Blogartikel

Vil et tabt valg sende Mette Frederiksen mod en rigsret?

Analyse af Thomas Larsen, politisk redaktør på Radio4

Et valgnederlag vil ikke kun betyde et farvel til magten for statsminister, Mette Frederiksen. Hun risikerer også at blive hovedperson i en advokatundersøgelse, der skal kulegrave hendes ansvar i minksagen.

Fødevareminister Mogens Jensen måtte gå, flere topembedsmænd er sendt hjem, andre har fået advarsler, og statsminister Mette Frederiksen er selv blevet udstyret med en ”næse” af et politisk flertal.

Alligevel er minksagen eller minkskandalen ikke afsluttet.

Tværtimod risikerer Mette Frederiksen at blive centrum for en advokatundersøgelse og i alleryderste konsekvens at blive stillet for en rigsret, hvis hun taber det kommende folketingsvalg.

I blå blok har man længe ment, at regeringschefen er sluppet for let, og efter et opsigtsvækkende pressemøde torsdag er flere borgerlige politikere kun blevet bekræftet i, at det bør undersøges, om statsministeren kan og bør stilles for en rigsret.

På pressemødet i Tivoli Congress Center fastslog to advokater, at Mette Frederiksen og Mogens Jensen vil kunne straffes, hvis der bliver rejst en rigsretssag. ”Summen i forhold til statsministeren er, at der som minimum er handlet groft uagtsomt og derfor også er grundlag for ansvar efter ministeransvarlighedsloven,” sagde advokat Morten Schwartz Nielsen.

Sammen med kollegaen Henrik Høpner har han gennemgået det dramatiske forløb, som i november 2020 førte til, at Mette Frederiksen gav besked om, at millioner af mink skulle slås ihjel for at undgå spredning af corona-smitte. Uden at den nødvendige lovhjemmel i første omgang var på plads.

Hør seneste afsnit af Radio4’s politiske program ‘Mandat’ med Thomas Larsen og Pernille Rudbæk her: (Analysen fortsætter herunder)

Ifølge de to advokater er der flere grunde til, at Mette Frederiksen kan dømmes for at have handlet groft uagtsomt: Beslutningen om at aflive minkene blev truffet på et møde, hvor deltagerne ikke havde tid til at læse papirerne. Det bærer statsministeren ifølge advokaterne en væsentlig del af ansvaret for. På mødet blev der også truffet afgørelser, som ikke var forudset eller behandlet på forhånd. Det handlede blandt andet om at indføre en særlig tempobonus til minkejere, som slog deres mink hurtigt ihjel.

På trods af de enorme følger af beslutningerne blev der ikke spurgt ind til, om lovgrundlaget var på plads, og statsministeren fulgte heller ikke op på beslutningerne, inden hun senere gik ind til det pressemøde, hvor hun meddelte, at alle mink i landet skulle aflives.
Advokaterne lægger vægt på, at Mette Frederiksen kom med en ulovlig instruks til myndighederne, og at hun groft vildledte befolkning og minkavlere. På den baggrund mener de, at hun har overtrådt sine embedspligter og vil kunne straffes ved en rigsret.

Det hører med til historien, at de to advokater er betalt af Nye Borgerlige. På pressemødet fastslog de selv, at de har haft frie hænder, og at resultatet af deres undersøgelse var blevet det samme, hvis Enhedslisten eller Socialdemokratiet havde hyret dem. Men dén forklaring gav Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, ikke meget for.

”Hvis Socialdemokratiet hyrede nogle advokater til at fremlægge vores politiske synspunkter, så tror jeg ikke, at folk ville acceptere, at så var det bare uvildigt, det vi kom med. På samme måde anerkender jeg heller ikke, at det skulle være uvildigt, når et andet parti gør det,” sagde Rasmus Stoklund.

Heller ikke hos de Radikale, SF og Enhedslisten var der vaklen i geledderne. De mener ikke, at statsministeren kan drages til ansvar, og de afviser, at Folketinget bør starte en uvildig advokatundersøgelse af regeringschefens ansvar.

Flere juridiske professorer lægger også afstand til de to advokater og peger på, at Mette Frederiksen næppe vil kunne dømmes.

I Jyllands-Posten slår juraprofessor Jens Elo Rytter fast, at embedsværket skal advare en minister, hvis der mangler lovhjemmel. Det samme siger juraprofessor Jørn Vestergaard, der understreger, at embedsmændene har en særlig pligt til at råbe op, hvis der på et møde dukker forslag op, som de ikke har været med til at forberede. ”Netop i et sådant tilfælde påhviler der embedsværket en skærpet pligt til årvågenhed, så de sikrer, at der er det fornødne lovgrundlag for de politiske beslutninger,” siger han.

Kræver afklaring

I blå blok ser man anderledes på sagen.

Allerede i minutterne efter offentliggørelsen af de to advokaters vurdering krævede borgerlige politikere, at Folketinget får lavet en uvildig advokatundersøgelse af statsministerens ansvar. I samme ombæring gav de udtryk for deres frustration over, at regeringen og dens støttepartier blokerer:

”Jeg synes, det er dybt problematisk, at de røde partier i Folketinget ikke vil have en juridisk afklaring af den alvorlige sag,” sagde Venstres politiske ordfører, Sofie Løhde.

Ser vi på styrkeforholdet mellem rød og blå blok i Folketinget, behøver Mette Frederiksen ikke at frygte, at der bliver sat gang i en undersøgelse af hendes ansvar. Og hvis det kommende valg igen resulterer i et rødt flertal, vil en undersøgelse kun fortone sig yderligere.

Det ændrer dog ikke på, at det er dårligt nyt for statsministeren, at minksagen igen er i overskrifterne, og det gavner hende heller ikke, at to advokater mener, at hun kan straffes. Hun kan være sikker på, at de borgerlige partier vil trække minksagen ind i valgkampen, og dermed vil der være fokus på hendes mest sårbare flanke. Men mere behøver hun ikke at frygte her og nu.

Taber hun valget, kan situationen hurtigt ændre sig.

I tilfælde af en borgerlig valgsejr skal Mette Frederiksen indstille sig på en ny virkelighed, hvor minksagen formentlig bliver genåbnet, og hvor hendes ansvar for alvor bliver kulegravet af uvildige advokater.

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet