Nyhedsartikel

Alternativet laver kovending og kræver nu alligevel advokatvurdering

Ritzau

Franciska Rosenkilde kalder det en fejl, at hun dagen efter valget bakkede på kravet om advokatvurdering.

Alternativets leder, Franciska Rosenkilde, laver kovending og bøjer sig for folketingsgruppens krav om, at der skal laves en advokatvurdering af Minksagen.

Det skriver hun på Twitter.

“Nu har vi haft lejlighed til at mødes i den nye folketingsgruppe, og der er ikke opbakning fra de fem andre til den beslutning. Og det lytter jeg selvfølgelig til,” skriver hun.

“Derfor er Alternativets officielle holdning, som før valget, at vi er for en advokatundersøgelse.”

Dermed ser det ud til, at der umiddelbart igen er flertal for at få en vurdering af, om Mette Frederiksen kan stilles til ansvar i en mulig rigsretssag.

Efter valget sagde Franciska Rosenkilde til Jyllands-Posten, at partiets holdning ikke længere var, at der skulle advokater til at vurdere Minkkommissionens beretning.

Men den linje har hun ikke haft opbakning til i den seks mand store folketingsgruppe.

Hun skriver på Twitter, at hun er “personligt videre” fra mink og advokatvurdering.

Hun forklarer også, at hun var for hurtig til at svare ovenpå en lang valgkamp med manglende søvn.

“Personligt er jeg videre fra mink og advokatundersøgelser, men manglende søvn ovenpå en lang valgkamp betød, at jeg svarede lidt for hurtigt. Min fejl,” skriver Franciska Rosenkilde.

Selv om hun nu forklarer, at meldingen kom, fordi hun var træt, fastholdt hun alligevel linjen i flere dage.

Franciska Rosenkildes udmelding efter valget om, at Alternativet ikke længere ville have en advokatvurdering, gjorde flere vælgere utilfredse.

Det fik blandt andet Alternativet-vælger Ayse Dudu Tepe til at fortryde, at hun havde stemt på Alternativet. Det fortalte hun i Radio4 Morgen fredag, inden Alternativet lavede endnu en kovending.

Også Torsten Gejl, som alene har udgjort folketingsgruppen frem mod valget, sagde så sent som torsdag i et interview med Politiken, at han og Franciska Rosenkilde var kommet frem til, at de “ikke gider tale mere om Mink”.

“Vi har talt om det i dag, og vi har simpelthen ændret mening. Vi har simpelthen ændret mening,” sagde han til Politiken.

Men Torsten Gejl har altså angiveligt også ændret mening, for det er ifølge Franciska Rosenkilde en enig folketingsgruppe, der nu bakker op om en advokatvurdering.

Franciska Rosenkilde skal senere i dag til regeringsforhandlinger hos fungerende statsminister Mette Frederiksen på Marienborg.

Dagen efter valget blødte også Moderaternes leder, Lars Løkke Rasmussen, op på kravet om en advokatvurdering, da flertallet så ud til at smuldre.

Før sommerferien kom Minkkommissionen i sin beretning med hård kritik af Mette Frederiksen og den daværende etpartiregerings rolle i Minksagen.

På det tidspunkt valgte De Radikale at frede regering for en advokatvurdering. I stedet valgte partiet at true med mistillid, hvis Mette Frederiksen ikke udskrev valg inden for tre måneder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet