Nyhedsartikel

173.000 patienter kan have fået delt personfølsomme oplysninger

Simon Sandemand

Et nyt sikkerhedsbrud i fire it-systemer betyder, at 173.000 patienter i Region Syddanmark kan have fået delt personfølsomme oplysninger med medarbejdere i regionen. Ekspert kalder det alvorligt.

En intern undersøgelse har ledt til, at Region Syddanmark på ny har fundet sikkerhedsbrud i sine it-systemer. Det sker, efter at regionen i juni og juli modtog alvorlig kritik af Datatilsynet for to andre brud på persondatasikkerheden.

Ifølge Hanne Marie Motzfeldt, der er lektor i digital forvaltning på København Universitet – med ph.d. i databeskyttelsesret, er sikkerhedsbruddene meget alvorlige. Særligt set i lyset af, at eventuelle uvedkommende både har haft mulighed for at se og ændre i patienters data og behandling.

”Det er liv og død, man taler om her. Og så vil jeg så sige, at efter min opfattelse, så ligger der også et andet sikkerhedsbrud. Nemlig det, at man faktisk ikke logger. Og det er rigtig slemt, for det er jo netop det, at man logger, der gør, at man efterfølgende kan se, hvem der tilgår oplysningerne,” siger Hanne Marie Motzfeldt til Radio4 Morgen.

Ifølge Mette Bossen Linnet, formand for Digitaliseringsudvalget i Region Syddanmark for Venstre, er det ikke sandsynligt, at der rent faktisk er blevet snaget i oplysningerne. Men regionen kan ikke sige, om det er sket, fordi der ikke er logning på netværksdrevene. Hun kan imidlertid fortælle, at det drejer sig om i alt 173.000 patienter i Region Syddanmark.

Sikkerhedsbrudene gælder kræftpatienter fra Odense Universitetshospital, hvis oplysninger har været tilgængelige i 3,5 år. Derudover gælder det patienter, der har været på øjenafdelingerne på Odense Universitetshospital og Sygehus Sønderjylland i Sønderborg, samt patienter, der har været på Kæbekirurgisk Afdeling i Odense. De brud stod kun på i én måned. Til sidst har patienter, der har været tilknyttet Høreklinikken på Odense Universitetshospital, også været i risiko for, at uvedkommende har kunnet tilgå personfølsomme oplysninger – det brud ved regionen ikke, hvor lang tid har stået på.

Region Syddanmark er den eneste af landets fem regioner, der har fået kritik af Datatilsynet for sikkerhedsbrud siden den nye databeskyttelsesforordning- og lov blev indført i 2018. De to tidligere sikkerhedsbrud omhandlede 365 gravide kvinders navne og personnumre, der var tilgængelige for uvedkommende, mens der i det andet tilfælde var potentiel adgang for regionens 30.000 ansatte til 800.000 borgeres personoplysninger gennem 7 år.

Hør hele historien her:

 

 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet