17-årig kommer først i mål ved halvmaraton, men får ikke titlen som Danmarks hurtigste kvinde

Copenhagen Half Marathon. Starten går i Fælledparken på Østerbro.. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2016)

Skrevet af

23. september 2021

17-årige Astrid My Rønde Kristensen fra Hjemly Idrætsefterskole på Fyn fik den bedste tid ved søndagens Copenhagen Half Marathon. Men selvom hun kom i mål på lige under 1 time og 15 minutter, så løb hun ikke med titlen som Danmarksmester i halvmarathon for kvinder.

Det gjorde derimod Annah Ritah Nagadya, som tilbagelagde de godt 21 kilometer i tiden 1 time 16 minutter og 49 sekunder.

Ifølge reglerne er det nemlig kun deltagere, som mindst er fyldt 20 år, der kan deltage i DM, mens alle kan deltage i Copenhagen Half Marathon. Og derfor kunne Astrid My Rønde Kristensen ikke lade sig hylde som den officielle vinder.

“Jeg synes selvfølgelig, at det var mega nederen – også inden, at jeg ikke kunne tilmelde mig, men sådan er reglerne”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hun havde ingen ide om, at hendes tid var så god, som den endte med at være:

“Jeg synes, det var lidt hårdt og havde overhovedet ikke regnet med den tid. Jeg troede, det gik meget dårligere, så da jeg kom over målstregen og så at tiden faktisk var ret sådan god, så blev jeg da mega lettet og glad”, siger hun.

Men der er en god grund til, at 17-årige løbetalenter som Astrid My Rønde Kristensen ikke kan deltage. Det siger Bo Overgaard, der er sekretariatsleder hos Dansk Atletik:

“Vi vil rigtig gerne følge de aldersrelaterede træningsprincipper, som vi og andre forbund har samarbejdet med Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund om. Vi vil gerne passe på vores unge atleter i et elitært perspektiv. Så med langdistanceløb vil vi gerne passe på, at de ikke løber for langt for tidligt i deres karriere. Vi vil meget hellere have nogle atleter, som også er dygtige i slutningen af 20’erne”, siger han til Radio4 Morgen.

Blandt andet derfor er der sat en aldersgrænse ved de 20 år på distancer fra 20 kilometer og op.

“Vi ønsker ikke at sætte det mentale pres på atleterne i en meget tidlig alder –  vi vil stadig gerne have, at de synes det er sjovt, og at de har noget at gå efter på et senere tidspunkt”, siger han.

Men selvom Astrid ikke løber med titlen, betyder det ikke, at hendes præstation er gået uset hen:

“Stor stor ros til Astrid. Vi er flere, der noterer os, at Astrid har løbet et fantastisk godt halvmaraton. Jeg står selv med landstræneren, hvor vi kigger på opløbsstrækningen, så vi har noteret os Astrid”, siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med 17-årige Astrid My Rønde Kristensen og Bo Overgaard, sekretariatsleder hos Dansk Atletik:

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

09:00
09:05