Venstre: Mænd med indvandrerbaggrund skal trækkes i kontanthjælp, hvis de udøver social kontrol

Kvinde går forbi jobcenter på Vesterbro. Jobcenter København. Et jobcenter ejes af de danske kommuner. Jobcentrenes vigtigste opgave er at hjælpe ledige i job og hjælpe virksomheder med at finde nye medarbejdere. Jobcentrene tilbyder den samme service, som Arbejdsformidlingen og kommunerne tidligere har tilbudt hver for sig

Skrevet af

3. februar 2021

Mænd med indvandrerbaggrund skal trækkes i kontanthjælp, hvis de udsætter deres familiemedlemmer for social kontrol. Det mener Venstre.

Forslaget er en del af et større udlændingeudspil, som Venstre præsenterer i dag.

Morten Dahlin, der er integrationsydelses- og indfødsretsordfører for Venstre, mener nemlig ikke, at social kontrol hører hjemme i vores samfund anno 2021.

“Vi siger (i Venstre, red.), at social kontrol er udansk, og at det ikke hører hjemme i et ligestillet samfund som det i Danmark i 2021 – og derfor er vi nødt til at slå hårdt ned på det,” siger han til Radio4 Morgen.

Og han slår fast, at kvinderne selv fortæller om den sociale kontrol.

“En undersøgelse fra sidste år viser, at rigtig mange af socialrådgiverne spotter den sociale kontrol i dag. En tredjedel af socialrådgiverne angiver, at kvinderne selv har fortalt dem det. Den sociale kontrol foregår også i det helt åbne. Vi mener, at mænd og kvinder er lige, og at kvinder har lige så meget ret til at komme på arbejdsmarkedet; de har pligt til det og til at bidrage til fællesskabet. Derfor vil vi nu tage et hårdt opgør med social kontrol,” siger altså Morten Dahlin, der er integrationsydelses- og indfødsretsordfører for Venstre.

Selv kalder han udspillet kontroversielt.

“Jeg ved godt at udspillet er kontroversielt, og nogle vil sige, at dét kan man ikke tillade sig, men vi vil vende den om og sige, man kan ikke tillade sig at lade være”, siger han til Radio4 Morgen.

En kontant konsekvens

Morten Dahlin, integrationsydelses- og indfødsretsordfører for Venstre, mener, at det skal have en konsekvens, at udøve social kontrol, og at netop konsekvensen vil få folk til at lade være med at gøre det.

“Det får en kontant konsekvens, og det er det, der har manglet. Vi tror, at det er vigtigt, at vi står op for de værdier, vi tror på, eksempelvis at mænd og kvinder er lige, og derfor skal det have en konsekvens, når man gør det her”, siger han.

Hvis det virker, vil det, ifølge Morten Dahlin, give det helt nye muligheder for kvinderne.

“Vi håber, det vil afholde folk fra at gøre det, fordi de mærker at de har brug for pengene – og så undlader de at yde social kontrol på deres kone, som derfor kan komme ind på arbejdsmarkedet, blive herre i eget liv, tjene sine egne penge og desuden bidrage til fællesskabet – og det er jo ikke helt dårligt”, siger han.

Og han har stor tiltro til, at det virker.

“Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det ikke vil have en effekt. Men der er ikke nogen, der har turdet gå så langt, som vi gør nu – og der er ikke noget her i livet, der er garanteret – ud over døden og skatter – men vi håber, at det vil virke,” siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med integrationsydelses- og indfødsretsordfører for Venstre, Morten Dahlin, her:

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

08:05
10:00