Nyhedsartikel

Analytiker efter strejke-stop: SAS er ikke reddet endnu

ritzau

SAS skal ifølge analytiker overbevise leasingselskaber og fritidsrejsende om at være en del af SAS’ fremtid.

Selv om SAS natten til tirsdag kunne sætte signatur på en aftale med sine strejkende piloter, er selskabets kvaler langt fra ovre ifølge Sydbanks luftfarts- og aktiechefanalytiker Jacob Pedersen.

I stedet kan SAS-ledelsen og topchef Anko van der Werff straks kaste sig over at overbevise to andre grupper: Leasingselskaber, der har penge til gode, og fritidsrejsende, der er blevet skræmt væk af strejken.

“SAS’ problemer er overhovedet ikke løst,” siger Jacob Pedersen.

“Et er det økonomiske tab. Noget andet er, hvordan man genvinder tilliden fra fritidsrejsende, som har masser af andre muligheder end SAS, når de skal ud at flyve.”

SAS skal fremover forsøge at hive flere ferierejsende ind i flyene. Derfor er det ifølge Jacob Pedersen centralt at genvinde tilliden fra rejsende, der enten har fået aflyst en afgang, eller har fået sved på panden over udsigten til en SAS-billet.

Derudover er der også stadig brikker, der skal falde på plads i selskabets redningsplan.

“Den næste puslespilsbrik, der skal falde på plads i det her redningspuslespil, det er forhandlingerne med kreditorerne. De långivere, som SAS har lånt penge, vil man gerne have til at slå en streg over gælden,” siger Jacob Pedersen.

En central gruppe i det spørgsmål er de leasingselskaber, som har lejet deres fly ud til SAS, og som har penge til gode.

“Leasingselskaberne kan jo principielt bare sige til SAS: Jamen, hvis I ikke vil betale det, der står i aftalerne, så tager vi bare flyene igen. Det er jo vores, og vi kan sagtens leje dem ud til nogle andre, der vil betale mere, end I vil.”

“I øjeblikket står flyselskaberne jo på nakken af hinanden for at få flere fly,” siger luftfartsanalytikeren.

Til gengæld har SAS’ ageren under forhandlingerne med piloterne givet Jacob Pedersen tro på, at SAS har løst en anden del af sin redningsplan.

Gennem forløbet har SAS troligt orienteret sit bagland om forhandlingerne. Det giver Jacob Pedersen grund til at tro, at der er nogle investorer, som er klar til at træde til med penge.

“Der er ingen tvivl om, at pilotforhandlingerne også har vist os, at der er investorer derude. Der er investorer, der vil hjælpe SAS gennem den her konkursbeskyttelsesproces i USA og vil investere i selskabet bagefter.”

“Det er måske noget af det vigtigste set ude fra.”

“Men det kræver at SAS kommer i mål med at få bragt gælden ned og andre medarbejdergrupper om forringelser,” siger han.

Hør interview med Sydbanks luftfarts- og aktiechefanalytiker Jacob Pedersen i Radio4 Morgen her:

Foto: Johan Nilsson/Ritzau Scanpix

Læs også

02.12.22

Kolding Gymnasium lavede nissepigekalender – Nu er den fjernet

Som en julekalender planlagde Kolding Gymnasiums festudvalg hver dag i december at lægge et billede ud af en nissepige eller nissedreng fra skolen. Den første december var det Marie Masini Jensen fra 1.c, som blev beskrevet som en ’smuk tøs som altid er frisk på en drukleg’ og ’hun har en flot krop og en…

Læs mere
02.12.22

Vil Enhedslisten tilbage på barrikaderne?

Efter at være sendt ud af regeringsforhandlingerne er Enhedslisten gået til angreb på Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Tiden som loyalt støtteparti er forbi. Men hvad får liste Ø ud af at klatre op på barrikaderne? ”Uanstændigt!” Sådan lød dommen fra Enhedslistens Peder Hvelplund, da det for få dage siden stod klart, at Socialdemokratiet ikke ville…

Læs mere
01.12.22

Aalborg bevarer skøjtebane trods kritik

Som et led i den Aalborgensiske julehygge er skøjtebanen på C.W. Obels Plads i Aalborg nu åbnet. Men det er ikke alle som synes, at det er en god idé. Blandt kritikerne er er lektor i samfundsøkonomi på Aalborg Universitet, og nabo til skøjtebanen, Mogens Ove Madsen. Han mener, at hensynet til klimaet og energikrisen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet