Blogartikel

Pas på de små – de kan afgøre valget

Analyse af Thomas Larsen, politisk redaktør på Radio4

I skyggen af Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen kæmper partiledere som blandt andet Franciska Rosenkilde og Morten Messerschmidt mod spærregrænsen. Deres fiasko eller succes kan blive afgørende for udfaldet af valget.

Det kan godt være, at projektørerne skinner klarest på Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen. Det kan også hænde, at de tre statsministerkandidater indkasserer markante fordele ved at deltage i de store tv-transmitterede debatter, hvor de tre er de ubestridte stjerner.

Men i skyggen af deres valgkamp foregår et opgør, som kan afgøre, om en af dem får opfyldt drømmen om at kunne synke ned i chefstolen i Statsministeriet eller i stedet må sætte sig på den hårde oppositionsbænk.

Alt tegner til, at valget bliver så tæt, at selv små marginaler får betydning, og efter valgkampens første uge samler opmærksomheden sig i stigende grad om Alternativet og Dansk Folkeparti, som fra hver sit udgangspunkt cirkler tæt om spærregrænsen.

Mens Alternativet længe har lignet en sikker taber, spirer der i rød blok et lille håb om, at partiet mirakuløst kan blive i Folketinget. Omvendt synes nedturen for Dansk Folkeparti, som for få år siden var Danmarks næststørste parti, at være uden ende: Partiet er i de aktuelle målinger faretruende tæt på at ryge ud.

I tilfælde af et meget tæt valgresultat kan det få betydning, hvordan de to partier klarer sig.

Hjælp i 12. time

I dagbladet Politiken har valgforskeren Rune Stubager forklaret dynamikken med disse ord: ”I sidste uge var der en måling, hvor spærregrænsen sikrede rød blok et flertal af mandaterne. De havde det ikke i procenter, men de hentede det, fordi Dansk Folkeparti røg under. Det er ofte sådan, at valgene i Danmark er tætte. Men når der oven i hatten er flere partier, der danser på spærregrænsen, kan det sagtens komme til at spille en afgørende rolle.”

Forholdet mellem Alternativet og DF er blevet ekstra interessant, eftersom stort set alle eksperter har forudsagt, at Alternativet næppe ville klare skærene, mens DF omvendt nok skulle fastholde pladsen i Folketinget.

Sådan ser det også fortsat ud i de fleste målinger. Men nu virker det ikke desto mindre til, at Alternativet måske får gavn af sin satsning på at samle de øvrige små grønne partier og organisationer omkring partiet. Det har også hjulpet, at Alternativet har fået den oprindelige stifter, Uffe Elbæk, tilbage i folden efter hans eksil i Frie Grønne.

Alt dette er sket i 11. eller snarere 12. time. Men indsatsen kan muligvis give partiet det nødvendige skub over spærregrænsen, og samtidig er der tegn på, at Alternativet tales op af de øvrige partier i rød blok. For eksempel har fremtrædende S-ministre reageret med opmuntrende sms-beskeder til Alternativet efter offentliggørelsen af målinger, der viser, at partiet er tæt på at kunne fastholde sin position i Folketinget.

Over for Politiken understreger Uffe Elbæk da også, at det kan få stor betydning for hele rød blok, hvis Alternativet kan blive i Folketinget: ”Det kan blive fuldstændig afgørende for en centrum-venstre-regerings muligheder, at Alternativet kommer over spærregrænsen. De to procent kan afgøre det samlede billede,” siger han.

Også Alternativets leder, Franciska Rosenkilde, kan fornemme, at hendes parti i stigende grad støttes af resten af rød blok. ”Med den fremgang vi har haft, har det været tydeligt at mærke, at de partier, der er interesseret i, at magten bliver på den rød-grønne fløj, måske hellere vil have, at vi klarer den, end at vi ikke klarer den,” siger hun til avisen.

Grøn livline

Partiet kæmper lige nu indædt for at gøre folketingsvalget til et klimavalg – præcis som i 2019. Det lykkes formentlig ikke, for set med de fleste vælgeres øjne trænger andre vigtige temaer sig mere på – blandt andet frygten for inflation og risikoen for recession. Men kan partiet appellere tilstrækkeligt kraftigt til de mange vælgere, som stadig har miljø, klima og grøn omstilling øverst på deres dagsorden, og det gælder for mange unge vælgere, kan det måske lade sig gøre for partiet at få en ny periode på Borgen.

I DF kæmper Morten Messerschmidt lige så indædt for at sikre sit partis overlevelse.

I de fleste målinger ligger DF over spærregrænsen, men set med partilederens øjne er den bekymrende tæt på. På Christiansborg anerkender de fleste, at Messerschmidt arbejder hårdt for at bryde den nedadgående spiral, som DF har været fanget i. Men problemet er, at næsten ligegyldigt, hvor ihærdigt han arbejder, har han hidtil haft svært ved at indfange nok vælgere.

Med et stort udspil om at give akut hjælp til de danskere, der ikke kan betale deres energiregninger, beskylder flere af de øvrige partier Messerschmidt for at lancere overbudspolitik. Men måske kan løfterne om hjælp til de mest udsatte sikre, at DF forbliver i Folketinget.

Da Messerschmidt for få dage siden besøgte campingpladsen, Corona Camping, skrev han på Facebook, at han her havde mødt mennesker, som ikke længere har råd til at bo i deres lejligheder eller huse. ”Dette er virkeligheden. Og her er både regeringens og de andre partiers tavshed dybt pinlig!” lød det fra Messerschmidt.

Hvorvidt vælgerne lytter til Messerschmidt eller ej, kan få stor betydning. Ikke alene for DF, men for det samlede valgresultat.

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet