Nyhedsartikel

2.000 umyndiggjorte danskere uden stemmeret til folketingsvalg

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Umyndiggjorte personer med for eksempel udviklingshandicap, svær demens og psykisk sygdom, har ikke stemmeret til valget i morgen. Siden sidste valg er gruppen vokset.

1.991 danskere kan ikke stemme til tirsdagens folketingsvalg, fordi de er umyndiggjorte og har fået frataget deres økonomiske retlige handleevne.

Det viser tal, som CPR-kontoret har trukket til Radio4.

Det er omkring 100 personer flere end ved seneste valg i 2019, viser tal fra Danmarks Statistik.

En person kan blive umyndiggjort og miste sin økonomiske retlige handleevne, hvis vedkommende ikke er i stand til at varetage sine personlige og økonomiske anliggender. Det kan for eksempel være på grund af udviklingshandicap, psykisk sygdom eller demens.

En lovændring gjorde det i 2019 muligt for umyndiggjorte personer kun delvist at få frataget den retlige handleevne og dermed opnå stemmeret. Den mulighed har 300 benyttet, viser tallene fra CPR-registeret.

Tallene både undrer og glæder Anni Sørensen, der er landsformand i LEV, foreningen for mennesker med udviklingshandicap.

”Jeg forstår ikke stigningen, men mest af alt glæder jeg mig over, at 300 har fået delvist frataget deres retslige handleevne derfor kan stemme. Det kan godt være, de skal have hjælp til at styre deres økonomi, men de kan stemme til folketingsvalget, noget af det allervigtigste i et demokrati,” siger hun til Radio4.

Lovændringen fra 2019 blev vedtaget af et enigt Folketing og gør det muligt for umyndiggjorte at søge om et delvist værgemål, der giver ret til at stemme til folketingsvalg. Samtidig bliver hver enkelt sag vurderet for at bestemme, hvilken grad af umyndiggørelse den enkelte person skal have.

LEV gik ind for lovændringen, og Anni Sørensen mener, det er vigtigt for umyndiggjorte at have stemmeret.

”Det at kunne stemme er en af de vigtigste menneskerettigheder i vores del af verden. Derfor skal man selvfølgelig også have mulighed for at udøve den rettighed, selvom man har behov for hjælp til sin økonomi,” siger hun.

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet