Nyhedsartikel

300-års-fejringen for missionær-præsten Hans Egede splitter grønlænderne

I dag kommer Dronning Margrethe til Grønland. Besøget markerer, at det er 300 år siden, at missionær-præsten Hans Egede kom til Grønland. Men det er samtidig et besøg, der har overtoner af gammel koloni-historie, for ikke alle grønlændere holder lige meget af Hans Egede.

Den grønlandske politiker Aki-Mathilda Høegh Dam, som sidder i det danske Folketinget for arbejderpartiet Siumut, oplever at det grønlandske folk er splittet omkring Hans Egede:

“Der er en del i Grønland, som ser Hans Egede som et symbol på koloniseringen, men der er også en del i Grønland, der netop opfatter ham, som ham der indførte kristendommen. Så folk er imod koloniseringen, men man skal også respektere, at der er en del i Grønland, som er et kristent folk, man også skal værne om”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hans Egede var præst, og han blev sendt til Grønland i juli 1721, hvor han på kongens ordet gik i gang med at udbrede kristendommen og gen-inddrage Grønland i det dansk/norske kongerige.

“Man er nødt til at anerkende, at enhver form for kolonisering er dårlig, men enhver form for globalisering er en god ting”, siger Aki-Mathilda Høegh Dam.

Mange yngre grønlændere har vendt sig med vrede mod netop de kapitler i landets historie, som handler om koloniseringen. Det siger Thomas Larsen, som er politisk redaktør og royal kommentator på Radio4.

“Dele af det grønlandske samfund er stærkt kritiske over for Danmark. Der er en ungdom, der har fået en meget hårdere tilgang til hele kolonitiden og er stærkt kritiske over for den”, siger han.

Heller ikke alle brød sig om den måde, Dronning Margrethe omtalte Hans Egede i sin nytårstale.

“Der var faktisk nogen grønlændere, der mente, at dronningen kom til at omtale Hans Egede for ukritisk i sin sidste nytårstale, og der er ingen tvivl om, at han i dele af det grønlandske samfund står som en mere og mere kontroversiel aktør og i virkeligheden som en kolonisator, som var med til at gøre skade på det grønlandske samfund og den oprindelige befolkning. Det er en historie, der fylder mere end tidligere i det grønlandske samfund”, siger han.

Men selvom markeringen af, at det er 300 år siden, at Hans Egede kom til Grønland, ikke falder i god jord hos alle, så betyder det ikke, at Dronningen er uvelkommen i Grønland.

“Kongefamilien og i særdeleshed Dronning Margrethe har en særstatus. Det skyldes, at hun er kommet i landet gennem så mange år og har vist, hvor stor respekt hun har for det grønlandske samfund. Derfor er hun stadig en populær gæst”, siger politisk redaktør og royal kommentator Thomas Larsen til Radio4 Morgen.

Og det støtter Aki-Mathilda Høegh Dam, som sidder i det danske Folketinget for arbejderpartiet Siumut, op om:

“En del i Grønland har snakket om, at dronningen er ved at blive ældre, og en af de diskussioner, der også kommer nu er, om det er sidste gang hun kommer til Grønland, inden vi får en konge i stedet. Så jeg tror, hun får en varm modtagelse. Det er min forståelse, at det ikke kommer til at handle om en fejring af en kolonisering, men den historie som den her dronning har med Grønland”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Thomas Larsen, politisk redaktør og royal kommentator på Radio4, her:

Hør interviewet med den grønlandske politiker Aki-Mathilda Høegh Dam, som sidder i det danske Folketinget for arbejderpartiet Siumut, her:

 

300-års-fejringen varer fem dage og byder for Dronningen blandt andet på Bispevielse i Hans Egede Kirke, Pressemøde i Hans Egedes Hus og middag på Hotel Hans Egede i Nuuk.

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet