19 unge i sabbatår uden sundhedsfaglig uddannelse er blevet ansat til at tage blodprøver

blodprøvetagning. Model released

Skrevet af

20. november 2020

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

På Herlev og Gentofte Hospital er der blevet ansat 19 unge nybagte studenter til at tage blodprøver og lave EGK-hjertekardiogram-målinger af patienter.

De unge er ansat i mangel på bioanalytikere i Region Hovedstaden – og har altså ikke en sundhedsfaglig uddannelse.

Men det er under al kritik, mener Christine Dal, medlem af sundhedsudvalget for Venstre i Region Hovedstaden:

“For det første er det rigtigt vigtigt, at man har grundig uddannelse inden for infektionshygiejne, så man ikke kommer til at give vores patienter en infektion, og for det andet er der patientsikkerhedsperspektivet i, at man som minimum møder en, der er under uddannelse, når man kommer ind på hospitalet,” siger hun til Radio4 Morgen.

Martina Jürs, der er formand for Danske Bioanalytikere, synes heller ikke, at unge mennesker uden sundhedsfaglig baggrund skal tage blodprøver og lave EKG-målinger på hospitalet.

“Det er rigtig vigtige opgaver, som faktisk kræver fagligt håndelag”, siger Martina Jürs.

“Ved en EKG-måling skal man være opmærksom på faresignaler, og den faglighed mener jeg bestemt ikke, at de her studenter kan få. Og når man tager blodprøver, er det rigtig vigtigt, at man tager de rigtige glas, og at der ikke kommer skidt ind i analyseapparatet, for så kommer der også skidt ud i form af dårlige resultater. Så det er super vigtigt, at det bliver lavet af nogle, der er lært op – og allerhelst bioanalytikere,” siger hun.

Børge Nordestgaard er professor og uddannelsesansvarlig overlæge på Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital. Det er ham, der har stået for at ansætte de unge.

Han synes, at de unge mennesker er det bedste alternativ til bioanalytikerne, som der ikke er nok af – og kalder det selv for en kæmpe succeshistorie.

“Vi har ansat nogle, der stort set alle sammen vil ind og læse til læge, så de er lige så dygtige som dem, der senere bliver læger. Vi har bare fanget dem på et tidligere tidspunkt,” siger han.

Størstedelen af de unge har altså sundhedsfaglig interesse og er dels udvalgt efter eksamenskarakterer og efter samtaler med netop Børge Nordestgaard, den uddannelsesansvarlige overlæge på klinikken.

Samtidig har de været igennem et oplærings-program. Og det er nok, mener han.

“Den oplæring, vi har til de her unge, er fuldstændig ligesom til alle de andre, vi har ansat. De medicinstuderende, sygeplejestuderende og bioanalytikerstuderende får den nøjagtigt samme uddannelse”, siger han.

Han frygter heller ikke for, at de skal begå fejl:

“Den fejl, man kan lave ved en blodprøve, er, at man kommer til at stikke forkert, og det sker for alle” siger han.

 

Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

SKILSMISSEN

00:00
00:55