SF-formand Pia Olsen Dyhr har skridt for skridt gjort SF klar til at komme i regering. Men prisen for at få adgang til ministerkontorerne kan blive for høj.
Det går ganske godt for SF-formand Pia Olsen Dyhr i disse døgn.
Hun er selvskreven som mødedeltager i de forhandlinger, der skal føre til en ny regering – måske med deltagelse af SF.
Fredag kan hun desuden byde velkommen til mere end 1.000 grønne politikere og aktivister fra European Green Party (EGP), der holder kongres i København. Kongressen har ikke før været holdt herhjemme, og set med Pia Olsen Dyhrs øjne er placeringen af kongressen i hovedstaden udtryk for, at SF er med i inderkredsen af de europæiske partier, der presser på for at holde kursen i den grønne omstilling.
Du kan høre interview med Pia Olsen Dyhr her i dagens ‘Mandat’ (analysen fortsætter herunder)
Den ambition vil SF også have fremover. På kongressen vil Pia Olsen Dyhr ikke desto mindre appellere til, at venstrefløjen husker at tage hensyn til alle de borgere og virksomheder, som er hårdt presset af energi- og fødevarekrisen. I en pressemeddelelse udsendt forud for kongressen siger hun:
”Putins uprovokerede, ulovlige og brutale invasion af Ukraine og den efterfølgende energikrise er en kæmpe udfordring for den europæiske befolkning. Det gælder om at finde de kloge, socialt afbalancerede svar. Energifattigdom er allerede et udbredt problem i Europa – og Putin skal ikke have held til at så endnu mere splid imellem os.”
Fra talerstolen vil SF-formanden indtrængende opfordre til, at Europa står sammen mod Putin og støtter Ukraine. Hun vil understrege, at klimapolitik og grøn omstilling er blevet sikkerhedspolitik. Derfor skal Europa og Vesten fortsætte arbejdet med at frigøre sig fra fossile brændstoffer. For kun på den måde kan Europa gøre sig helt fri af leverancerne fra Putins Rusland og regimerne i Mellemøsten.
Fortsat grøn omstilling vil ifølge Pia Olsen Dyhr også være afgørende for at bremse de klimaforandringer, der ændrer livsbetingelserne rundt om på kloden og flere steder fører til fødevaremangel og konflikter, der vil sende flere flygtninge og migranter mod Europa.
Pias politiske recept
Men Pia Olsen Dyhr vil samtidig bruge sin taletid til advare om, at fortalerne for den grønne omstilling ikke må optræde som frelste og moraliserende dommere, der ikke har blik for de borgere og virksomheder, som lige nu udkæmper en hård kamp mod inflation og skyhøje energipriser.
Med disse budskaber vil hun næppe blive omfavnet af alle på kongressen.
Nogle vil mene, at hendes appel om at finde den rette balance i forhold til udsatte borgere og virksomheder er malplacerede i en verden, der er truet på grund af klimaproblemerne. Andre vil have det stramt med SF-formandens ønske om at støtte Ukraine med alle midler. For dele af venstrefløjen vil helst ikke forholde sig til behovet for militær oprustning og våbenstøtte i stor skala.
Ikke desto mindre synes Pia Olsen Dyhr at have udviklet en politisk recept, som flere søsterpartier rundt om i Europa lægger mærke til, og som gradvist har gjort SF til en stille, men markant succes i dansk politik.
Ved valget den 1. november fik SF støtte fra 8,3 procent af danskerne og har nu 15 mandater i Folketinget. Partiet har også rundet 10.000 medlemmer. Og i disse uger sidder Pia Olsen Dyhr som nævnt med til møder om den nye regeringsdannelse.
Kort sagt står SF i en gunstig position. Men tingene kan hurtigt skifte i politik.
Tilbage i nullerne lykkedes det for SF’s tidligere leder, Villy Søvndal, at løfte partiet mod tinderne og bane vej for dets første deltagelse i en regering. Det skete i 2011. Men at være i regering med den socialdemokratiske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, hendes finansminister, Bjarne Corydon, og den radikale leder, Margrethe Vestager, var tæt på at tage livet af SF.
Dén historie husker Pia Olsen Dyhr på under de aktuelle regeringsforhandlinger. Skal SF i regering igen, skal flere af SF’s mærkesager skrives ind i regeringsgrundlaget. Det handler blandt andet om høje klimaambitioner, investeringer i velfærd, et løft af lønnen i kvindedominerede fag i den offentlige sektor og bekæmpelse af mistrivsel blandt børn og unge. SF er også klar til at give dansk forsvar et historisk løft, for i foråret gik SF med i det nationale kompromis om Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitik sammen med S, R, V og K.
SF’s jokerrolle
Men der er også en smertegrænse. For eksempel ser man i SF med mistro på de reformer, der skal øge arbejdsudbuddet, og man er lodret imod lettelser af topskatten.
Det ligger i Pia OIsen Dyhrs instinkt at søge indflydelse, og lige siden SF i en tilstand af kaos flygtede fra SRSF-regeringen i 2014, har hun ønsket at kunne føre SF tilbage i en regering. Men betingelserne skal være rigtige.
Af samme grund er SF en joker i de aktuelle forhandlinger.
Både Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne og Martin Lidegaard fra de Radikale har været kraftige fortalere for at skabe en bred regering, og de vil begge gerne være med. V-formand, Jakob Ellemann-Jensen, og den konservative leder, Søren Pape Poulsen, vil meget nødigt være del af en samspilsramt blå opposition i de næste år, og derfor trækker muligheden for at komme i regering også i dem.
Pia Olsen Dyhr vil også gerne have den indflydelse, som ministerposter udløser. I modsætning til Villy Søvndal har hun dog ikke gjort regeringsdeltagelsen til et kardinalpunkt. Hun kan vælge at stå udenfor – hvis prisen for at komme ind er for høj.
Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4 og står sammen med journalist, Pernille Rudbæk, klar med skarpe analyser, aktuelle gæster og debatskabende journalistik i det politiske program ‘Mandat’, der sender live onsdage kl. 11.05 på Radio4.