Nyhedsartikel

19 unge i sabbatår uden sundhedsfaglig uddannelse er blevet ansat til at tage blodprøver

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

På Herlev og Gentofte Hospital er der blevet ansat 19 unge nybagte studenter til at tage blodprøver og lave EGK-hjertekardiogram-målinger af patienter.

De unge er ansat i mangel på bioanalytikere i Region Hovedstaden – og har altså ikke en sundhedsfaglig uddannelse.

Men det er under al kritik, mener Christine Dal, medlem af sundhedsudvalget for Venstre i Region Hovedstaden:

“For det første er det rigtigt vigtigt, at man har grundig uddannelse inden for infektionshygiejne, så man ikke kommer til at give vores patienter en infektion, og for det andet er der patientsikkerhedsperspektivet i, at man som minimum møder en, der er under uddannelse, når man kommer ind på hospitalet,” siger hun til Radio4 Morgen.

Martina Jürs, der er formand for Danske Bioanalytikere, synes heller ikke, at unge mennesker uden sundhedsfaglig baggrund skal tage blodprøver og lave EKG-målinger på hospitalet.

“Det er rigtig vigtige opgaver, som faktisk kræver fagligt håndelag”, siger Martina Jürs.

“Ved en EKG-måling skal man være opmærksom på faresignaler, og den faglighed mener jeg bestemt ikke, at de her studenter kan få. Og når man tager blodprøver, er det rigtig vigtigt, at man tager de rigtige glas, og at der ikke kommer skidt ind i analyseapparatet, for så kommer der også skidt ud i form af dårlige resultater. Så det er super vigtigt, at det bliver lavet af nogle, der er lært op – og allerhelst bioanalytikere,” siger hun.

Børge Nordestgaard er professor og uddannelsesansvarlig overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital. Det er ham, der har stået for at ansætte de unge.

Han synes, at de unge mennesker er det bedste alternativ til bioanalytikerne, som der ikke er nok af – og kalder det selv for en kæmpe succeshistorie.

“Vi har ansat nogle, der stort set alle sammen vil ind og læse til læge, så de er lige så dygtige som dem, der senere bliver læger. Vi har bare fanget dem på et tidligere tidspunkt,” siger han.

Størstedelen af de unge har altså sundhedsfaglig interesse og er dels udvalgt efter eksamenskarakterer og efter samtaler med netop Børge Nordestgaard, den uddannelsesansvarlige overlæge på klinikken.

Samtidig har de været igennem et oplærings-program. Og det er nok, mener han.

“Den oplæring, vi har til de her unge, er fuldstændig ligesom til alle de andre, vi har ansat. De medicinstuderende, sygeplejestuderende og bioanalytikerstuderende får den nøjagtigt samme uddannelse”, siger han.

Han frygter heller ikke for, at de skal begå fejl:

“Den fejl, man kan lave ved en blodprøve, er, at man kommer til at stikke forkert, og det sker for alle” siger han.

 

Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet