Nyhedsartikel

Alternativet laver kovending og kræver nu alligevel advokatvurdering

Ritzau

Franciska Rosenkilde kalder det en fejl, at hun dagen efter valget bakkede på kravet om advokatvurdering.

Alternativets leder, Franciska Rosenkilde, laver kovending og bøjer sig for folketingsgruppens krav om, at der skal laves en advokatvurdering af Minksagen.

Det skriver hun på Twitter.

“Nu har vi haft lejlighed til at mødes i den nye folketingsgruppe, og der er ikke opbakning fra de fem andre til den beslutning. Og det lytter jeg selvfølgelig til,” skriver hun.

“Derfor er Alternativets officielle holdning, som før valget, at vi er for en advokatundersøgelse.”

Dermed ser det ud til, at der umiddelbart igen er flertal for at få en vurdering af, om Mette Frederiksen kan stilles til ansvar i en mulig rigsretssag.

Efter valget sagde Franciska Rosenkilde til Jyllands-Posten, at partiets holdning ikke længere var, at der skulle advokater til at vurdere Minkkommissionens beretning.

Men den linje har hun ikke haft opbakning til i den seks mand store folketingsgruppe.

Hun skriver på Twitter, at hun er “personligt videre” fra mink og advokatvurdering.

Hun forklarer også, at hun var for hurtig til at svare ovenpå en lang valgkamp med manglende søvn.

“Personligt er jeg videre fra mink og advokatundersøgelser, men manglende søvn ovenpå en lang valgkamp betød, at jeg svarede lidt for hurtigt. Min fejl,” skriver Franciska Rosenkilde.

Selv om hun nu forklarer, at meldingen kom, fordi hun var træt, fastholdt hun alligevel linjen i flere dage.

Franciska Rosenkildes udmelding efter valget om, at Alternativet ikke længere ville have en advokatvurdering, gjorde flere vælgere utilfredse.

Det fik blandt andet Alternativet-vælger Ayse Dudu Tepe til at fortryde, at hun havde stemt på Alternativet. Det fortalte hun i Radio4 Morgen fredag, inden Alternativet lavede endnu en kovending.

Også Torsten Gejl, som alene har udgjort folketingsgruppen frem mod valget, sagde så sent som torsdag i et interview med Politiken, at han og Franciska Rosenkilde var kommet frem til, at de “ikke gider tale mere om Mink”.

“Vi har talt om det i dag, og vi har simpelthen ændret mening. Vi har simpelthen ændret mening,” sagde han til Politiken.

Men Torsten Gejl har altså angiveligt også ændret mening, for det er ifølge Franciska Rosenkilde en enig folketingsgruppe, der nu bakker op om en advokatvurdering.

Franciska Rosenkilde skal senere i dag til regeringsforhandlinger hos fungerende statsminister Mette Frederiksen på Marienborg.

Dagen efter valget blødte også Moderaternes leder, Lars Løkke Rasmussen, op på kravet om en advokatvurdering, da flertallet så ud til at smuldre.

Før sommerferien kom Minkkommissionen i sin beretning med hård kritik af Mette Frederiksen og den daværende etpartiregerings rolle i Minksagen.

På det tidspunkt valgte De Radikale at frede regering for en advokatvurdering. I stedet valgte partiet at true med mistillid, hvis Mette Frederiksen ikke udskrev valg inden for tre måneder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet