Nyhedsartikel

Alle køer skal have ret til at komme på græs

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Alle økologiske køer bliver i dag lukket ud af staldene og kommer på græs, det er nemlig økodag.

Det er godt for køerne at komme ud, og det burde ske for alle køer, også de konventionelle køer, mener Enhedslisten.

Partiet har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget, som vil gøre det til et lovkrav, at alle danske køer skal på græs i minimum 150 dage om året.

Køer, der kun lever i stalde, har et dårligere liv, mener landbrugsordfører for Enhedslisten, Søren Egge Rasmussen.

“Det er grotesk, at man ikke har lige så gode regler for de konventionelle køer,” siger han til Radio4 og fortsætter:

“Der er problemer med deres klove. Det er unaturligt for kvæg at være indendørs året rundt. Det giver en bedre trivsel, at de kommer udendørs og selv går rundt og spiser det græs, de har behov for.  Det er meget tættere på deres naturlige adfærd.”

Den bedste mulighed for køerne ville være, hvis de selv kunne at vælge mellem stalden og græsmarkerne.

Det siger Peter Thomsen, der er dyrlæge og forsker i sundhed og velfærd hos malkekøer ved Aarhus Universitet.

“Hvis man skulle være fuldstændig ligeglad med, hvad der er praktisk og økonomisk muligt, så tænker jeg, at det ville være, at man lavede et system, hvor køerne selv kunne vælge, om de ville være inde eller ude. Altså et system hvor der var frit valg,” siger han.

I følge Danmarks Statistik var der i 2020 1,5 millioner kvæg i Danmark, hvoraf ca. 25 % af dem blev lukket på græs.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet