Nyhedsartikel

Antal steder med sundhedsrisiko fra PFAS-forurening vokser

Ritzau

Kommuner anslår, at der er 52 steder, hvor sundhedsrisiko fra PFAS ikke kan udelukkes. Tidligere var det 25.

Antallet af steder, hvor PFAS-forurening med sikkerhed udgør en sundhedsrisiko, eller hvor det ikke kan udelukkes, er vokset fra 25 til 52.

Det oplyser Miljøstyrelsen i en status på sin hjemmeside.

Beskeden kommer, efter at styrelsen i oktober bad de kommuner, der har brandøvelsespladser, om at komme med en vurdering af sundhedsrisikoen.

Ved de 52 steder, der er udpeget, kan der være en sundhedsfare for mennesker.

Sundhedsrisici dækker ifølge Miljøstyrelsen over, at der i nærheden af brandøvelsespladserne har været kødkvæg, kolonihaver med fødevarer, lystfiskeri eller strandbadning.

Ved 35 af de 52 steder er der sat gang i analyser af den formodede forurening, eller der er udstedt et påbud om at foretage flere undersøgelser, oplyser styrelsen.

For de sidste 17 steder har kommunerne ikke oplyst, hvilke tiltag der er planer om. Miljøstyrelsen vil tage kontakt til de pågældende kommuner og følge op, fremgår det.

De 52 lokaliteter er fordelt på 29 kommuner rundtom i landet. Blandt andet ved Flyvestation Skrydstrup og Vojens Lufthavn i Haderslev Kommune, hvor der er taget to prøver fra græsarealer nordvest for en brandøvelsesplads.

“Vi har af Forsvarets Ejendomsstyrelse modtaget resultatet af to græsprøver fra Flyvestation Skrydstrup, hvor der er påvist et indhold af PFAS-forbindelser (ikke PFOS), som Fødevarestyrelsen vurderer er så problematisk, at det ikke må anvendes til foder,” oplyser kommunen ifølge Miljøstyrelsen.

Andre steder er der ikke taget prøver, men det fremgår eksempelvis fra tankområde Durup i Rebild Kommune, at boliger tæt ved har en drikkevandsboring, der kan være sårbare mod forurening fra overfladen.

Ved Flyvestation Avnø i Vordingborg Kommune går der græssende dyr på naturcenterets område.

“Måske er der risiko for, at de græssende dyr har et forhøjet indhold af PFAS-forbindelser,” oplyser kommunen.

PFAS er en stor gruppe af syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne.

Tidligere indgik PFAS-stoffer i brandskum, men de har også været brugt i fødevareemballage, overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Da stofferne er svært nedbrydelige samt skyer vand og fedt, er de blevet påvist i de områder, hvor der før er brugt brandskum.

“De kan måles i lave koncentrationer i blodet på befolkningen overalt i verden. PFAS er uønsket i miljøet, og deres helbredseffekter skaber bekymring,” skriver Sundhedsstyrelsen om stofferne.

/ritzau/

Hvis du ikke har hørt Radio4 Undersøgers podcastserie om forsvarets skjulte forureninger, så begynd med første episode her: Det amerikanske vidundermiddel 

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet