Blogartikel

Prins Joachim kan ikke både være diplomat og rebel

Klumme af Thomas Larsen, politisk redaktør Radio4

Et flertal i Folketinget vil sige ja til, at prins Joachim får sine årpenge med til USA. Men hans nye stilling forpligter. Han kan ikke både være seriøs diplomat for Danmark og oprører i kongehuset.

Der er udsigt til, at prins Joachim kan rejse til sin nye stilling som forsvarsindustriattaché i Washington D.C. med en pæn pose penge i ryggen.

Han begynder ganske vist først i jobbet den 1. september. Men ifølge grundloven skal Folketinget godkende, at prinsen kan modtage årpenge under sit ophold. Og i dag, tirsdag den 11. april, er der første behandling af forslag til folketingsbeslutning ”om Hans Kongelige Højhed Prins Joachims modtagelse af årpenge uden for riget”.

Selv om et politisk flertal er parat til at lade årpengene følge med prinsen til Amerika, er det dog ikke alle politikere, som er enige. Nogle mener, at prinsen befinder sig i en gråzone, hvor han skal bestride et job, som man normalt får løn for – hvorfor han ikke bør have årpenge. Andre peger på, at han vil være så langt væk fra Danmark, at han ikke i praksis kan udføre opgaver for kongehuset – hvorfor han heller ikke bør have årpenge.

Stadig opgaver for kongehuset

I prins Joachims tilfælde er ansættelsen imidlertid skruet sådan sammen, at han ikke får løn for sit arbejde som forsvarsindustriattaché, og samtidig er det rent faktisk oplyst, at han fortsat skal løse opgaver for kongehuset i det omfang, han kan gøre det.

Med Folketingets ventede accept af at lade årpengene fortsætte vil de økonomiske rammer for hans ophold snart være på plads, og prins Joachim kan se frem til et job, som han er stærkt kvalificeret til og godt forberedt på.

Da Forsvarsministeriet 17. marts offentliggjorde pressemeddelelsen om hans nye opgave, blev der lagt vægt på, at Danmark i disse år styrker samarbejdet med USA i sikkerheds- og forsvarspolitikken samt på det forsvarsindustrielle område.

“Det transatlantiske bånd er helt afgørende i den sikkerhedspolitiske situation, vi står i. Det er vores ambition at styrke det forsvarsindustrielle samarbejde markant med USA, og prins Joachim vil i høj grad bidrage hertil,” sagde fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen.

Det blev fremhævet, at prins Joachim har et indgående kendskab til Forsvaret: Han har gennemført en omfattende militær træning og taget en tung lederuddannelse. Han har høstet vigtige erfaringer fra sit arbejde som forsvarsattaché i Paris. Og endelig har han et dybtgående kendskab til sikkerhedspolitikken og hele det forsvarsindustrielle område.

Prins Joachim var da også en glad mand ved udnævnelsen. ”Jeg er beæret over, at man har fundet mig kvalificeret til opgaven,” sagde prinsen.

Selv kritikere har da også svært ved for alvor at komme med indvendinger mod valget af prins Joachim. Udover at han indiskutabelt har stor viden inden for feltet, vil han efter de flestes mening også være et stærkt diplomatisk kort at spille for Danmark, når han går i gang med arbejdet i USA.

Selv om Amerika er en forbundsrepublik uden konger og dronninger, prinser og prinsesser, ja så er mange amerikanere og især de amerikanske medier ofte fascineret af de kongelige fra det gamle Europa. Og det vil give prinsen en fordel.

Dermed er den ene del af prins Joachims kontrakt på plads.

Ingen plads til sårede følelser

Men reelt skal han leve op til endnu en kontrakt. For når et politisk flertal sender ham til USA med en million-apanage, er det også fordi, han er medlem af et kongehus, som de vil støtte. Selv om mange politikere ærligt mener, at prins Joachim vil være en fremragende ambassadør for Danmark, og selv om de anser ham for at være topkvalificeret, skal man ikke tage fejl af, at der i kulissen er arbejdet på at give netop ham den nye stilling som forsvarsindustriattaché.

Går det, som de fleste forventer, bliver udfaldet af denne manøvre godt for både prins Joachim, kongehuset og Danmark. Men prinsens nye position betyder også, han må droppe sine sårede følelser over, at dronning Margrethe sidste år besluttede at fratage hans børn deres titler som prinser og prinsesser som led i en slankning af kongehuset.

Det var en beslutning, som blev kluntet udført, og som forståeligt sårede prins Joachim og hans familie. Men det var dronningens afgørelse, og der kan argumenteres godt for beslutningen. Sidst, men ikke mindst bliver den med garanti ikke lavet om.

Med sin nye stilling lander prins Joachim et spændende sted, hvor han kan bruge sine rige evner, og hvor han kan løfte en væsentlig opgave i en tid, hvor sikkerheds- og forsvarspolitik er blevet ekstremt vigtig. I den situation kan han ikke være en seriøs diplomat for Danmark og samtidig en såret rebel i den kongelige familie.

Selv om han selv har gjort sig fortjent til opgaven i Washington D.C., og selv om han har alle de nødvendige kompetencer, er faktum, at han i høj grad også er udsendt som repræsentant for Danmark og som medlem af kongehuset. Dermed må han også arbejde loyalt for dronningen og kongehuset. I modsat fald vil han slå skår af sin popularitet og underminere sin nyvundne position.

Det burde være et simpelt valg.

Thomas Larsen er foruden at være politisk redaktør på Radio4 også royal kommentator og kongehusekspert og har skrevet flere bøger og interview om og med den danske kongefamilie.

 

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet