AJ Vaccines håber stadig, at vaccineproduktionen lander hos dem

(ARKIV) A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration taken October 30, 2020. Inden længe kan de første doser af en coronavaccine lande i Danmark. I en rundspørge svarer syv ud af ti, at de vil takke ja. Spørgsmålet er, om det er nok. Det skriver Ritzau, torsdag den 3. december 2020.. (Foto: DADO RUVIC/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

5. marts 2021

Ifølge AJ Vaccines, som ligger på Amager, er det ikke afgjort, hvor en fremtidig dansk vaccineproduktion skal foregå. Det på trods af, at Mette Frederiksen i går gav et mentalt og holdningsmæssigt håndtryk ift. at gå videre i samarbejdet om produktion af vacciner med Israel og Østrig.

I starten af februar var AJ Vaccines nemlig til et møde med repræsentanter fra Sundhedsministeriet, Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut.

“Vi uddybede vores forslag omkring samarbejdet, og mødet var konstruktivt, og vi havde en åben dialog”, siger Jesper Helmuth Larsen, der er direktør i AJ Vaccines, til Radio4 Morgen.

Og den åbne dialog er ifølge ham ikke afsluttet endnu.

“Der er ikke nogen, der har afsluttet den konstruktive og åbne dialog”, siger han.

Derfor mener Jesper Helmuth Larsen, der er direktør i AJ Vaccines, også stadig, at AJ Vaccines er i spil i forhold til at være en leverandør og producent af vacciner i Danmark.

“Selvfølgelig er vi det”, siger han til Radio4 Morgen.

Det er ikke afgjort endnu

Og det undrer ham ikke, at statsministeren samtidig er i dialog med Israel og Østrig om et samarbejde.

“For mig er det helt naturligt, at regeringen afsøger alle muligheder for at fremskaffe vacciner til den danske befolkning, og så er vores håb jo, at den produktion kan være i Danmark og hjælpe med at sikre en fortsat udvikling af viden – og ikke bare vores 600 fantastiske arbejdspladser i Danmark, men også hele biotech-industrien i Danmark”, siger han.

Han mener derfor ikke, at det er afgjort, at der er lavet en samarbejde mellem Danmark, Israel og Østrig.

“Konkret kender jeg ikke til den aftale, der er lavet, så jeg har ikke oplysninger om, hvor den produktion skal være. Jeg kan ikke læse nogle steder, hvad det samarbejde konkret indebærer,” siger han.

– Så åbner du for, at det måske kunne lande hos jer på Amager?

“Det er vores håb, at produktionen kan være i Danmark, og vi vil gøre, hvad vi kan for at være dem, der kan hjælpe på den udfordring”, siger han.

Kan blive klar på 6-12 måneder

AJ Vaccines er en dansk fabrik, der ligger på Amager, og de er vant til at håndtere vaccineproduktion.

“Vi er vant til at producere vacciner af forskellig karakter, så vi er i stand til at håndtere forskellige teknologier omkring vaccineproduktion og det er lige fra starten på opskriften til det er pakket og leveret ude hos vores kunder”, fortæller Jesper Helmuth Larsen.

– Hvis statsministeren og sundhedsministeren nu tog et nyt møde med jer i AJ Vaccines, og sagde ‘okay vi kører’, hvor hurtigt ville I så kunne være klar til at hælde vacciner på glas?

“Vi har ikke selv en covid-19 vaccine, så vi aner ikke hvilke vaccineteknologier, der skal bruges. Så det afhænger af den enkelte vaccine, og hvor mange tilpasninger der skulle laves i vores produktionsapparat, men det klart hurtigste er, hvis vi kan hjælpe med at fylde på hætteglas og få det pakket og sendt ud til der, hvor det skal være,” siger han til Radio4 Morgen.

Tidshorisonten for at blive klar er mellem et halvt til et helt år.

“Hvis vi får selve den aktive ingrediens og skal have det blandet og fyldt på hætteglas – ville det tage allerhurtigst 6 måneder, men nok op imod 12 måneder,” siger han.

Allerede i september sidste år henvendte AJ Vaccines sig til sundhedsminister Magnus Heunicke for at gøre opmærksom på, at de har en fabrik i Danmark, der kan producere vacciner. Da de ikke fik svar, henvendte AJ Vaccines sig igen 7. januar i år. Da de ikke fik svar, skrev de til Statsminister Mette Frederiksen i slutningen af januar, og det førte til mødet i starten af februar. Det fortæller Ekstra Bladet i dag.

Hør interviewet med Jesper Helmuth Larsen, der er direktør i AJ Vaccines, her:

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID

05:05
06:00