Blogartikel

Sådan kommer du mæt igennem krisen – og holder madudgifterne nede

Hvad står der på din akutmadliste? På min står der spidskål, gulerødder og æg. Med de tre ingredienser kan jeg nemlig lave alverdens retter. Wok, æggekage og frisk salat med spejlæg… for lige at nævne nogle stykker. Og hvorfor er det så interessant?

Det er det, fordi vi står midt i en krise, hvor priserne på madvarer ikke har udsigt til at dale lige foreløbigt. Derfor har jeg samlet en række gode råd, som måske kan inspirere dig til at komme mæt igennem den.

Et af forslagene er en akutmadliste, som du altid kan falde tilbage på, når køleskabet ekkoer, madbudgettet lyser rødt eller ulvetimen indtager!

På listen over madvarer, der er steget mest i pris, finder vi især mejeriprodukterne. Æg er steget med 38 procent, smør 24 procent og mælk med 21 procent. Kigger vi ud over denne kategori topper mel og gryn listerne med en stigning på 31 procent, mens ris er steget 21 procent i pris.

Tallene er fra Danmarks Statistik målt fra februar 2022 til samme tidspunkt året efter. Og mens det kan mærkes i de fleste hjem, presser det ekstra hårdt i andre.

Få flere konkrete sparetips i Sofie Østergaards program ‘Overskud’ (klummen fortsætter herunder)

I mit hjem har vi altid prioriteret at få hverdagsretterne til at være så lidt omkostningsfulde som muligt. Det gør vi blandt andet ved at handle én gang om måneden i Bilka, hvor al økologi er nedsat med 25 procent. Vi fører “regnskab” over madvarerne i fryseren på lister, så vi altid ved, hvad den gemmer.

Vi laver nemlig tit store portioner og fryser ned til de pressede dage, hvor trangen til takeaway er ekstra stor! Og lige præcis de dage kan jeg få en følelse af at vinde i lotto, fordi jeg ved, hvor mange penge vi sparer. Penge som kan gå til de ting, som vi gerne VIL bruge penge på! Og ja, selvfølgelig supplerer vi med mindre indkøb, når vi mangler mælk, frugt og grønt.

Selvom vi sparer på madvarerne og altid har gjort det, så mærker vi også prisstigningerne. Det er svært andet med tre små børn. Derfor gør vi ekstra meget brug af akutmadlisten for tiden. På de gode dage er det med en hjemmelavet “fattigmandspesto” on the side, som jeg er blevet introduceret til af kogebogsforfatter og madblogger Camilla Skov.

Fattigmandspesto og supermarkedsgymnastik

Hun har delt fif fra sin bog “Billigt mad på dyre tallerkener” i mit program ’Overskud’ på Radio4. Et af fiffene består af fattigmandspestoen, som kan laves på det meste:

I stedet for at bruge dyre pinjekerner kan man nemlig riste alverdens andre kerner, for eksempel solsikkekerner, og blende dem sammen med pandestegt broccoli, kål eller hvad man nu har liggende af grøntsager. Har du ovenikøbet en osterest liggende og/eller en rest fra en frisk krydderurt, så har du dig en lækker pesto, der kan pifte de fleste retter op. Men husk olien! Og citron – i hvert fald hvis du spørger Camilla Skov.

Hun har nemlig også en akutmadliste og her er citron, sammen med hvidkål og pasta penne fra 365 nogle af hendes faste favoritprodukter, som hun kan lave alverdens retter ud fra.

I forsøget på at holde hjemmets madudgifter nede, er jeg udover fattigmandspestoen begyndt på noget helt nyt: Supermarkedsgymnastik!

Forestil dig, at du laver et squat, hver gang du skal finde en vare. På den måde kommer du nemlig helt ned på de nederste hylder og helt op på de øverste, hvor de billigste varer typisk står placeret.

Handl aldrig på tom mave

Det skal selvfølgelig forstås med et glimt i øjet. Men spørger du selvstændig forbrugerøkonom Ann Lehmann, så kan det betale sig at bukke sig godt ned for at kigge efter kilo- eller literprisen på den enkelte vare. For de dyreste varer står typisk på de midterste hylder, fordi producenterne har mulighed for at betale for netop den placering, hvor de fleste af os per automatik rækker ud efter varerne.

Generelt er supermarkederne designede til at friste os til at købe mere, derfor foreslår Ann Lehmann, at man kun handler, når man er frisk og ikke er sulten. På den måde, kan det være lettere at undgå “to-for-en” tilbuddene, som kan medføre, vi køber varer, vi ikke har brug for, eller som vi kommer til at bruge ekstra af, fordi vi har købt ekstra ind.

På Ann Lehmanns akutmadliste står der i øvrigt omelet, ostemadder og burger, som hun altid har til i fryseren!

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet