Amazon er nået til Sverige: Danske virksomheder er bekymrede

FILE PHOTO: The logo of Amazon is pictured inside the company's office in Bengaluru, India, April 20, 2018. REUTERS/Abhishek N. Chinnappa/File Photo

Skrevet af

29. oktober 2020

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Køkkenmaskiner, skjorter, cremer, legetøj og meget mere. Amazon bugner af varer, som sælges billigt.

I går blev onlinemarkedspladsen lanceret i Sverige. Det er første gang, at internetgiganten – som har gjort stifteren bag, Jeff Bezos, til verdens rigeste mand – træder ind på det skandinaviske marked.

I september meldte Amazon ud, at de søger en markedschef, der kan stå for udbredelse til resten af Norden, herunder Danmark.

Det er altså ikke længere et spørgsmål om Amazon kommer til Danmark, men mere hvornår.

Det vækker nervøsitet hos Marianne Lyngby Pedersen, som er administrerende direktør for Indeks Retail, der står bag kæderne Bog og Idé, Legekæden og BOGhandleren med i alt 179 fysiske butikker rundt i landet.

“Jeg er bekymret. Vi kan se rundt omkring, at de ændrer detailhandlen. Nu er Danmark heldigvis et lidt andet sted end mange andre lande, fordi vi er så digitale i forvejen. Alle danskere er vant til at handle online. Men selvfølgelig får det også betydning i Danmark, når en spiller som Amazon går ind,” siger hun og fortsætter:

“De køber sig ind på markedet. De sælger varen til under kostpris. Så hvis en vare koster ti kroner i indkøb, kan de finde på at sælge den til otte kroner.”

Professor: Det vil presse butikkerne

Én af de virksomheder, der opruster til kamp mod Amazon, er Proshop, som sælger elektronik online.

Virksomheden har investeret mange millioner i et nyt lager med toptunede robotter, der er fire gange større end det, de har nu.

Og det er vejen frem, hvis man vil konkurrere med Amazon, siger direktør hos Proshop, Ivan Jæger Christiansen.

“Hvis ikke vi havde automatiseret i så høj grad, som vi har gjort, tror jeg, det havde det været meget vanskeligt at klare sig. Prisen er så afgørende ude hos kunderne, så du er nødt til at kunne producere ordren meget billigt. Modtage, plukke og pakke den meget billigt,” siger han og fortsætter:

“Derfor er man nødt til at få robotter til at klare en del af det.”

Danskerne kan allerede købe varer på Amazon, og sitet er blandt de mest populære websites i Danmark. Men det vil være med en længere leveringstid, fordi varerne skal sendes fra udlandet. Får Amazon til gengæld lagre i Danmark, vil det blandt andet blive muligt at få varerne leveret fra dag til dag. I Tyskland kan Amazon levere på få timer i udvalgte områder.

Ifølge professor i digitalisering ved Copenhagen Business School Jan Damsgaard vil det kunne få konsekvenser for de fysiske butikker, når Amazon kommer til Danmark.

“Jeg tror, at de vil blive presset. Men det er de jo blevet i lang tid fra butikscentrene, som er skudt op udenfor provinsbyerne og har presset især gågaderne. Her er det her næste skridt på vejen. Det, Amazon er god til, er at sælge varer, som mange efterspørger. Så jeg tror faktisk, at specialbutikker fremover vil have en fordel ved, at mange ønsker at købe lokalproducerede og særlige ting.”

Hør interviewet med Marianne Lyngby Pedersen, administrerende direktør for Indeks Retail:

Hør interviewet med direktør hos Proshop, Ivan Jæger Christiansen:

Hør interviewet med professor i digitalisering ved Copenhagen Business School Jan Damsgaard:

 

Afspiller nu

FISK!

03:05
04:00