Nyhedsartikel

2.000 umyndiggjorte danskere uden stemmeret til folketingsvalg

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Umyndiggjorte personer med for eksempel udviklingshandicap, svær demens og psykisk sygdom, har ikke stemmeret til valget i morgen. Siden sidste valg er gruppen vokset.

1.991 danskere kan ikke stemme til tirsdagens folketingsvalg, fordi de er umyndiggjorte og har fået frataget deres økonomiske retlige handleevne.

Det viser tal, som CPR-kontoret har trukket til Radio4.

Det er omkring 100 personer flere end ved seneste valg i 2019, viser tal fra Danmarks Statistik.

En person kan blive umyndiggjort og miste sin økonomiske retlige handleevne, hvis vedkommende ikke er i stand til at varetage sine personlige og økonomiske anliggender. Det kan for eksempel være på grund af udviklingshandicap, psykisk sygdom eller demens.

En lovændring gjorde det i 2019 muligt for umyndiggjorte personer kun delvist at få frataget den retlige handleevne og dermed opnå stemmeret. Den mulighed har 300 benyttet, viser tallene fra CPR-registeret.

Tallene både undrer og glæder Anni Sørensen, der er landsformand i LEV, foreningen for mennesker med udviklingshandicap.

”Jeg forstår ikke stigningen, men mest af alt glæder jeg mig over, at 300 har fået delvist frataget deres retslige handleevne derfor kan stemme. Det kan godt være, de skal have hjælp til at styre deres økonomi, men de kan stemme til folketingsvalget, noget af det allervigtigste i et demokrati,” siger hun til Radio4.

Lovændringen fra 2019 blev vedtaget af et enigt Folketing og gør det muligt for umyndiggjorte at søge om et delvist værgemål, der giver ret til at stemme til folketingsvalg. Samtidig bliver hver enkelt sag vurderet for at bestemme, hvilken grad af umyndiggørelse den enkelte person skal have.

LEV gik ind for lovændringen, og Anni Sørensen mener, det er vigtigt for umyndiggjorte at have stemmeret.

”Det at kunne stemme er en af de vigtigste menneskerettigheder i vores del af verden. Derfor skal man selvfølgelig også have mulighed for at udøve den rettighed, selvom man har behov for hjælp til sin økonomi,” siger hun.

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet