Nyhedsartikel

Alle køer skal have ret til at komme på græs

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Alle økologiske køer bliver i dag lukket ud af staldene og kommer på græs, det er nemlig økodag.

Det er godt for køerne at komme ud, og det burde ske for alle køer, også de konventionelle køer, mener Enhedslisten.

Partiet har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget, som vil gøre det til et lovkrav, at alle danske køer skal på græs i minimum 150 dage om året.

Køer, der kun lever i stalde, har et dårligere liv, mener landbrugsordfører for Enhedslisten, Søren Egge Rasmussen.

“Det er grotesk, at man ikke har lige så gode regler for de konventionelle køer,” siger han til Radio4 og fortsætter:

“Der er problemer med deres klove. Det er unaturligt for kvæg at være indendørs året rundt. Det giver en bedre trivsel, at de kommer udendørs og selv går rundt og spiser det græs, de har behov for.  Det er meget tættere på deres naturlige adfærd.”

Den bedste mulighed for køerne ville være, hvis de selv kunne at vælge mellem stalden og græsmarkerne.

Det siger Peter Thomsen, der er dyrlæge og forsker i sundhed og velfærd hos malkekøer ved Aarhus Universitet.

“Hvis man skulle være fuldstændig ligeglad med, hvad der er praktisk og økonomisk muligt, så tænker jeg, at det ville være, at man lavede et system, hvor køerne selv kunne vælge, om de ville være inde eller ude. Altså et system hvor der var frit valg,” siger han.

I følge Danmarks Statistik var der i 2020 1,5 millioner kvæg i Danmark, hvoraf ca. 25 % af dem blev lukket på græs.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læs også

27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere
26.03.23

Slut med graffiti, øl og skrald på gaden i England

Det offentlige rum skal se pænere ud i England. Det skal for eksempel være slut med at kaste skrald, tyggegummi eller cigaretskodder på gaden, og der skal ikke drikkes øl, når man venter på bussen eller besøger et krigsmindesmærke. Landets konservative premierminister, Rishi Sunak, vil introducere nye love i et forsøg på at slå ned…

Læs mere
25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet