Blogartikel

Rasmus Prehns bilagsrod skaber problemer for Mette Frederiksen

Analyse af Thomas Larsen, politisk redaktør på Radio4

Snart tørner Mette F og Inger Støjberg sammen i en valgkamp om de nordjyske stemmer. Et opgør, der bestemt ikke bliver lettere for Socialdemokratiet efter Rasmus Prehns bilagsrod.

Når statsminister, Mette Frederiksen, om kort tid skal til at føre aktiv valgkamp i Nordjylland i tæt kamp mod især Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne, kommer hun ikke kun til at høre for sin rolle i minkskandalen.

I valgkampen vil vælgerne også have fødevareminister, Rasmus Prehns, bilagssager i frisk erindring, for hans letsindige omgang med et statsligt kreditkort er igen kommet i fokus.

Dels skal Rasmus Prehn deltage i nye samråd om sit bilagsrod i Folketinget, og her vil hans modstandere igen grille ham efter alle kunstens regler. Dels er ombudsmanden for nylig gået ind i sagen. Og endelig er det besluttet, at Rigsrevisionen skal stå for en større kulegravning af ministres og embedsmænds brug af statens betalingskort.

Undersøgelsen skal omfatte alle ministre tilbage til 2015, og derudover skal det afdækkes, hvor mange af ministeriernes medarbejdere, der har haft betalingskort, og om kortene er blevet brugt efter reglerne.

Hør seneste afsnit af Radio4’s politiske program ‘Mandat’ med Thomas Larsen og Pernille Rudbæk her: (Analysen fortsætter herunder)

Det er Rasmus Prehns problemer med at administrere sit ministerielle kreditkort, som er den direkte anledning til, at den nye undersøgelse sættes i gang. Han har flere gange brugt sit særlige kreditkort til at lægge ud for private værtshus- og restaurantbesøg. Det er også blevet afsløret, at han en enkelt gang har skrevet et forkert navn på et bilag efter et restaurantbesøg. Ifølge ministeren spiste han middag med en af Nordjyskes tidligere journalister – men journalisten har selv fastslået, at han aldrig har spist en middag sammen med ministeren.

Afsløringen fik Rasmus Prehn til at beklaget sin fejl, som han kaldte for “en hjerneprut”. Siden har flere partier i Folketinget forsøgt at få ministeren til at forklare, hvem han så spiste middag med. Men det har Prehn nægtet at oplyse.

Undervejs har eksperter fastslået, at Prehn har begået alvorlige fejl. Over for TV2 kaldte professor i forvaltningsret, Sten Bønsing, det for helt galt, at ministeren havde skrevet et forkert navn på et bilag. ”Risikoen er, at det offentlige kommer til at betale for middage, som ikke vedkommer det offentlige,” fastslog han og fortsatte: ”Et bilag skal selvfølgelig bogføres rigtigt, og man skal selvfølgelig skrive, hvem man har haft møde med – de rigtige mennesker.”

Også professor i strafferet Sten Schaumburg-Müller har understreget, at det ikke er tilladt at afgive urigtige erklæringer – hvilket man rent faktisk kan straffes for. ”Det er klart, at hvis det har været en bevidst fejlskrivning, er det strafbart,” forklarede eksperten til TV2.

Selv har Rasmus Prehn beklaget forløbet. Han har betalt penge tilbage for flere af de regninger, som han i første omgang lod ministeriet betale, og han har også valgt at aflevere det kreditkort, som han ikke har kunnet håndtere.

Rent politisk er ministeren i høj grad blevet reddet af, at regeringens støttepartier har holdt hånden over ham. Selv om politikere i SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre har taget sig til hovedet over forløbet, har de ikke ønsket at deltage i en ministerstorm så tæt på et folketingsvalg.

Havde valget ikke været så tæt på, ville ministerstolen under Prehn givetvis have vaklet ganske kraftigt.

Nordjysk valggyser

I blå blok fortsætter man omvendt med at bore i sagen. Her er man forarget over ministerens handlinger, men man øjner også en perfekt mulighed for at ramme ministeren – og Socialdemokratiet – så hårdt som muligt forud for folketingsvalget.

Derudover spiller det en rolle, at Rasmus Prehn var en af de politikere, der forholdt sig mest kritisk og krigerisk til tidligere V-formand og nuværende leder af Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, da han i sin tid havde store problemer med sine pinlige bilagssager.

Tilbage står, at Rasmus Prehn i løbet af kort tid – formentlig ganske få uger – skal til at føre valgkamp i Nordjylland. Med sin møg-sag i bagagen. Ingen ved selvfølgelig, hvordan vælgerne vil reagere, men et godt gæt er, at de næppe vil være imponeret over ministerens adfærd.

Dernæst vil sagen være en ulempe for statsminister, Mette Frederiksen, der er på vej ud i en ekstremt tæt valgkamp, hvor de aktuelle meningsmålingers forudsigelse om dødt løb mellem blå og rød blok betyder, at der skal kæmpes hårdt om hver eneste stemme.

I Nordjylland står Mette Frederiksen ovenikøbet over for den udfordring, at hun skal forsøge at bremse Danmarksdemokraternes stormløb mod Folketinget. Alt tyder nemlig på, at Inger Støjberg og hendes nye parti kan blive en af de største barrierer for, at Mette Frederiksen genvinder regeringsmagten og Statsministeriet. Årsagen er, at Inger Støjberg er en af de få borgerlige ledere, der for alvor kan lokke frustrerede socialdemokrater over midten til blå lejr, og med Rasmus Prehns bilagsrod får Støjberg i hvert fald ikke sværere ved at hente S-vælgere til sit parti.

Kort sagt venter der – også på dette felt – en veritabel valggyser forude.

Læs også

02.12.22

Kolding Gymnasium lavede nissepigekalender – Nu er den fjernet

Som en julekalender planlagde Kolding Gymnasiums festudvalg hver dag i december at lægge et billede ud af en nissepige eller nissedreng fra skolen. Den første december var det Marie Masini Jensen fra 1.c, som blev beskrevet som en ’smuk tøs som altid er frisk på en drukleg’ og ’hun har en flot krop og en…

Læs mere
02.12.22

Vil Enhedslisten tilbage på barrikaderne?

Efter at være sendt ud af regeringsforhandlingerne er Enhedslisten gået til angreb på Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Tiden som loyalt støtteparti er forbi. Men hvad får liste Ø ud af at klatre op på barrikaderne? ”Uanstændigt!” Sådan lød dommen fra Enhedslistens Peder Hvelplund, da det for få dage siden stod klart, at Socialdemokratiet ikke ville…

Læs mere
01.12.22

Aalborg bevarer skøjtebane trods kritik

Som et led i den Aalborgensiske julehygge er skøjtebanen på C.W. Obels Plads i Aalborg nu åbnet. Men det er ikke alle som synes, at det er en god idé. Blandt kritikerne er er lektor i samfundsøkonomi på Aalborg Universitet, og nabo til skøjtebanen, Mogens Ove Madsen. Han mener, at hensynet til klimaet og energikrisen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet