Snart tørner Mette F og Inger Støjberg sammen i en valgkamp om de nordjyske stemmer. Et opgør, der bestemt ikke bliver lettere for Socialdemokratiet efter Rasmus Prehns bilagsrod.
Når statsminister, Mette Frederiksen, om kort tid skal til at føre aktiv valgkamp i Nordjylland i tæt kamp mod især Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne, kommer hun ikke kun til at høre for sin rolle i minkskandalen.
I valgkampen vil vælgerne også have fødevareminister, Rasmus Prehns, bilagssager i frisk erindring, for hans letsindige omgang med et statsligt kreditkort er igen kommet i fokus.
Dels skal Rasmus Prehn deltage i nye samråd om sit bilagsrod i Folketinget, og her vil hans modstandere igen grille ham efter alle kunstens regler. Dels er ombudsmanden for nylig gået ind i sagen. Og endelig er det besluttet, at Rigsrevisionen skal stå for en større kulegravning af ministres og embedsmænds brug af statens betalingskort.
Undersøgelsen skal omfatte alle ministre tilbage til 2015, og derudover skal det afdækkes, hvor mange af ministeriernes medarbejdere, der har haft betalingskort, og om kortene er blevet brugt efter reglerne.
Hør seneste afsnit af Radio4’s politiske program ‘Mandat’ med Thomas Larsen og Pernille Rudbæk her: (Analysen fortsætter herunder)
Det er Rasmus Prehns problemer med at administrere sit ministerielle kreditkort, som er den direkte anledning til, at den nye undersøgelse sættes i gang. Han har flere gange brugt sit særlige kreditkort til at lægge ud for private værtshus- og restaurantbesøg. Det er også blevet afsløret, at han en enkelt gang har skrevet et forkert navn på et bilag efter et restaurantbesøg. Ifølge ministeren spiste han middag med en af Nordjyskes tidligere journalister – men journalisten har selv fastslået, at han aldrig har spist en middag sammen med ministeren.
Afsløringen fik Rasmus Prehn til at beklaget sin fejl, som han kaldte for “en hjerneprut”. Siden har flere partier i Folketinget forsøgt at få ministeren til at forklare, hvem han så spiste middag med. Men det har Prehn nægtet at oplyse.
Undervejs har eksperter fastslået, at Prehn har begået alvorlige fejl. Over for TV2 kaldte professor i forvaltningsret, Sten Bønsing, det for helt galt, at ministeren havde skrevet et forkert navn på et bilag. ”Risikoen er, at det offentlige kommer til at betale for middage, som ikke vedkommer det offentlige,” fastslog han og fortsatte: ”Et bilag skal selvfølgelig bogføres rigtigt, og man skal selvfølgelig skrive, hvem man har haft møde med – de rigtige mennesker.”
Også professor i strafferet Sten Schaumburg-Müller har understreget, at det ikke er tilladt at afgive urigtige erklæringer – hvilket man rent faktisk kan straffes for. ”Det er klart, at hvis det har været en bevidst fejlskrivning, er det strafbart,” forklarede eksperten til TV2.
Selv har Rasmus Prehn beklaget forløbet. Han har betalt penge tilbage for flere af de regninger, som han i første omgang lod ministeriet betale, og han har også valgt at aflevere det kreditkort, som han ikke har kunnet håndtere.
Rent politisk er ministeren i høj grad blevet reddet af, at regeringens støttepartier har holdt hånden over ham. Selv om politikere i SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre har taget sig til hovedet over forløbet, har de ikke ønsket at deltage i en ministerstorm så tæt på et folketingsvalg.
Havde valget ikke været så tæt på, ville ministerstolen under Prehn givetvis have vaklet ganske kraftigt.
Nordjysk valggyser
I blå blok fortsætter man omvendt med at bore i sagen. Her er man forarget over ministerens handlinger, men man øjner også en perfekt mulighed for at ramme ministeren – og Socialdemokratiet – så hårdt som muligt forud for folketingsvalget.
Derudover spiller det en rolle, at Rasmus Prehn var en af de politikere, der forholdt sig mest kritisk og krigerisk til tidligere V-formand og nuværende leder af Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, da han i sin tid havde store problemer med sine pinlige bilagssager.
Tilbage står, at Rasmus Prehn i løbet af kort tid – formentlig ganske få uger – skal til at føre valgkamp i Nordjylland. Med sin møg-sag i bagagen. Ingen ved selvfølgelig, hvordan vælgerne vil reagere, men et godt gæt er, at de næppe vil være imponeret over ministerens adfærd.
Dernæst vil sagen være en ulempe for statsminister, Mette Frederiksen, der er på vej ud i en ekstremt tæt valgkamp, hvor de aktuelle meningsmålingers forudsigelse om dødt løb mellem blå og rød blok betyder, at der skal kæmpes hårdt om hver eneste stemme.
I Nordjylland står Mette Frederiksen ovenikøbet over for den udfordring, at hun skal forsøge at bremse Danmarksdemokraternes stormløb mod Folketinget. Alt tyder nemlig på, at Inger Støjberg og hendes nye parti kan blive en af de største barrierer for, at Mette Frederiksen genvinder regeringsmagten og Statsministeriet. Årsagen er, at Inger Støjberg er en af de få borgerlige ledere, der for alvor kan lokke frustrerede socialdemokrater over midten til blå lejr, og med Rasmus Prehns bilagsrod får Støjberg i hvert fald ikke sværere ved at hente S-vælgere til sit parti.
Kort sagt venter der – også på dette felt – en veritabel valggyser forude.