Nyhedsartikel

Tre fisk du skal fange i din sommerferie

Theodor Langston fra ’Fisk!’ giver dig tre oplagte fiskemuligheder til din sommerferie.

Går du og overvejer, hvad du skal få sommerferien til at gå med? Så er der magiske scener og delikate smagsoplevelser at hente ved at fatte fiskestangen, spole linen og mærke fisken på krogen i det danske sommerlandskab. Vært på Radio4-programmet ’Fisk!’, Theodor Langston, er selv en ivrig fisker om sommeren, og i denne artikel giver han dig tre gode råd til, hvad du kan få på krogen i løbet af din sommerferie. Uanset om du er ekspert, øvet eller nybegynder.

– Det, der kendetegner sommeren er, at det bliver rigtig varmt, og derfor er det bedst at fiske, når solen står lavt på himlen, og temperaturen er faldet. Man skal heller ikke være bange for at fiske, når der er vejrskifte om sommeren, for det kan tit føre til noget rigtig godt, siger Theodor Langston.

Han anbefaler tre forskellige fangster til din fisketur i sommerlandet.

Makrel
Makrellen huserer tæt på land hele sommeren. Den kommer i store stimer, og du kan ofte se, hvordan det syder og bobler i overfladen, når du kaster dit agn ud midt i en stime. Hvis du er heldig, kan du hive dem op i hobetal. Makrelfiskeri er nemt at komme i gang med. Du skal bare medbringe en helt almindelig fiskestang, et blink og et makrelforfang, som består af en line med fem kroge og en smule glimmer.

En stor makrel vejrer typisk et kilo. De kæmper virkelig godt, når de er på krogen, og det er en fantastisk oplevelse. Når du har halet dine makreller op, er det en god idé at rense dem hurtigt efter fangsten. Ellers er der risiko for, at de bliver harske. Husk også at opbevare dem koldt, før du tilbereder dem ved eksempelvis at grille eller ryge dem.

Makrellen findes over hele landet. Du kan med fordel stå klar ved en indsejling eller på ydersiden af en havn. Og hvis der ikke er makrel i dit lokalområde, kan du altid sadle om til at fiske efter hornfisk. Find din lokale mole, og giv den gas!

Fladfisk
Når du alligevel har vovet dig ud i molefiskeri, kan du også give dig i kast med at fange fladfisk. Eksempelvis skrubber, skærising, ising, rødspætte og (hvis du er heldig) pighvar.

Hvis du har lyst, kan du også fiske efter fladfisk direkte fra stranden. Det kaldes surfcasting og kræver en lang fiskestang, tunge blylodder og en god kasteteknik.

I begge tilfælde skal du bruge et fladfiskeforfang med to kroge og sandorm, som du kan købe eller grave op selv, når der er lavvande på en fredelig sandstrand. Smid ormen på krogen, kast ud, og hold linen stram. Når stangen tipper, er der en fladfisk på krogen. Eller en fjæsing, som også smager fantastisk, men er giftig. Det kan du høre mere om i dette afsnit af ’Fisk!’

De bedste steder til fladfiskeri er Vestkysten, Nordsjælland, Djursland, Langeland og Als. Steg dem hele på panden og servér med smørsovs og nye kartofler til.

Havørred
Havørreden er en af de mest populære fisk, man kan fange i Danmark lige nu. Den er lidt mere udfordrende at fange, men når det lykkes, er det hele arbejdet værd.

Havørreden trives ikke så godt i det varme sommervand, og derfor søger den ofte ud på det dybere og koldere vand, men den kan sagtens fanges ved kysten alligevel. Det kan du gøre på to måder.

Den første mulighed er natfiskeri. Det er vildt at stå mutters alene om natten og fiske og kigge på stjerner. Det er en oplevelse, man ikke normalt har tid til i en travl hverdag. Og netop derfor er det fedt.

Tag ud med dine waders sent om aftenen, og fisk et godt stykke ind i natten. Opsøg de store rev med strøm eller det helt lave vand, hvor de jager børsteorme. Havørreder er vanedyr. Så hvis du først har luret, hvor havørrederne jager, er det en god idé at prøve samme tid og sted dagen efter. Når du fisker om natten, skal du huske at fiske med sorte blink. Ellers kan havørreden ikke se blinken, når den kigger op mod himlen. Høre mere om havørredernes biologi i dette afsnit.

Man kan også fange havørred midt på de varme sommerdage. Eksempelvis fra en båd eller et SUP-board. Når solen brager ned, kan man se havørredernes skygger på bunden. Og så handler det ellers bare om at kaste en blink ned, der ligner børsteorm eller en tobis, og håbe de bider på.

Husk altid at købe fisketegn, og tjek op på mindstemålene for alle fisk, du fanger.

Der er ingen garantier for bid på krogen. Men i ’Fisk!’ garanterer Theodor Langston og hans eksperter, at fiskeriet giver anledning til samtaler om alt fra det ultimative fiskegrej til livets store spørgsmål.

Lyt til ’Fisk!’ i din podcastapp eller hver søndag i din radio kl. 7.05 på Radio4 (se din FM frekvens her)

 

Læs også

30.07.21

Organisation efterlyser mere handicapvenlig natur

Der er brug for at gøre naturen mere handicapvenlig. Det mener Danske Handicaporganisationer. I en ny rapport fra organisationen svarer hver femte person med handicap, der er med i undersøgelsen, at det er de fysiske rammer, der afholder dem fra at benytte naturen. Ifølge Sif Holst, der er næstformand i Danske Handicaporganisationer, er der flere…

Læs mere
29.07.21

Chefer er blevet mere rummelige over for ansattes tøjvalg

De fleste af os behøver ikke længere bruge lang tid foran spejlet på at finde det rette slips eller den pæne nederdel, når arbejdet venter. For ifølge en ny undersøgelse fra Fagorganisationen Lederne har en stor del af landets chefer færre krav til medarbejderne om, hvilket slags arbejdstøj de tager på – også kaldet dresscode.…

Læs mere
28.07.21

Stor rejselyst giver lang ventetid på nyt pas

Flere af landets borgerservicecentre har travlt i øjeblikket. For med lempede rejserestriktioner har mange danskere brug for at få fornyet deres pas. Det betyder, at der flere steder i landet lige nu er flere ugers ventetid på at kunne bestille en tid til at få et nyt pas. Det viser en opgørelse, Radio4 Morgen har…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet