Blogartikel

Stephensen er en dødvægt for Moderaterne

Jon Stephensen trækker ikke kun et spor af møgsager efter sig fra sin tid som teaterdirektør. Nu står han midt i en dybt pinlig sag, han har udløst i rollen som politiker. Den kan komme til at koste ham dyrt.

Hvis Lars Løkke Rasmussen og resten af ledelsen hos Moderaterne holder fast i Jon Stephensen, vil det komme med en pris – for nu at bruge et af Løkkes egne udtryk.

I forvejen har Jon Stephensen belemret Moderaterne med flere møgsager og kilometervis af elendig medieomtale. Men indtil nu har Løkke kunnet sige, at sagerne hørte til Stephensens tid som teaterdirektør.

I samme ombæring har det lydt, at der ikke var en finger at sætte på Jon Stephensens indsats som folketingsmedlem og kulturordfører for Moderaterne. På den måde er det foreløbig lykkedes for Stephensen at klare frisag for anklager om både dokumentfalsk og en stærkt grænseoverskridende adfærd i tiden som teaterdirektør.

Hør flere reaktioner i ‘Radio4 Morgen’ (analysen fortsætter herunder)

Men nu skyder han selv partiets forsvar i stykker. TV2 har således afsløret, hvordan den 63-årige Jon Stephensen sent om aftenen den 9. februar skrev denne besked til et 19-årigt kvindeligt medlem af partiets ungdomsorganisation efter, at han havde talt med hende i forbindelse med møder og korresponderet med hende via sms:

”Du virker klog og er smuk med den lækreste krop.”

I partiets ungdomsafdeling mener man, at sagen skal have konsekvenser, og at Jon Stephensen skal ud.

”Vi i Unge Moderater mener, at man skal overholde vores samværspolitik (…) Hvis man ikke overholder den, hører man ikke til hos os,” lyder det fra Ellen Emilie, som er den ene af to ledere hos Unge Moderater.

Også i partihovedkvarteret på Christiansborg ser man med stor alvor på sagen, og Stephensen er indkaldt til et møde med partiets ledelse senere på ugen.

”Moderaterne tager afstand fra den beskedudveksling, som har fundet sted mellem en folkevalgt og et medlem af Unge Moderater,” lyder det i en skriftlig udtalelse fra partisekretær Kirsten Munch Andersen, der fastslår, at gensidig respekt er en kerneværdi i partiet.

Lovpriste Linde

Når jorden så tydeligt er begyndt at brænde under fødderne på Jon Stephensen, skyldes det flere ting:

For det første er Moderaterne som nævnt allerede gået meget langt for at forsvare ham over for de alvorlige anklager om blandt andet dokumentfalsk, og viljen til at afparere nye møgsager for Stephensen er ikke så stor længere.

For det andet har Jon Stephensen med sin nye sag udvist elendig dømmekraft. Da opgøret med krænkelser og sexisme ramte Christiansborg med voldsom kraft for et par år siden, kom der blandt andet skarpt fokus på, hvordan unge piger og kvinder var blevet behandlet i partiernes ungdomsorganisationer.

En af de ting, der kom frem i lyset, var, at mandlige politikere i flere situationer havde udnyttet deres position og berømmelse til at komme i lag med de unge. I stort set alle partier satte man derfor et dybtgående arbejde i gang for at sikre, at unge piger og kvinder ikke fremover skal opleve den slags, som Jon Stephensen nu gør sig skyldig i.

For det tredje rammer det Stephensen, at han nu fremstår som en hykler. Da Me Too-bølgen skyllede ind over dansk politik, skrev han selv et indlæg i Politiken i oktober 2020, hvor han i høje toner roste tv-værten Sofie Linde for at have sat gang i opgøret med sexisme.

I indlægget opfordrede han alle til at lytte til de unge, der sagde fra over for sexisme og krænkelser.

”Det er dem, vi skal lytte til – ikke Ulla Terkelsen, Bettina Heltberg og Inger Støjberg (V) og andre fra en tid, der så det som en kompliment at blive taget på. Eller de kvindelige chefer, der har ladet alt passere og båret en kultur videre, fordi de selv har været en del af kulturen hele vejen,” skrev Jon Stephensen.

Derpå kom han med denne varme tak til Sofie Linde:

”Jeg kan ikke takke dig nok, Sofie, for det, du har gjort for, at min datter på 10 år ikke skal ende som et sexobjekt, men bedømmes som et menneske med kvalifikationer den dag, hun står og søger sit første job.”

I indlægget fastslog han desuden, at de fleste mænd i alderen 40-45 år efter hans mening havde opført sig upassende. Men mens mange mænd formentlig har indset, at tiden i dag er en anden, synes pointen ikke rigtigt at være gået op for Jon Stephensen selv.

I hvert fald er der langt mellem ordene i debatindlægget i Politiken og Jon Stephensens konkrete handlinger, når han midt om natten sidder og sender lumre beskeder til en 19-årig kvinde.

Hvis Moderaterne på den baggrund igen vælger at slå ring om Stephensen, vil det som sagt komme med en pris. Flere medlemmer af moderpartiet og ungdomsafdelingen vil sandsynligvis melde sig ud. Derudover vil det skær af ny start, som Løkke ønskede at gøre til sit partis varemærke, blive voldsomt belastet. I den situation vil Moderaterne stå plantet i en gammel partikultur, som alle andre partier er på vej væk fra i løb.

Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4 og står sammen med journalist, Pernille Rudbæk, klar med skarpe analyser, aktuelle gæster og debatskabende journalistik i det politiske program ‘Mandat’, der sender live torsdage kl. 11.05 på Radio4

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet