Nyhedsartikel

Alle køer skal have ret til at komme på græs

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Alle økologiske køer bliver i dag lukket ud af staldene og kommer på græs, det er nemlig økodag.

Det er godt for køerne at komme ud, og det burde ske for alle køer, også de konventionelle køer, mener Enhedslisten.

Partiet har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget, som vil gøre det til et lovkrav, at alle danske køer skal på græs i minimum 150 dage om året.

Køer, der kun lever i stalde, har et dårligere liv, mener landbrugsordfører for Enhedslisten, Søren Egge Rasmussen.

“Det er grotesk, at man ikke har lige så gode regler for de konventionelle køer,” siger han til Radio4 og fortsætter:

“Der er problemer med deres klove. Det er unaturligt for kvæg at være indendørs året rundt. Det giver en bedre trivsel, at de kommer udendørs og selv går rundt og spiser det græs, de har behov for.  Det er meget tættere på deres naturlige adfærd.”

Den bedste mulighed for køerne ville være, hvis de selv kunne at vælge mellem stalden og græsmarkerne.

Det siger Peter Thomsen, der er dyrlæge og forsker i sundhed og velfærd hos malkekøer ved Aarhus Universitet.

“Hvis man skulle være fuldstændig ligeglad med, hvad der er praktisk og økonomisk muligt, så tænker jeg, at det ville være, at man lavede et system, hvor køerne selv kunne vælge, om de ville være inde eller ude. Altså et system hvor der var frit valg,” siger han.

I følge Danmarks Statistik var der i 2020 1,5 millioner kvæg i Danmark, hvoraf ca. 25 % af dem blev lukket på græs.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet