Nyhedsartikel

25-årige Mads har meldt sig som soldat: ”Det er en kamp for vores alles frihed”

Ida Kristensen, Emil Jørgensen, Avisen Danmark, og Nicolai Dupont
idk@radio4.dk

25-årige Mads Emil Longhi har valgt at skifte hverdagslivet i Vejle ud med uniform og våben i Ukraine. Han er netop blevet godkendt til en af de ukrainske fremmedlegioner.

De seneste dages udvikling i Ukraine har fået flere danskere til at tage afsted for at kæmpe for landet, efter Rusland invaderede dem torsdag morgen i sidste uge.

Og den stigende interesse for at tage del i konflikten sker som følge af statsminister Mette Frederiksens udmelding søndag aften. Her fortalte hun på et pressemøde, at det er fuldt ud lovligt at deltage i krigen på Ukrainsk side.

”Det er et valg, hver enkel kan træffe. Og det gælder både for herboende ukrainere og andre, der måtte mene, at de har noget at bidrage med direkte i konflikten,” sagde hun.

Og valget har Mads Emil Longhi fra Vejle nu taget.

Tirsdag er han på vej til den ukrainske by Lviv, efter han er blevet godkendt til de ukrainske fremmedlegioner. Det skriver journalist på Avisen Danmark, Emil Jørgensen, på Twitter, der har talt med den unge mand.

Du kan høre Mads Emil Longhi i ‘Nyhederne på Radio4’ herunder:

”Jeg tager derned for at statuere et eksempel. Det er ikke for at kæmpe. Det er ikke, fordi jeg har en eller anden kamplyst overhovedet. Jeg tager derned for at forsvare nogle mennesker, der ikke kan forsvare sig selv,” siger han og tilføjer:

”Det er en kamp for vores alles frihed og for alles demokrati.”

Mads Emil Longhi har ingen militærerfaring, men han understreger, at han vil bidrage, så godt han kan.

Foto: Emil Jørgensen/Avisen Danmark

Læs også

25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet