300 lungepatienter i hovedstaden har fået forkert skanning

Skrevet af

14. maj 2020

Region Hovedstaden har fraveget fra Sundhedsstyrelsens retningslinjer for lungekræft.

På fire hospitaler i hovedstadsområdet har man i mere end et år givet utilstrækkelig skanning til patienter, som er blevet henvist på grund af mistanke om lungekræft.

Det betyder, at flere end 300 patienter i Region Hovedstaden indtil videre er blevet indkaldt til nye skanninger.

Procedurefejlene er foregået på Herlev, Gentofte, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Og det er sket helt bevidst, erkender Kristian Antonsen, der er vicedirektør for ​Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

– Vi har fastholdt den praksis, vi har haft i en årrække. Specialisterne vælger i nogle tilfælde en lavdosis-skanning. Den viser ofte, at det er nogle helt andre ting, der er årsag til symptomerne. Men hvis resultatet viser tegn på kræft, så går patienten selvfølgelig direkte over i en kræftpakke, siger han.

Hvis man bliver henvist fra sin læge med mistanke om lungekræft – uanset om mistanken er lille eller stor – så skal man tilbydes den undersøgelse, der står i beskrevet i Sundhedsstyrelsens retningslinjer for den såkaldte kræftpakke. Tidligere har det været op til lægerne at vælge, om patienterne skal have den fulde CT-skanning, som har en nøjagtighed på 99,5 procent. I mange tilfælde er det nok med en mindre, såkaldt ”lavdosis” CT-skanning, som viser i 95% af tilfældene om en patient har lungekræft. Men i april sidste år slog Sundhedsstyrelsen fast, at alle skal tilbydes en fuld CT-skanning, som er den mest sikre skanning.

Det er den anbefaling, de fire hovedstads-hospitaler har fraveget. Kristian Antonsen mener, at hospitalets fremgangsmåde giver god mening, fordi lægerne er gode til at finde de patienter, der vil have gavn af den fulde skanning.

– Vi erkender, at vi ikke har fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer snorlige, og det beklager vi, siger Kristian Antonsen, der som vicedirektør er ansvarlig for kvalitet og patientsikkerhed på Bispebjerg og Frederiksberg hospitaler.

Han siger, at beslutningen er ikke truffet for at spare penge – men for at skåne patienterne:

– Den fulde CT-skanning har en stråledosis, der er 4-8 gange større, og der skal i nogle tilfælde sprøjtes kontrast ind. Og det ved vi, at der i nogle tilfælde kan være bivirkninger ved.

300 patienter er indkaldt igen

Procedurefejlene på de københavnske sygehuse møder kritik fra specialist-teamet Dansk Lunge Cancer Gruppe. Formand Torben Riis Rasmussen frygter, at de mindre skanninger i værste fald betyder, at nogle kræftpatienter får deres diagnose for sent:

– Man må formode, at der er patienter, der har haft en kræftknude, som er blevet overset i første omgang og som har udviklet sig mere, før man så har opdaget den på grund af symptomer.

I det forgangne år er der henvist cirka 5.000 patienter til udredning for symptomer på lungekræft– og ud af denne gruppe skal flere end 300 potentielle kræftpatienter undersøges igen. Og først når de nye resultater foreligger, vil vicehospitalsdirektør Kristian Antonsen tage stilling til, om hospitalerne har handlet forkert.

– Vi retter ind efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer. De første patienter bliver skannet på lørdag, og så vil vi allerede der være meget klogere på, hvor vi står. Vi kan vi ikke udelukke, at vi finder noget, som vi kunne have fundet tidligere. Men det er ikke vores forventning, siger Kristian Antonsen.

En lignende sag har for nylig udspillet sig på Silkeborg Regionshospital, hvor flere end 600 skanninger er blevet gennemgået. 108 patienter er indtil videre blevet indkaldt til nye skanninger, og to patienter skal vejledes om erstatningskrav.

På Silkeborg Regionshospital har fejlen kostet den ledende overlæge Ulrich Fredberg jobbet.

Du kan høre Radio4 Morgens fulde interview med Kristian Antonsen her:

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00