ADHD-foreningen: Personer med ADHD risikerer ikke at tage deres medicin af frygt for narkokontrol

På lige fod med andre politikredse landet over intensiverede Fyns Politi mandag morgen jagten på spiritus- og narkotikapåvirkede trafikanter, og på havnen i Odense blev alle bilisterne stoppet og testet med ordensmagtens nye alkometer. Det nye alkometer giver umiddelbart svar på, om der er testet positivt eller negativt. Hvis prøven er positiv, skal trafikanten puste i et mere præcist alkometer. Den landsdækkende spiritus- og narkokontrol varer ugen ud. Kontrollen er led i en fælleseuropæisk kontrol og falder tilfældigvis på samme tid, som Rådet for Større Færdselssikkerhed kører en informationskampagne imod spritkørsel, skriver Rigspolitiet. (Lars Skaaning / POLFOTO)

Skrevet af

30. august 2021

For personer med ADHD, der tager medicin for sin sygdom, er der en risiko for at blive sigtet for narkokørsel. Medicinen vil nemlig kunne ses på politiets narkotikatests, fordi den indeholder amfetamin, og det kan holde nogle helt fra at tage sin medicin. Det mener ADHD-foreningen.

33-årige Christian Østergaard, der er diagnosticeret med ADHD, er én af dem, der er blevet stoppet af politiet. Det skete lige efter, han var begyndt på medicinen, og blev efterfølgende sigtet for narkokørsel.

“Jeg blev stoppet, fordi jeg åbenbart virkede lidt for glad. Jeg svarede jo selvfølgelig, at jeg ikke var påvirket, men så kom jeg i tanke om, at jeg lige var begyndt på min ADHD-medicin. Jeg kan sagtens forstå, at politiet bliver nødt til at reagere på det, men det værste var faktisk, at jeg gik og frygtede, om deres maskiner kunne se forskel på medicinen og rigtig amfetamin,” siger han.

Hør hele interviewet med Christian Østergaard, der er diagnosticeret med ADHD, her:

Antallet af personer, der har en recept på ADHD-medicinen er fordoblet på fire år – fra knap 6000 i 2016 til godt 12000 i 2020. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Det er dog et stort problem, at lovgivningen giver mulighed for at politiet kan sigte personer, der tager ADHD-medicin for narkokørsel, mener patientforeningen for personer med ADHD.

“Vi oplever en stor bekymring. Hvilke konsekvenser kan det have for mig, hvis jeg bliver taget i en razzia? Vi kender jo til helt konkrete sager, hvor vi har medlemmer, der er bonet ud i undersøgelser”, siger Camilla Louise Lydiksen, der er direktør hos ADHD-foreningen.

Det stiller imidlertid politiet i en vanskelig situation, fordi der på nuværende tidspunkt ikke findes en løsning for personer, der tager medicin, der slår ud i narkotests.

“Jeg anerkender totalt den situation, som politiet bliver bragt i. Men der er behov for, at der bliver gjort noget for at løse problemet. Selvfølgelig vil der opstå situationer, hvor personer, der tager medicin også har taget stoffer, men når man samtidig ser på, hvor mange, der går rundt med bekymringen om, at det kan ske, og hvor mange der kommer i klemme, så bør vi altså løse problemet på en eller anden vis,” siger direktøren.

Hør hele interviewet med Camilla Louise Lydiksen, der er direktør hos ADHD-foreningen, her:

Transportminister, Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet, har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men skriver i et mailsvar om problemet:

“Hvis man tager lægeordineret medicin, der indeholder trafikfarlige stoffer og medicinen er indtaget i overensstemmelse med recepten, så er man ikke omfattet af færdselslovens regler om faste bagatelgrænser for narkokørsel. Sådanne tilfælde er i stedet omfattet af færdselslovens fører-evne-kriterie. Det betyder, at der skal foretages en konkret vurdering af, om man er i stand til at føre køretøjet på betryggende vis,” lyder det fra transportministeren.

Afspiller nu

RADIO4 UNDERSØGER

01:00
01:55