukraine rykket udenrigs- og sikkerhedspolitik højt op på dagsordenen.

Alt dette ved partierne og et godt gæt er, at flere udspil i de næste dage og uger vil findes inden for netop disse områder.

For stort set alle partierne er udgangspunktet imidlertid svært. Det kræver tid, hvis vælgerne for alvor skal kunne tage bestik af de udspil, som partierne kommer med, og lige nu er tid en mangelvare. Samtidig vil vælgerne se mere kritisk på udspillene og blive mere følsomme over for lugten af valgflæsk i takt med at valget rykker tættere på. Sidst, men ikke mindst, bliver konkurrencen om vælgernes opmærksomhed ekstra hård, eftersom så mange partier kaster sig ind i valgkampen.

Valgkampen er i gang

Overordnet set understreger den hektiske aktivitet i partierne, at valget nødvendigvis må komme snart, for valgkampen er reelt i gang, og i det nuværende politiske klima kan der ikke længere indgås store aftaler.

I næste uge vil alles øjne være rettet mod Mette Frederiksen, når hun står i spidsen for Socialdemokratiets sommergruppemøde. Hun er præcis som de øvrige partiledere under pres, for hun mangler også at fremlægge den politik, som hun vil gå til valg på.

Nogle af svarene vil hun give på sommergruppemødet, mens andre svar vil komme, når regeringen fremlægger sit finanslovsforslag. Derfra kan hun udløse valget. Jo længere, hun venter, desto tættere kommer hun på den deadline, som de Radikale har sat. For hvis Mette Frederiksen ikke har udskrevet valg senest 4. oktober, vil Sofie Carsten Nielsen & Co. i Det Radikale Venstre trække stikket på regeringen.

De Radikale har netop fremlagt deres økonomiske masterplan. Den skal blandt andet øge arbejdsudbuddet med cirka 23.000 personer og vil på flere områder lægge op til kontroversielle reformer, herunder en afskaffelse af efterlønnen. Og om få dage skal S, V og K fortælle, hvordan de vil håndtere den forværrede økonomiske situation, som tegner sig.

Med en omskrivning af Winston Churchills berømte ord, kan man sige, at sjældent har en lille gruppe partiledere holdt så mange vælgere i uvidenhed om så meget. For det er først nu, at partierne for alvor rykker ud med deres planer.

Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4 og står sammen med journalist, Pernille Rudbæk, klar med skarpe analyser, aktuelle gæster og debatskabende journalistik i det politiske program ‘Mandat’, der sender live onsdage kl. 11.05 på Radio4.

Læs også

09.02.23

Radikal politiker: “Blasfemiparagraffen skal genindføres og Grundloven skrives om”

Blasfemiparagraffen skal genindføres, og så skal Grundloven skrives om. Sådan lyder et forslag fra viceborgmesteren i Høje Taastrup Kommune. “Jeg synes, vi er kommet derhen, hvor vi er nødt til at diskutere, om det skal være tilladt at lave hadforbrydelser mod nogle bestemte grupper. Derfor synes jeg, det giver mening at genindføre blasfemiparagraffen.” Sådan lyder…

Læs mere
08.02.23

Odense vil være skældudfri by

“Ingen børn skal opleve at blive skældt ud af voksne, hverken ude eller hjemme.” Sådan lyder det i en ny vision fra blandt andre Odense Kommunes børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen fra Radikale Venstre, der vil gøre Odense til en skældudfri by. Der ligger dog endnu ikke færdiglavet politiske forslag i skuffen. “Det hele er…

Læs mere
07.02.23

Professor: “Der var 6000 til store bededagsdemonstration”

Der var ikke 50.000 mennesker på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med regeringens planer om at afskaffe store bededag til demonstrationen søndag. Det vurderer Anders Bjorholm Dahl, der er professor i billedanalyse ved DTU og har arbejdet med at udvikle computermodeller, som eksempelvis kan estimere folketal. “Vi kom frem til 6000 personer. Og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet