Blogartikel

Vanopslagh er stjernen på scenen – men det spændende sker i kulissen

Analyse af Thomas Larsen, politisk redaktør Radio4

Alex Vanopslagh fylder K.B. Hallen med fans og flyver højt i målingerne. Kan han på sigt blive manden, der samler blå blok?

I de sidste døgn har der været massiv medieomtale af LA-leder Alex Vanopslaghs store show i K.B. Hallen. Her fik han 2500 betalende gæster til at troppe op til en politisk aften sammen med gæstestjerner som udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, komikeren Casper Christensen og den ukrainske ambassadør, Mykhailo Vydoinyk.

Afsættet for arrangementet var hans bog – ”Vejen til Ansvar”.

”Jeg tror på, at vi skal tage ansvaret tilbage. Ansvaret tilbage fra staten, kommunen og alle dem, der siger, at det er alle andres skyld, og nu må samfundet da også gøre noget,” sagde han fra scenen og fortsatte: ”Så tror jeg, at vi får et bedre samfund og et bedre Danmark.”

Hør mere om Vanopslaghs show i ‘Mandat’ (analysen fortsætter herunder)

I de fleste medier blev arrangementet omtalt som en succes. For det er grundlæggende ret imponerende at kunne få så mange mennesker til ligefrem at betale for at deltage i et politisk møde. Og dermed blev der også lagt et nyt lag på succeshistorien om Vanopslagh og LA.

Ikke alene har han formået at rykke LA på lang afstand af spærregrænsen. Ved valget i efteråret stod Vanopslagh bag en nyskabende kampagne, blandt andet med brug af sjove filmklip, der på valgaftenen var med til at udløse 7,9 procent af stemmerne til LA. Hvilket var et tigerspring frem fra katastrofen ved valget i 2019, da LA kun fik 2,3 procent. Nok så væsentligt er fremgangen fortsat. I de aktuelle målinger kommer LA ofte ud som det største borgerlige parti med støtte fra cirka 11 procent af danskerne.

Fremtidens statsminister

At Vanopslag har tag i vælgerne, blev onsdagens møde – eller rally, som man ville sige i USA – en manifestation af. Mødet blev i øvrigt også en understregning af, at hans vælgere ikke alene består af unge, der er vilde med hans videoer på TikTok. På tilskuerrækkerne sad folk i alle aldre med det til fælles, at de ser Vanopslagh som en ny og spændende politisk leder.

Over for Politiken proklamerede veninderne, Anette Lund og Camilla Hvinberg, at de var mødt frem for at støtte »fremtidens statsminister«. »Som det ser ud i den borgerlige lejr, er han vores eneste chance for at få en borgerlig regering på et tidspunkt«, sagde Camilla Hvinberg.

Sammen med flere af de øvrige tilskuere mente de to, at arrangementet var en interessant måde at præsentere politik på.

Men måske skal hemmeligheden bag Vanopslaghs succes ikke findes i projektørlyset på scenen, hvor han demonstrerer sine evner som taler og lufter sin nye stjernestatus. Ser man nærmere efter, er både ydre og indre faktorer med til at bane vej for LA:

For det første hænger en del af LA’s gennembrud sammen med, at rivalerne er blevet svækket. Venstre og Konservative indkasserede elendige resultater ved valget, og de fremstår i dag som skygger af sig selv. Hvilket har skabt rum og plads for det fremstød, som Alex Vanopslagh er i gang med.

Derudover har Vanopslagh haft held og dygtighed til at dreje LA ind på en ny kurs, hvorfra partiet kan appellere til langt flere. Interessant nok har en af partiets tidligere centrale medlemmer, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, et knivskarpt blik for denne afgørende pointe.

Knap så vild liberalisme

Forleden skrev han et indlæg i Altinget, hvor han konstaterede, at Vanopslagh er i fuld gang med at erstatte den vilde liberalisme med politik af et mere klassisk konservativt tilsnit. Ammitzbøll beskrev, hvordan der tidligere var fuldt blus på den økonomiske og værdimæssige liberalisme i LA, og hvordan krav om lavere skatter og mere frihed nærmest blev brølet ud over hustagene.

”Men tiden er ikke længere til den vilde liberalisme. Tiden er konservativ. Og Liberal Alliance og partiformand Vanopslagh er fulgt med tiden,” fastslog Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Kursskiftet i LA er i øvrigt også blevet noteret af en anden aktør med dyb indsigt i politik.

Da Alex Vanopslaghs arrangement løb af stablen i K.B. Hallen onsdag aften, var Jacob Bruun således også til stede. Han er tidligere V-rådgiver og tidligere særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen, dengang Løkke var statsminister.

Over for Berlingske noterede Jacob Bruun, at LA er drejet ind på en socialliberal kurs. De ultimative krav om topskattelettelser fra Anders Samuelsens formandstid er pakket langt væk. I stedet fremhæver Jacob Bruun, hvordan Vanopslagh taler om, at alle skal have en chance, og at man selv skal tage ansvar for sit liv, samtidig med at det er fint at få hjælp, når man har brug for det.

Set med Jacob Bruuns øjne kommer Vanopslagh med budskaber, som mange borgerlige kan spejle sig i, og som måske især mange socialliberale Venstre-folk kan se sig selv i.

Oven i det lagde den tidligere rådgiver mærke til, at Vanopslagh havde inviteret Løkke med på scenen, og at der var god kemi mellem de to. »Man kunne sagtens forestille sig, at Lars Løkke og Alex Vanopslagh på lang sigt ville kunne udgøre omdrejningspunktet for et blåt samarbejde,« sagde Jacob Bruun til avisen.

Også dét er en central pointe i forhold til den nye position, som Vanopslagh og LA gerne vil indtage.

Mens Samuelsen og Ammitzbøll groft sagt var med til at splitte det borgerlige Danmark med deres krav om topskattelettelser og deres konstante giftige opgør med Dansk Folkeparti, vil Vanopslagh samle blå blok og hive Venstre og Moderaterne hjem igen.

Om han vil lykkes med sin mission, og om han står i spidsen for et langtidsholdbart projekt, er for tidligt at sige. Men Alex Vanopslagh er indiskutabelt kommet godt fra start.

Thomas Larsen er politisk redaktør på Radio4 og står sammen med journalist, Pernille Rudbæk, klar med skarpe analyser, aktuelle gæster og debatskabende journalistik i det politiske program ‘Mandat’, der sender live torsdage kl. 11.05 på Radio4.

 

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet