Kommune opkræver ved en fejl millioner fra handicappede

RB plus/PFS Støt en psykisk sårbar som pårørende Hvis en af dine nærmeste bliver ramt af psykisk sygdom, er det svært at vide, hvordan man støtter bedst. Nysgerrighed er et nøgleord. Arkivfoto: PLUS-historie. Tre nætter uden søvn - også kaldet vågenterapi - kan fjerne let eller moderat depression, viser forskning. (se Ritzau historie 071200) Modelfoto af f.eks. psykisk syg, psykisk sygdom, stress, angst, depression, trauma, ptsd, nedtur, mand i forfald eller andet. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016)

Skrevet af

11. september 2020

Esbjerg Kommune har gennem tre år mod reglerne opkrævet 127 beboere på botilbud penge for rengøring. Beskæmmende, lyder det fra forening.

Op til 17.000 kroner årligt, 1.400 kroner om måneden.

Så meget er 127 borgere med fysiske og psykiske handicaps i Esbjerg Kommune blevet opkrævet for rengøring af egen bolig gennem de sidste tre år. Selvom de skulle have det betalt af kommunen. Det viser en gennemgang, som konsulentfirmaet BDO har lavet for Esbjerg Kommune. Næstformand i Social og Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune, Hans Erik Møller (S), erkender fejlen og beklager forløbet.

”Det er ret uheldigt, når sådan noget sker. Det er selvfølgelig ikke noget, der er nogen, der har gjort med fuldt overlæg, men det er beklageligt,” siger Hans Erik Møller.

Ifølge formand for SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed, Knud Kristensen, kan 17.000 kroner om året have stor betydning for beboere på botilbud, der ofte har en skrøbelig økonomi.

”Det kan betyde, at nogen for eksempel vælger medicinen fra, hvis den er for dyr, eller vælger noget andet fra, der skulle have gavnet deres helbred,” siger han.

Knud Kristensen mener, at kommunen har et særligt ansvar, når det gælder det specialiserede område.

”Når vi har at gøre med en gruppe særligt udsatte borgere, har man grund til at gå ud fra, at kommunen gør sig særlig umage,” siger Knud Kristensen.

“Dybt beskæmmende”

Hos LEV, der er en landsdækkende organisation for mennesker med udviklingshandicap, møder sagen hård kritik.

”Det er dybt beskæmmende for en i forvejen udsat borgergruppe, at det har foregået i så mange år. Ansvaret ligger hos en forvaltning, der simpelthen ikke har gjort det, de skulle. Der er tale om ulovlig opkrævning for noget, som borgeren ifølge loven har krav på fra kommunen,” siger formand i LEV, Anni Sørensen.

Hun mener, at sagen udfordrer borgernes retssikkerhed.

”Det er en borgergruppe, der ikke selv kan varetage egen retssikkerhed og kræver meget stærke pårørende, der kan råbe højt. Der er mange i vores målgruppe, som ikke har stærke pårørende eller slet ikke har pårørende, og derfor er vi dybt afhængige af, at velfærdssamfundet lever op til sin forpligtelse, og at kommunen lever op til sin forpligtelse.”

Kommunen vil nu betale pengene tilbage til de borgere, der fejlagtigt har betalt for rengøringen, fortæller Hans Erik Møller. Det drejer sig i alt om 3,5 millioner kroner, og kommunen vurderer, at borgerne har betalt mellem 7.000 og 17.000 for meget årligt.

”Det er vigtigt, at vi får rettet det, så borgerne ikke kommer til at betale for meget fremadrettet, og så skal dem, der har betalt for meget, selvfølgelig have deres penge tilbage,” siger han.

Det er Esbjerg Kommune selv, der har fået konsulentfirmaet til at gennemgå området, fordi ”egenbetaling og brugerbetalingstakster for borgere i botilbud inden for det specialiserede voksenområde er et komplekst område,” fremgår det af en dagsorden i kommunens Social og Arbejdsmarkedsudvalg.

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

06:05
08:00