Nyhedsartikel

25-årige Mads har meldt sig som soldat: ”Det er en kamp for vores alles frihed”

Ida Kristensen, Emil Jørgensen, Avisen Danmark, og Nicolai Dupont
idk@radio4.dk

25-årige Mads Emil Longhi har valgt at skifte hverdagslivet i Vejle ud med uniform og våben i Ukraine. Han er netop blevet godkendt til en af de ukrainske fremmedlegioner.

De seneste dages udvikling i Ukraine har fået flere danskere til at tage afsted for at kæmpe for landet, efter Rusland invaderede dem torsdag morgen i sidste uge.

Og den stigende interesse for at tage del i konflikten sker som følge af statsminister Mette Frederiksens udmelding søndag aften. Her fortalte hun på et pressemøde, at det er fuldt ud lovligt at deltage i krigen på Ukrainsk side.

”Det er et valg, hver enkel kan træffe. Og det gælder både for herboende ukrainere og andre, der måtte mene, at de har noget at bidrage med direkte i konflikten,” sagde hun.

Og valget har Mads Emil Longhi fra Vejle nu taget.

Tirsdag er han på vej til den ukrainske by Lviv, efter han er blevet godkendt til de ukrainske fremmedlegioner. Det skriver journalist på Avisen Danmark, Emil Jørgensen, på Twitter, der har talt med den unge mand.

Du kan høre Mads Emil Longhi i ‘Nyhederne på Radio4’ herunder:

”Jeg tager derned for at statuere et eksempel. Det er ikke for at kæmpe. Det er ikke, fordi jeg har en eller anden kamplyst overhovedet. Jeg tager derned for at forsvare nogle mennesker, der ikke kan forsvare sig selv,” siger han og tilføjer:

”Det er en kamp for vores alles frihed og for alles demokrati.”

Mads Emil Longhi har ingen militærerfaring, men han understreger, at han vil bidrage, så godt han kan.

Foto: Emil Jørgensen/Avisen Danmark

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet