Nyhedsartikel

25-årige Mads har meldt sig som soldat: ”Det er en kamp for vores alles frihed”

Ida Kristensen, Emil Jørgensen, Avisen Danmark, og Nicolai Dupont
idk@radio4.dk

25-årige Mads Emil Longhi har valgt at skifte hverdagslivet i Vejle ud med uniform og våben i Ukraine. Han er netop blevet godkendt til en af de ukrainske fremmedlegioner.

De seneste dages udvikling i Ukraine har fået flere danskere til at tage afsted for at kæmpe for landet, efter Rusland invaderede dem torsdag morgen i sidste uge.

Og den stigende interesse for at tage del i konflikten sker som følge af statsminister Mette Frederiksens udmelding søndag aften. Her fortalte hun på et pressemøde, at det er fuldt ud lovligt at deltage i krigen på Ukrainsk side.

”Det er et valg, hver enkel kan træffe. Og det gælder både for herboende ukrainere og andre, der måtte mene, at de har noget at bidrage med direkte i konflikten,” sagde hun.

Og valget har Mads Emil Longhi fra Vejle nu taget.

Tirsdag er han på vej til den ukrainske by Lviv, efter han er blevet godkendt til de ukrainske fremmedlegioner. Det skriver journalist på Avisen Danmark, Emil Jørgensen, på Twitter, der har talt med den unge mand.

Du kan høre Mads Emil Longhi i ‘Nyhederne på Radio4’ herunder:

”Jeg tager derned for at statuere et eksempel. Det er ikke for at kæmpe. Det er ikke, fordi jeg har en eller anden kamplyst overhovedet. Jeg tager derned for at forsvare nogle mennesker, der ikke kan forsvare sig selv,” siger han og tilføjer:

”Det er en kamp for vores alles frihed og for alles demokrati.”

Mads Emil Longhi har ingen militærerfaring, men han understreger, at han vil bidrage, så godt han kan.

Foto: Emil Jørgensen/Avisen Danmark

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet