Alle tilløb til gadefest i Vejle bliver tvangsopløst af SSP

Også på gågaden fornemmer man stilheden efter at Danmark er ved at gå i stå på grund af forbehold for at undgå smitten med coronavirus skal brede sig. Foto: Mette Mørk

Skrevet af

19. marts 2020

I den østjyske by Vejle går man forebyggende til værks for at holde de unge fri for coronavirus. Den lokale SSP-afdeling har nemlig fået til opgave at patruljere byen for unge, der flokkes mod reglerne.

Blandt andet ved boligforeningen Løget samles unge jævnligt i udendørs grupper for at drikke alkohol eller ryge joints. Men risikerer at bidrage til udbredelsen af corona-smitten, og derfor bliver det stoppet.

– Vi kører rundt i de lokalområder, hvor vi ved, at de unge færdes til daglig. Når vi ser nogen, der færdes i større grupperinger, så snakker vi med dem om, at det er en dårlig ide, fortæller SSP’eren Peter Buch, der kører daglige patruljer sammen med makkeren Rene Schmidt.

SSP´erne udbreder Sundhedsstyrelsens anbefalinger om håndvask & håndsprit – og så indskærper de den seneste lovændring, som går ud på, at selskaber over 10 personer er forbudt. I mange tilfælde kan det endda være nødvendigt at efterleve endnu skrappere krav.

– Vi siger til dem, at de helst ikke skal færdes mere end tre personer sammen, og at det tjener et højere formål, at de bliver hjemme, forklarer Peter Buch og Rene Schmidt.

SSP er et samarbejde mellem Skole, Socialforvaltning og Politi, som hjælper de unge med at holde sig på ret kurs, når det kommer til dagligdag og levevilkår.

Målet er normalt at opfange faresignaler og tendenser, så man kan sætte en tidlig forebyggende indsats ind mod kriminalitet og misbrug. Og altså nu mod yderligere spredning af den virus, der er potentielt dræbende for svækkede personer – og som har lagt hele sundhedsvæsener ned.

SSP´erne i Vejle bliver jævnligt tilkaldt af folk i lokalområdet, når der er større selskaber, der skal opløses. Blandt andet bliver de kaldt ud for at opløse en flok på otte unge kvinder tirsdag.

– Det kan godt føles lidt overdrevet. Men nogle gange er det også dét, der skal til, for at det ikke bliver værre, end det er, siger en ung kvinde, som Radio4 møder på Vejle Havn. Hun er en del af et selskab på otte kvinder, der havde samlet sig for at spise mad fra McDonalds. Kvinderne er over 18 år og således uden for SSP´ernes målgruppe. Men kvinderne spredes frivilligt, da SSP´erne når frem.

– Det var lidt en øjenåbner at blive stoppet på den måde. Før i dag tænkte jeg ikke over det, siger en af kvinderne til Radio4 tirsdag eftermiddag.

Straffen for at samles over 10 mennesker i offentligt rum er 1.500 kr.

Foto: Mette Mørk/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

07:05
09:00