Nyhedsartikel

Analytiker efter strejke-stop: SAS er ikke reddet endnu

ritzau

SAS skal ifølge analytiker overbevise leasingselskaber og fritidsrejsende om at være en del af SAS’ fremtid.

Selv om SAS natten til tirsdag kunne sætte signatur på en aftale med sine strejkende piloter, er selskabets kvaler langt fra ovre ifølge Sydbanks luftfarts- og aktiechefanalytiker Jacob Pedersen.

I stedet kan SAS-ledelsen og topchef Anko van der Werff straks kaste sig over at overbevise to andre grupper: Leasingselskaber, der har penge til gode, og fritidsrejsende, der er blevet skræmt væk af strejken.

“SAS’ problemer er overhovedet ikke løst,” siger Jacob Pedersen.

“Et er det økonomiske tab. Noget andet er, hvordan man genvinder tilliden fra fritidsrejsende, som har masser af andre muligheder end SAS, når de skal ud at flyve.”

SAS skal fremover forsøge at hive flere ferierejsende ind i flyene. Derfor er det ifølge Jacob Pedersen centralt at genvinde tilliden fra rejsende, der enten har fået aflyst en afgang, eller har fået sved på panden over udsigten til en SAS-billet.

Derudover er der også stadig brikker, der skal falde på plads i selskabets redningsplan.

“Den næste puslespilsbrik, der skal falde på plads i det her redningspuslespil, det er forhandlingerne med kreditorerne. De långivere, som SAS har lånt penge, vil man gerne have til at slå en streg over gælden,” siger Jacob Pedersen.

En central gruppe i det spørgsmål er de leasingselskaber, som har lejet deres fly ud til SAS, og som har penge til gode.

“Leasingselskaberne kan jo principielt bare sige til SAS: Jamen, hvis I ikke vil betale det, der står i aftalerne, så tager vi bare flyene igen. Det er jo vores, og vi kan sagtens leje dem ud til nogle andre, der vil betale mere, end I vil.”

“I øjeblikket står flyselskaberne jo på nakken af hinanden for at få flere fly,” siger luftfartsanalytikeren.

Til gengæld har SAS’ ageren under forhandlingerne med piloterne givet Jacob Pedersen tro på, at SAS har løst en anden del af sin redningsplan.

Gennem forløbet har SAS troligt orienteret sit bagland om forhandlingerne. Det giver Jacob Pedersen grund til at tro, at der er nogle investorer, som er klar til at træde til med penge.

“Der er ingen tvivl om, at pilotforhandlingerne også har vist os, at der er investorer derude. Der er investorer, der vil hjælpe SAS gennem den her konkursbeskyttelsesproces i USA og vil investere i selskabet bagefter.”

“Det er måske noget af det vigtigste set ude fra.”

“Men det kræver at SAS kommer i mål med at få bragt gælden ned og andre medarbejdergrupper om forringelser,” siger han.

Hør interview med Sydbanks luftfarts- og aktiechefanalytiker Jacob Pedersen i Radio4 Morgen her:

Foto: Johan Nilsson/Ritzau Scanpix

Læs også

17.08.22

Krudt, kugler og kampen mod tastaturkrigere trækkes ind i valgkampen

Forude venter en valgkamp, hvor forsvars- og sikkerhedspolitik vil fylde mere end normalt. Især på grund af krigen i Ukraine. SF og ingeniørforeningen IDA lancerer nu et fælles udspil, der blandt andet skal ruste Danmark mod destruktive cyberangreb. ”Siden Ruslands overfald på Ukraine i februar, står det klart, at verden går mere usikre tider i…

Læs mere
17.08.22

Helge vil have juridisk kønsskifte til sin datter på 9 år

Børn ned til 0 år skal kunne få et nyt CPR-nr. Det mener regeringen i et nyt forslag. Det fremgår af regeringens nye LGBT+-plan, som konkret vil fjerne den nedre aldersgrænse på juridisk kønsskifte. Og det er en god ide, det mener Helge Sune Nymand, far til Eva på 9 år, som har et CPR-nummer,…

Læs mere
17.08.22

Her er Støjbergs folketingskandidater

Danmarksdemokraterne gør sig klar til folketingsvalget med offentliggørelsen af deres kandidater. 30 forskellige folketingskandidater er blevet offentliggjort, og hun henter mange tidligere medlemmer fra både Dansk Folkeparti og Venstre. Det oplyser partiet overfor Radio4. Samlet fordeler kandidaterne således: 13 med baggrund i Dansk Folkeparti. 11 med baggrund i Venstre. 1 med baggrund i Det konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet